Gebrek aan slaap vergroot het risico op darmkanker

slaapgebrekDat een gebrek aan slaap het risico op overgewicht, hart- en vaatziekten en suikerziekte vergroot was al enige tijd bekend. Uit onderzoek van de Case Western Reserve University blijkt nu dat ook de kans op darmkanker toeneemt als je te weinig slaapt.

Uit het onderzoek bleek dat mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen bijna 50 procent meer kans hebben om colorectale adenomen te krijgen dan mensen die 7 uur of meer slapen. Adenomen zijn gezwellen die in principe goedaardig zijn, maar kunnen zonder behandeling een basis zijn voor kanker.

[thrive_leads id='3269']

Voor het onderzoek werden mensen voorafgaand aan een coloscopie (onderzoek van de dikke darm) ondervraagd. De mensen werd onder andere gevraagd naar het gemiddelde aantal uren slaap per nacht in de maanden voorafgaand aan het onderzoek.

Bij 338 van de 1.240 ondervraagde personen werden bij de coloscopie colorectale adenomen gevonden. In veruit de meeste gevallen betrof het mensen die gemiddeld minder dan zes uur per nacht sliepen. Zelfs wanneer rekening werd gehouden met factoren als erfelijkheid, roken en overgewicht bleken de gezwellen nog altijd 50% vaker voor te komen bij mensen die te weinig sliepen.

Hoewel de oorzaak van het verhoogde risico nog niet uitvoerig onderzocht is gaf één van de onderzoekers wel aan dat een lagere productie van melatonine een mogelijk gevolg is van slaapgebrek. Melatonine is een natuurlijk hormoon, waarvan bij dieren is aangetoond dat het rol speelt in de reparatie van DNA.

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen
By | 2017-12-23T12:30:00+00:00 08 februari 2011|Medisch|0 Comments

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com