Wetenschappers hebben ontdekt dat er iedere nacht tijdens het slapen een proces plaatsvindt dat de hersenen zogezegd schoonmaakt. Dit proces zorgt ervoor dat giftige stoffen die zich in de loop van de dag in de hersenen hebben opgehoopt, verwijderd worden. Overdag is het niet mogelijk of effectief voor de hersenen om dit proces uit te voeren.
De wetenschappers hebben waargenomen dat dit proces ervoor zorgt dat de hersencellen zichzelf kleiner maken. Omdat de hersencellen kleiner worden, is het voor vloeistoffen mogelijk om door de hersencellen heen te spoelen. Het proces is dan in feite daadwerkelijk een douchebeurt voor de hersencellen. Het proces is echter vrij intensief voor de hersenen waardoor het niet door de hersenen wordt uitgevoerd wanneer je wakker bent.
Verder geven de onderzoekers aan dat dit proces een belangrijke rol speelt waarom het voor het menselijk lichaam optimaal is om elke dag acht uur slaap te krijgen. Daarnaast zijn de onderzoekers in de veronderstelling dat ziektes zoals Parkinson en Alzheimer veroorzaakt worden door het feit dat dit proces niet meer optimaal uitgevoerd kan worden. In beide gevallen ontstaan er ophopingen van eiwitten in de hersenen waardoor het lichamelijke spoelwater geblokkeerd wordt om de hersencellen schoon te spoelen.