Selecteer een pagina

Slecht slapen is niet alleen vervelend, maar ook ongezond. Iedereen heeft weleens een slechte nachtrust. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een warme kamer, lawaai van de buren of simpelweg een druk hoofd met vele onrustige gedachten. Zo een keertje is niet erg, maar slaapt u vaak slecht, dan is er vaak meer aan de hand.

Hoe ziet een normale nachtrust eruit?

Hoewel dit voor iedereen verschillend is, kunnen we stellen dat de meeste mensen 7 tot 9 uur per nacht slapen en dan goed zijn uitgerust. Natuurlijk heb je altijd mensen die meer of minder slaap nodig hebben. Uiteindelijk gaat het erom dat u goed uitgerust wakker wordt, of dit nu met 5 uur slaap is, of met 11 uur slaap.

Daarnaast bestaat slaap ook uit een aantal fasen, waarbij u bij iedere fase in een steeds diepere slaaptoestand komt tot de uiteindelijke REM slaap. U doorloopt tijdens de nacht deze fasen een aantal keer. Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat alle fasen ongestoord plaatsvinden. Dus mocht u gewekt worden of niet in slaap kunnen vallen, dan bent u de volgende ochtend niet optimaal uitgerust.

Waarom slecht slapen ongezond is

Indien u vaak slecht slaapt wordt het tijd er wat aan te doen, want een chronisch slaaptekort is ronduit ongezond en heeft allerlei vervelende bij effecten.

Zo is aangetoond dat chronisch slaaptekort kan leiden tot zowel lichamelijke als geestelijke problemen. Zo zullen de hersenen minder goed functioneren, concentreren is moeilijker en uw reactievermogen zal ook achteruitgaan. Dit kan vooral in het verkeer sneller tot ongelukken leiden, maar ook op uw werk zult u minder goed presteren. Ook voelt u zich vaker somber en is de kans groter op depressies bij slaapgebrek.

Tevens blijkt uit onderzoek dat er een groot verband is tussen chronisch slaaptekort en andere gezondheidsproblemen, zoals een hogere kans op hartaanvallen, hoge bloeddruk beroertes en diabetes type 2.

Samengevat, chronisch slaapgebrek is gewoon erg ongezond. Om te kijken wat eraan gedaan kan worden zullen we eerst de oorzaken van slaaptekort moeten weten.

Meest voorkomende oorzaken van slecht slapen

Piekeren en druk hoofd

Te veel piekeren is nooit goed en al helemaal niet als je in bed ligt. Het duurt hierdoor veel langer voordat je in slaap komt en vaak slaap je ook nog eens minder diep.

Lichamelijke pijn

Indien u ergens pijn heeft en vooral zeurende pijn die soms stekend wordt is inslapen een hele uitdaging. Je ligt niet lekker en als je draait kan je weer op die zere plek komen.

Ploegendiensten

Als je vaak ’s nachts moet werken raakt je biologisch ritme verstoord, het is dan moeilijker goed te slapen.

Cafeïne

Bent u een koffie of theedrinker? Hier zit cafeïne in en cafeïne maakt je alerter. Niet verstandig dit dus vlak voor slapen te nemen.

Een slecht bed en/of matras

Een oorzaak waar veel mensen niet direct aan denken. Toch is het ontzettend belangrijk een goed bed en dito matras te hebben. Een bed met de juiste grootte en een matras die goed bij je lichaamshouding en vorm past. Veel mensen onderschatten dit en slapen een groot deel van hun leven op een niet optimaal bed, waardoor ze slechter slapen.

We spenderen een groot deel van ons leven in bed, dan is een kwaliteit bed en matras zeker de investering waard. Kijk eens bij Viking Eindhoven om inspiratie op te doen en eventueel professioneel advies hierover in te winnen.

De beste tips tegen slecht slapen

Als je veel piekert, neem dan een uur voordat je gaat slapen de tijd om helemaal rustig te worden en je gedachten een plek te geven. Dit kan heel goed met mindfullness. Hier gaat het om het bewust zijn van dat wat er door je heengaat. Hiermee kan je het beter een plek geven en zal je minder snel blijven piekeren. Het helpt ook als je langzaam de lichten dimt en je slaapkamer rustig is, zonder te veel prikkels.

Indien u lichamelijke pijn heeft, probeer dan eens natuurlijke pijnstillers, zoals olijfolie, kurkuma, omega-3, bosbessen, knoflook en kamille. Indien dit niet voldoende werkt kunt u altijd nog grijpen naar de paracetamol of ibuprofen.

Indien u in ploegendiensten werkt en een verstoord bioritme heeft, kan een lichttherapie lamp uitkomst bieden. Deze kunt u zo instellen dat het langzaam donker, danwel licht wordt. Wellicht zult u ook moeten overdenken of u de rest van uw leven nachtdiensten wilt blijven draaien. Het is gewoon ongezonder en wat is uiteindelijk belangrijker, geld of uw gezondheid?

Ook een belangrijke tip is het laten staan van cafeïne houdende dranken tot liefst 4 uur voor het slapen. Dan heeft de cafeïne genoeg tijd om door het lichaam afgebroken te worden. Anders heeft cafeïne zeker een negatief effect op de nachtrust.

Tot slot, zorg voor een goed en hoogkwalitatief bed, matras en kussen. Dit slaapt simpelweg een stuk fijner en op termijn voorkomt rug- en nekklachten.

Lees ook wat de drie verrassende voordelen zijn van goed slapen en waarom naakt slapen gezond is.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x