Selecteer een pagina

Iedereen weet dat slapen een belangrijke rol speelt voor een goede gezondheid. Bij onvoldoende slaap takelt ons lichaam langzaam af. Wat veel mensen niet weten is dat naakt slapen absoluut bepaalde voordelen heeft!

Slaap en gezondheid

Het blijkt dat bij minder dan 7 uur slaap per nacht over langere periode het lichaam gezondheidsproblemen ondervindt. Uit onderzoek blijkt dat bij minder dan 6 uur slaap per nacht het risico op diabetes, hart- en vaatziekten groter wordt.  Een korte nachtrust lijkt verband te hebben met een verhoging van bloedglucose en gewichtstoename.

Tips voor betere nachtrust

Er zijn vele dingen die je kunt doen om je nachtrust te verbeteren. In de basis is het belangrijk gezond te eten, voldoende te bewegen en sporten. Daarnaast is het belangrijk geen mobiele apparaten in je slaapkamer te hebben. Ook helpen bepaalde supplementen bewezen bij een goede nachtrust, zoals L-tryptofaan en melatonine Een niet voor de hand liggende tip is, slaap naakt!

5 redenen om naakt te slapen

Het stimuleert meer intimiteit

Een eerste en voor de hand liggende reden, maar geen onbelangrijke. Naakt naast je partner slapen is niet alleen spannend, het zorgt ook voor de afgifte van meer oxytocine, het bekende ‘knuffel hormoon’. Meerdere studies naar oxytocine tonen aan dat oxytocine goed is voor lichamelijk welbevinden. Een specifieke studie uit 2009, gepubliceerd door een Zweedse Universiteit (Uppsala) concludeerde het volgende over oxytocine:

‘Oxytocine helpt te ontstressen doordat het de bloeddruk en cortisol verlaagd. Het verhoogd tegelijk de pijngrens en stimuleert allerlei positieve sociale interacties. Ook helpt het bij groei en goede gezondheid.’

Dus het vrijkomen van dit hormoon helpt je niet alleen bij een goede relatie, maar is ook goed voor je gezondheid!

Je blijft makkelijker koel in bed

Deze tip geldt vooral voor warme streken of op hete zomernachten. Het is namelijk erg lastig om goed in slaap te vallen als het erg warm is in je kamer. De core van je lichaam moet namelijk wat koeler zijn om goed te kunnen slapen. Een ideale kamertemperatuur is tussen de 15 en 20 graden.

Afkoelen gaat een stuk makkelijker als je naakt slaapt! Een laken over je heen is daarna voldoende om lekker te slapen.

Gaat slapeloosheid tegen

Meerdere onderzoeken tonen aan dat het reguleren van je slaap temperatuur slapeloosheidklachten tegengaat. Dr. Cameron Van den Heuvel, een onderzoeker die betrokken was bij een studie naar lichaamstemperatuur en slaap (2009 University of South Australia’s Centre for Sleep Research) zei het volgende:

“Temperatuur regulatie is een significante factor in 2 vormen van slapeloosheid. Het verschil zit in wanneer de slapeloosheid optreedt. Type 1 mensen komen moeilijk in slaap. Type 2 mensen slapen wel makkelijk in, maar slapen daarna heel licht en worden vaak wakker tussendoor. In beide gevallen wordt je de volgende dag niet uitgerust wakker.

Studies naar type 1 slapers tonen aan dat deze mensen een consistent hogere body core temperatuur hebben vlak voor slapen, vergeleken met normale, gezonde slapers. Dit leidt tot een meer geirriteerde staat waardoor ze moeilijker in slaap vallen. Vaak lukt inslapen pas nadat het lichaam zijn overmatige warmte kwijt is. We hebben het hier overigens maar tot een halve tot 1 graad verschil, maar dat kleine verschil in temperatuur kan bepalen of je wel of niet makkelijk inslaapt.”

Uit dit onderzoek blijkt dat het geen gek idee is naakt te slapen als je moeite hebt met inslapen. Ook moet je goed kijken naar je deken, hoe meer warmte die vasthoudt, des te lastiger het voor je lichaam haar eigen warmte kwijt te raken.

Naakt slapen kan helpen stress te verminderen

Zoals eerder gemeld kan naakt slapen je oxytocine niveau laten stijgen, daarnaast helpt het om je cortisol niveau te laten dalen. Cortisol is het zogenaamde stress hormoon. Hoe hoger de cortisol waarden, des te meer stress. Langdurig hoge cortisol waarden is slecht voor je gezondheid.

Gedurende je slaap daalt je cortisolspiegel op natuurlijke wijze. Vlak voor je wakker wordt stijgt dit niveau weer. Echter, als je maar kort slaapt heeft cortisol maar weinig tijd gehad om te dalen voordat je weer wakker wordt. Je lichaam blijft dan dus langere tijd hoge cortisolwaarden houden. Voldoende slaap is dus essentieel om je cortisol voldoende te laten dalen en je weer ontstresst wakker wordt.

Zoals eerder vermeld kan je beter slapen door je lichaam koel te houden, naakt slapen helpt daarbij.

Naakt slapen helpt je jeugdig te ogen en te voelen

Tijdens je slaap worden allerlei groei- en antiaging hormonen vrijgegeven zoals melatonine. Deze hormonen helpen bij het lichaam jong en vitaal houden. Om optimale afgifte te bereiken van deze hormonen is het belangrijk om ten minste 8 uur per nacht te slapen.

En ook hier geldt, naakt slapen kan geen kwaad en kan helpen hierbij!

Naast alle al eerder genoemde voordelen heeft naakt slapen nog een aantal. Het helpt je huid beter te ademen en het verlaagd het risico op schimmelinfecties bij vrouwen omdat de vagina koel en droog gehouden wordt. Ook heb je hierdoor minder vuile was en wie wil dat nou niet?!

Het kan in het begin wat raar voelen, maar probeer eens een paar nachten naakt te slapen en merk zelf of je er beter door slaapt. Je zal verbaasd zijn!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x