Selecteer een pagina

We zijn er nog niet, maar het begin is er. Een behandeling met ‘DNA nano robotjes’ die gericht kankercellen kunnen vernietigen en ruggemerg kan repareren. Deze behandeltechniek is in ontwikkeling door Professor Ido Bachelet (Mina and Everard Goodman Faculty of Life Sciences and Institute of Nanotechnology and Advanced Materials). Niet de minste want hij heeft al eerder onderzoek hieromtrent gepubliceerd gezien, onder andere in het gerenomeerde tijdschrift Nature.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Nanobots van ongeveer 50 nanometer groot

Professor Bachelet gaf een lezing in de British Friends of Bar-Ilan University’s event in Otto Uomo in oktober 2014. Hierin kondigde hij het begin van menselijke behandeling met nanotechnologie aan. DNA nanobots kunnen op dit moment al 12 verschillende soorten kanker herkennen. Ook hopen ze bij de huidige snelheid van ontwikkeling over 1 a 2 jaar ruggemerg reparaties in proefdieren werkend te hebben. Daarna beginnen proeven met mensen.

 

Werking in een notedop

De nanobots worden eerst ontworpen met een speciaal computerprogramma. De precieze structuur hangt af van het doel van de nanobot, maar elke nanobot is in staat een medicijn met zich mee te dragen binnen zijn structuur . De nanobots kunnen zich in een geactiveerde of niet-geactiveerde staat bevinden. Ofwel, een soort “aan” of “uit” stand. Als ze “uit” staan gebeurd we niks met de nanobot en het medicijn erin. Echter, wordt de nanobot geactiveerd, dan klapt de structuur open en wordt het medicijn op precies de juiste plaats vrijgelaten. Het “activeren” gebeurd door een trigger. Dit is een structuur op de buitenkant vande nanobot die alleen past op een kankercel (of andere structuur waarvoor hij is ontworpen). Op deze manier kunnen kankercellen gericht vernietigd worden met minimale schade aan omliggende weefsels.

Nanobots zijn tevens dusdanig ontworpen dat ze geen immuunreactie veroorzaken. Met een speciale techniek kunnen grote aantallen gefabriceerd worden. Dat moet ook wel, want voor een behandeling zijn ongeveer een triljoen nanobots nodig. Deze worden met een injectiespuit ingebracht.

Krachtige medicijnen die al bestaan kunnen nu worden toegepast

Er zijn al vele effectieve medicijnen ontworpen tegen kanker, alleen waren die vaak te toxisch in grote hoeveelheden. Echter, in combinatie met nanobots zijn er wel mogelijkheden en kunnen ze gericht ingezet worden. Dit opent een hele nieuwe wereld van mogelijkheden.

Nanobots kunnen ‘geprogrammeerd’ worden

cockroachesDe nanobots kunnen op voorhand geprogrammeerd worden met enkele basisregels. Zo kunnen groepen nanobots samenwerken met elkaar om bijvoorbeeld beschadigt weefsel te helpen teruggroeien. Een klinische toepassing zou kunnen zijn om beschadigt ruggemerg terug te laten groeien. De nanobots hechten op de beschadigde plaats, werken samen zodat ze een keten vormen van het ene naar het andere uiteinde en laten vervolgens hun groeihormonen los die ze bij zich hadden. Ook is er geexperimenteerd op kakkerlakken waarbij het doel was de nanobots berekeningen uit te laten voeren binnen een levend organisme. Op dit moment is dit gelukt op basis van een 8-bit systeem. Het leuke is dat de nanobots dusdanig geprogrammeerd kunnen worden dat ze ook van buitenaf te besturen zijn.

Meedere soorten nanobots tegelijk voor combinatietherapie

Het is mogelijk om meerdere typen nanobots in te brengen die ieder een ander medicijn bevatten. Waar vroeger tegelijk toegediende medicijnen interactie met elkaar aangingen en allerlei nare bijwerkingen veroorzaakten, gebeurd dit bij de nanobot therapie niet. Als nanobot A aanstaat, staat B uit. Zo kunnen om beurten de medicijnen afgegeven worden zonder bijwerkingen en met optimaal resultaat.

Conclusie

Dit is top-notch research en zeer interessant.  In het huidige tempo gaan we binnen afzienbare tijd toepassingen zien in de medische wereld. Nanobots gaan een belangrijke rol spelen.

Hieronder de TEDMED video waar dit artikel op is gebaseerd

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
2
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x