Selecteer een pagina

slaapgebrekDat een gebrek aan slaap het risico op overgewicht, hart- en vaatziekten en suikerziekte vergroot was al enige tijd bekend. Uit onderzoek van de Case Western Reserve University blijkt nu dat ook de kans op darmkanker toeneemt als je te weinig slaapt.

Uit het onderzoek bleek dat mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen bijna 50 procent meer kans hebben om colorectale adenomen te krijgen dan mensen die 7 uur of meer slapen. Adenomen zijn gezwellen die in principe goedaardig zijn, maar kunnen zonder behandeling een basis zijn voor kanker.

Voor het onderzoek werden mensen voorafgaand aan een coloscopie (onderzoek van de dikke darm) ondervraagd. De mensen werd onder andere gevraagd naar het gemiddelde aantal uren slaap per nacht in de maanden voorafgaand aan het onderzoek.

Bij 338 van de 1.240 ondervraagde personen werden bij de coloscopie colorectale adenomen gevonden. In veruit de meeste gevallen betrof het mensen die gemiddeld minder dan zes uur per nacht sliepen. Zelfs wanneer rekening werd gehouden met factoren als erfelijkheid, roken en overgewicht bleken de gezwellen nog altijd 50% vaker voor te komen bij mensen die te weinig sliepen.

Hoewel de oorzaak van het verhoogde risico nog niet uitvoerig onderzocht is gaf één van de onderzoekers wel aan dat een lagere productie van melatonine een mogelijk gevolg is van slaapgebrek. Melatonine is een natuurlijk hormoon, waarvan bij dieren is aangetoond dat het rol speelt in de reparatie van DNA.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x