Onderzoekers vinden bewijs voor erfelijkheid osteoporose

Een team onderzoekers van het VU Medisch Centrum te Amsterdam hebben samen met onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum en het Duitse Uniklinik bewijs gevonden dat osteoporose en andere botaandoeningen erfelijk kunnen zijn. Deze erfelijke complicaties kunnen al vanaf een zeer jonge leeftijd optreden waardoor het volgens de onderzoekers belangrijk is om op een andere manier naar problemen met de botten te kijken.

Uit het onderzoek blijkt dat osteoporose en zwakke botten veroorzaakt worden door complicaties in het PLS3 gen. Dit gen is verantwoordelijk voor het creëren van plastine-3 eiwitten welke verantwoordelijk zijn voor het opbouwen en de bestendigheid van botten. Het team testte deze theorie door het bestuderen van zebravissen. Zebravissen met een afwijkende PLS3-gen bleken al snel allerlei problemen te krijgen met hun bottenstelsel.


Fitchef Turbo

Fitchef Turbo is het vervolg op het erg populaire Fitchef boek van Mark van Oosterwijck, waar Gezondbezig.nl eerder al positief door was verrast en over heeft geschreven. Met Fitchef Turbo speelt Mark van Oosterwijck in op de wens van veel mensen om nog sneller gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die gewoon een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan, al helemaal niet op doordeweekse dagen! Met Fitchef Turbo slaat Mark wederom de spijker op zijn kop, een prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo


Uit het onderzoek blijkt dat dat complicaties met het PLS3-gen tot heftige complicaties voor het bottenstelsel van een patiënten kunnen leiden. Gelukkig komt dit defect vrij weinig voor. Slechts vijf families in Nederland schijnen last te hebben van deze erfelijke aandoening. Bij mannelijke leden uit deze familie stambomen zijn de complicaties heftiger omdat mannen slechts over één X-chromosoom beschikken.

Het team wilt nu verder onderzoek doen naar het PLS3-eiwit om te zien hoeverre andere botcomplicaties door dit eiwit worden beïnvloed.

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen

Leave a Reply