Slaap inhalen blijkt niet mogelijk te zijn

Het is niet mogelijk om een slaaptekort in te halen. Alhoewel veel mensen een nacht doorhalen goed praten door het feit dat ze de slaap op een moment kunnen inhalen, kun je in feite nooit je slaaptekort inhalen. Het idee dat je dus met een aantal dagen meer rust kunt krijgen je lichaam weer kunt laten herstellen, blijkt in de praktijk niet te werken. Een team van Amerikaanse onderzoekers hebben opnieuw bewijs gevonden dat het inhalen van een slaaptekort met een aantal dagen langer in bed blijven liggen niet genoeg is.

De Amerikaanse onderzoeken vroegen aan de deelnemers van het onderzoek om gedurende periode van vijf dagen slechts zes uur per dag te slapen. Daarnaast mochten de deelnemers in het weekend de verloren slaap inhalen. In totaal kwamen de deelnemers elke werkdag twee uur slaap tekort. De deelnemers probeerde deze tien uur slaap compenseren door in het weekend langer in bed te blijven liggen.


Fitchef Turbo

Fitchef Turbo is het vervolg op het erg populaire Fitchef boek van Mark van Oosterwijck, waar Gezondbezig.nl eerder al positief door was verrast en over heeft geschreven. Met Fitchef Turbo speelt Mark van Oosterwijck in op de wens van veel mensen om nog sneller gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die gewoon een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan, al helemaal niet op doordeweekse dagen! Met Fitchef Turbo slaat Mark wederom de spijker op zijn kop, een prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo


Na vijf dagen, tien uur slaaptekort dus, bleken de lichamen van de deelnemers meer stresshormonen te bevatten. Daarnaast waren in de lichamen ook meer stoffen aanwezig die gekoppeld worden aan ontstekingen. In de praktijk konden de onderzoekers waarnemen dat de deelnemers een minder goede aandachtsspan hadden dan aan het begin van de week.

Na het weekend bleken de stresshormonen en de andere stoffen niet meer in het lichaam aanwezig te zijn. In de praktijk bleken de deelnemers even slecht te scoren in concentratie spelletjes als voor het weekend. De aandachtsspan van de hersenen wordt dus niet met het inhalen van de slaaptekort verbeterd.

De onderzoekers waarschuwen dat tijdens het onderzoek er gekozen is voor een minieme slaaptekort. Er zijn genoeg mensen die vier uur slaap of minder per dag krijgen. De effecten van het slaaptekort zijn in dat geval destructiever en het tekort zul je niet kunnen compenseren door in het weekend het slaaptekort in te halen.

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen

Leave a Reply