Selecteer een pagina

Het is niet mogelijk om een slaaptekort in te halen. Alhoewel veel mensen een nacht doorhalen goed praten door het feit dat ze de slaap op een moment kunnen inhalen, kun je in feite nooit je slaaptekort inhalen. Het idee dat je dus met een aantal dagen meer rust kunt krijgen je lichaam weer kunt laten herstellen, blijkt in de praktijk niet te werken. Een team van Amerikaanse onderzoekers hebben opnieuw bewijs gevonden dat het inhalen van een slaaptekort met een aantal dagen langer in bed blijven liggen niet genoeg is.

De Amerikaanse onderzoeken vroegen aan de deelnemers van het onderzoek om gedurende periode van vijf dagen slechts zes uur per dag te slapen. Daarnaast mochten de deelnemers in het weekend de verloren slaap inhalen. In totaal kwamen de deelnemers elke werkdag twee uur slaap tekort. De deelnemers probeerde deze tien uur slaap compenseren door in het weekend langer in bed te blijven liggen.

Na vijf dagen, tien uur slaaptekort dus, bleken de lichamen van de deelnemers meer stresshormonen te bevatten. Daarnaast waren in de lichamen ook meer stoffen aanwezig die gekoppeld worden aan ontstekingen. In de praktijk konden de onderzoekers waarnemen dat de deelnemers een minder goede aandachtsspan hadden dan aan het begin van de week.

Na het weekend bleken de stresshormonen en de andere stoffen niet meer in het lichaam aanwezig te zijn. In de praktijk bleken de deelnemers even slecht te scoren in concentratie spelletjes als voor het weekend. De aandachtsspan van de hersenen wordt dus niet met het inhalen van de slaaptekort verbeterd.

De onderzoekers waarschuwen dat tijdens het onderzoek er gekozen is voor een minieme slaaptekort. Er zijn genoeg mensen die vier uur slaap of minder per dag krijgen. De effecten van het slaaptekort zijn in dat geval destructiever en het tekort zul je niet kunnen compenseren door in het weekend het slaaptekort in te halen.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x