Selecteer een pagina

De Nederlandse SOA top 5

Hoeveel mensen in Nederland krijgen per jaar een soa? En om welke getallen gaat het dan? Dit zijn veelgehoorde vragen die helaas niet makkelijk te beantwoorden zijn. Dit heeft er mee te maken dat niet elke soa word gevonden, ook vindt een groot deel van de diagnose plaats bij de huisarts die het niet landelijk registreert. Het RIVM ( Rijks instituut voor volksgezondheid en milieu) heeft een lijst uitgebracht met de meest voorkomende soa’s in Nederland.

Chlamydia

Met 15,767 diagnoses in 2015 was chlamydia wederom de meest voorkomende soa in de poli’s van de GGD tussen 2013 en 2014 werden tenminste 46.000 nieuwe gevallen van chlamydia ontdekt in de huisartsenpraktijk. Maar zoals eerder vermeld ligt dit aantal in werkelijkheid hoger omdat de meeste huisartes dit niet landelijk registreren. Chlamydia komt het meest voor bij heteroseksuele mannen en vrouwen onder de 25 jaar.

Ga naar onze Chlamidia infopagina

Genitale wratten

Genitale wratten zijn na chlamydia de meest voorkomende soa in Nederland. 2.057 van de gevallen werden in 2015 vastgesteld in de soa-poli’s van de GGD. In 2014 werden genitale wratten minstens 38.000 keer ontdekt. Deze soa komt het meest voor bij seksueel actieve twintigers.

Ga naar onze Genitale wratten infopagina

Herpes genitales

In 2015 werd herpes genitales, veroorzaakt door het herpesvirus, 612 keer gediagnosticeerd in de soa-poli’s van de GGD. In 2014 kregen minstens 23.000 mensen een positieve uitslag in de huisartsenpraktijk. Er zijn meer vrouwen dan mannen die het herpesvirus met zich meedragen.

Ga naar onze Herpes genitales infopagina

Gonorroe

Gonorroe werd in 2015 bij 4.153 mensen ui de soa-poli’s van de GGD vastgesteld. Deze groep bestaat vooral uit homoseksuele mannen. Het percentage personen met een gonorroe-infectie bleef stabiel te opzichte van 2014. Huisartsen ontdekten in 2014 minstens 8.000 nieuwe gevallen van gonorroe.

Ga naar onze Gonorroe infopagina

HIV

HIV behoort ook in 2015 tot de 5 meest voorkomende geregistreerde soa’s in Nederland doordat deze 1.100 nieuwe gevallen per jaar registreert. HIV komt in Nederland wederom voor bij homoseksuele mannen.

Ga naar onze HIV infopagina

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com