Selecteer een pagina

Als je aan California denkt, zie je meteen wuivende palmbomen en zonovergoten stranden voor je. Deze Amerikaanse staat heeft niet voor niets de bijnaam Sunshine state gekregen. Aan zon geen gebrek dus, maar gek genoeg hebben veel inwoners van California wél een gebrek aan vitamine D. Hoe kan dat nou?

Vitamine D tekort

Zoals je misschien weet, wordt vitamine D door de huid aangemaakt als je in de zon zit. De zon is de belangrijkste bron van vitamine D, want via ons voedsel krijgen we maar een klein beetje vitamine D binnen. Hoe kunnen mensen in een warm, zonnig gebied zoals California dan toch een vitamine-D-gebrek hebben? Volgens de onderzoekers die zich verdiept hebben in dit verschijnsel, heeft dat vooral te maken met het leefritme: de meeste mensen werken binnen, dus overdag komen ze niet buiten. Dit is een probleem voor de aanmaak van vitamine D, want overdag verkrijgt je lichaam het makkelijkst vitamine D, doordat de zon hoog aan de hemel staat. ’s Ochtends vroeg en ’s avonds schijnt de zon minder fel en dan maakt je huid dus ook minder vitamine D aan.

Zomer in Nederland

Als mensen in een zonnig klimaat als California al een gebrek aan vitamine D hebben, hoe zit dat dan in Nederland? In de wintermaanden is het sowieso lastig om voldoende vitamine D binnen te krijgen, maar de zomer is geen garantie voor voldoende vitamine D. Het Voedingscentrum raadt aan om extra vitamine D te nemen als je weinig buitenkomt. Tja, wie werkt of studeert er nu niet het grootste deel van de dag binnen? En als je dat vijf van de zeven dagen doet, dan kan het tekort aardig oplopen. Bedenk ook dat we in het weekend nog steeds veel activiteiten binnen vier muren doen: het huishouden, koken, eten, boodschappen bij de supermarkt… Kortom, als je geen baan hebt als boswachter of surfleraar kan het handig zijn om een vitamine D supplement te nemen.

Zonbescherming

Helaas is de zomer dus geen garantie voor voldoende vitamine D. De meeste mensen zijn ook in de zomer vaak binnen, en als je naar buiten gaat, dan moet je je ook tegen de zon beschermen! De UV-straling van de zon zorgt namelijk voor huidveroudering: dit zie je terug in rimpels en pigmentvlekken. Bovendien verhoogt onbeschermd zonnebaden de kans op huidkanker. Het is dus een beetje balanceren: aan de ene kant heb je zon nodig voor vitamine D en een goed humeur, aan de andere kant moet je rekening houden met de nadelige effecten ervan. Twee handige tips: Op dagen dat de zon uitbundig schijnt, kun je tussen 12 en 15 uur beter niet in de zon zitten. En zorg dat je altijd een miniflesje zonnebrand bij je hebt. Zo voorkom je een roodverbrande neus!

Gezond blijven door vitamine D

Waarom is vitamine D eigenlijk zo belangrijk voor je lijf? Zoals alle vitamines is ook vitamine D onmisbaar voor een goede weerstand. Daarnaast heb je deze vitamine nodig voor goed werkende spieren. Bovendien is vitamine D essentieel om calcium op te nemen uit je voeding. Calcium heb je hard nodig om je tanden en botten stevig te houden. Meer dan genoeg redenen dus om je vitamine D niveau op peil te houden!

Schapenwolvet

Vrijwel alle vitamine D supplementen worden gemaakt uit dierlijke bron, namelijk schapenwolvet. Dat gaat als volgt: Het schaap wordt geschoren, en dan wordt de wol gekookt. Het wolvet smelt en komt los van de wol. Uit het wolvet worden bepaalde stoffen gehaald. Deze stoffen worden onder een soort zonnebank gelegd. Door de UV-straling wordt de stof omgezet in vitamine D.

Puur plantaardig

Vitashine vitamine d3Gelukkig is het ook mogelijk om vitamine D te winnen uit plantaardige bron. Men heeft ontdekt dat speciale korstmossen hiervoor geschikt zijn. De vitamine D uit korstmossen wordt net zo goed opgenomen door het lichaam als vitamine uit schapenwolvet. Je kunt dus kiezen voor de veganistische variant zonder concessies te doen aan kwaliteit. Dat geldt zeker voor de hoogwaardige supplementen van Vegetology, zoals Vitashine vitamine D3. Deze supplementen zijn 100% vrij van dierlijke hulpstoffen die vaak in gangbare supplementen zitten, zoals gelatine. Handig als je zelf veganistisch eet, of bijvoorbeeld een vegetarische partner of gezinslid hebt! Ook verkrijgbaar in handige spray flacon.

opti3-omega-3-100-vegetarisch-60-capsulesEen andere tip om (plantaardig) en hoog kwalitatief vitamine D3 binnen te krijgen is via de Opti3 omega 3. Dit is een Omega 3 supplement gewonnen uit algen waar een werkzame hoeveelheid vitamine D3 aan is toegevoegd, uiteraard alles uit plantaardige bronnen.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x