SOA’s

De Nederlandse SOA top 5

Hoeveel mensen in Nederland krijgen per jaar een soa? En om welke getallen gaat het dan? Dit zijn veelgehoorde vragen die helaas niet makkelijk te beantwoorden zijn. Dit heeft er mee te maken dat niet elke soa word gevonden, ook vindt een groot deel van de diagnose plaats bij de huisarts die het niet landelijk registreert. Het RIVM ( Rijks instituut voor volksgezondheid en milieu) heeft een lijst uitgebracht met de meest voorkomende soa’s in Nederland.

Chlamydia

Met 15,767 diagnoses in 2015 was chlamydia wederom de meest voorkomende soa in de poli’s van de GGD tussen 2013 en 2014 werden tenminste 46.000 nieuwe gevallen van chlamydia ontdekt in de huisartsenpraktijk. Maar zoals eerder vermeld ligt dit aantal in werkelijkheid hoger omdat de meeste huisartes dit niet landelijk registreren. Chlamydia komt het meest voor bij heteroseksuele mannen en vrouwen onder de 25 jaar.


Fitchef Turbo

Fitchef Turbo is het vervolg op het erg populaire Fitchef boek van Mark van Oosterwijck, waar Gezondbezig.nl eerder al positief door was verrast en over heeft geschreven. Met Fitchef Turbo speelt Mark van Oosterwijck in op de wens van veel mensen om nog sneller gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die gewoon een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan, al helemaal niet op doordeweekse dagen! Met Fitchef Turbo slaat Mark wederom de spijker op zijn kop, een prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo


Genitale wratten

Genitale wratten zijn na chlamydia de meest voorkomende soa in Nederland. 2.057 van de gevallen werden in 2015 vastgesteld in de soa-poli’s van de GGD. In 2014 werden genitale wratten minstens 38.000 keer ontdekt. Deze soa komt het meest voor bij seksueel actieve twintigers.

Herpes genitales

In 2015 werd herpes genitales, veroorzaakt door het herpesvirus, 612 keer gediagnosticeerd in de soa-poli’s van de GGD. In 2014 kregen minstens 23.000 mensen een positieve uitslag in de huisartsenpraktijk. Er zijn meer vrouwen dan mannen die het herpesvirus met zich meedragen.

Gonorroe

Gonorroe werd in 2015 bij 4.153 mensen ui de soa-poli’s van de GGD vastgesteld. Deze groep bestaat vooral uit homoseksuele mannen. Het percentage personen met een gonorroe-infectie bleef stabiel te opzichte van 2014. Huisartsen ontdekten in 2014 minstens 8.000 nieuwe gevallen van gonorroe.

HIV

HIV behoort ook in 2015 tot de 5 meest voorkomende geregistreerde soa’s in Nederland doordat deze 1.100 nieuwe gevallen per jaar registreert. HIV komt in Nederland wederom voor bij homoseksuele mannen.

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen