Selecteer een pagina

Proteine shakes worden tegenwoordig veelvuldig gebruikt door mensen die willen afvallen en door sporters die juist extra spiermassa willen. Maar hebben proteine shakes effect? Kan je alle benodigde eiwitten niet gewoon uit je voeding halen?

Hoeveel eiwit heb je nodig per dag?

De benodigde hoeveel eiwit per dag hangt voornamelijk af van je activiteiten patroon:

Activiteitg/kg per dag
Inactief0,8
Gemiddeld actief (joggen, fietsen)1,2-1,4
Sporters (voetbal, hockey etc.)1,3-1,6
Duursporters1,5-2,0
Vechtsporters1,5-2,0
Gewichtheffen/ Bodybuilding1,5-2,0

Voor meer info lees eiwitbehoefte voor (kracht)sporters.

Daarnaast blijken ook van ziekte herstellende mensen, mensen op dieet en zwangere vrouwen een verhoogde eiwitbehoefte te hebben.

Krijg je voldoende eiwit binnen uit je normale voeding?

Officiele instanties zoals het voedingscentrum, dietisten en huisartsen zeggen al snel dat je proteine shakes niet nodig hebt, eet gewoon wat meer zuivel en vlees en je haalt je eiwitbehoefte. Hierbij gaan deze instanties er aan voorbij dat de eiwit behoefte voor bepaalde groepen mensen verhoogd is. Denk hierbij aan sporters, zieke mensen en zwangere vrouwen. Daarnaast zijn er maar weinig mensen die daadwerkelijk hun eiwitinname bijhouden en vaak blijken ze niet eens de door de officiele instanties minimum hoeveelheid van 0,8g per kg lichaamsgewicht te halen.

Hou bij voeding rekening mee dat er per 100 gram vlees of zuivel, vaak maar zo’n 20 gram eiwit is. Dat schiet dus niet echt op.

Mensen op dieet

Vooral mensen op een calorie arm dieet halen hun eiwitbehoefte vaak niet. Ze eten gewoonweg een stuk minder. Dat is extra oppassen geblazen omdat voldoende eiwitinname beschermt tegen spierafbraak, iets wat snel optreedt bij calorie arme dieeten.

Dus juist mensen op dieet zouden behoefte hebben aan proteine shakes. Overigens, het beste dieet eiwit is Micellar caseine. Dit eiwit vlt langdurig de maag waardoor hongergevoelens langer wegblijven, daarnaast heeft dit eiwit de grootste antikatabole werking van alle eiwitsoorten (ofwel, spiersparend effect).

Proteine shakes goedkoper

Als je de prijs van eiwitten uit proteine shakes vergelijkt met eiwitten uit voedsel, dan kan je niet anders dan concluderen dat eiwitten uit proteine shakes goedkoper zijn. Voor meer info, bekijk deze vergelijkingstabel voor eiwitten. Hierbij zie je dat soja en whey eiwit stuk goedkoper zijn als vlees en vis producten.

Conclusie Gezondbezig

Hoewel officiele instanties het zullen tegenspreken, vinden wij dat proteine shakes zeker hun plek hebben als aanvulling op de normale voeding, vooral voor sporters, mensen op dieet, mensen herstellende van een ziekte en zwangere vrouwen. Hier willen we eigenlijk ook nog senioren aan toevoegen, omdat die in de praktijk nauwelijks hun behoefte halen.

Ook gezien het feit dat proteine shakes makkelijk in te nemen zijn, erg lekker zijn te maken en relatief goedkoop ten opzichte van eiwitten uit voeding, vinden wij proteine shakes een aanrader.

Tot slot, momenteel gebruiken miljoenen mensen wereldwijd proteine shakes voor afvallen en aankomen. Als het niet zou werken zou het nooit zo’n succes zijn.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x