Ze komen eraan; DNA nanobots die de medische wereld op hun kop gaan zetten

We zijn er nog niet, maar het begin is er. Een behandeling met ‘DNA nano robotjes’ die gericht kankercellen kunnen vernietigen en ruggemerg kan repareren. Deze behandeltechniek is in ontwikkeling door Professor Ido Bachelet (Mina and Everard Goodman Faculty of Life Sciences and Institute of Nanotechnology and Advanced Materials). Niet de minste want hij heeft al eerder onderzoek hieromtrent gepubliceerd gezien, onder andere in het gerenomeerde tijdschrift Nature.

Nanobots van ongeveer 50 nanometer groot

Professor Bachelet gaf een lezing in de British Friends of Bar-Ilan University’s event in Otto Uomo in oktober 2014. Hierin kondigde hij het begin van menselijke behandeling met nanotechnologie aan. DNA nanobots kunnen op dit moment al 12 verschillende soorten kanker herkennen. Ook hopen ze bij de huidige snelheid van ontwikkeling over 1 a 2 jaar ruggemerg reparaties in proefdieren werkend te hebben. Daarna beginnen proeven met mensen.

 

Werking in een notedop

De nanobots worden eerst ontworpen met een speciaal computerprogramma. De precieze structuur hangt af van het doel van de nanobot, maar elke nanobot is in staat een medicijn met zich mee te dragen binnen zijn structuur . De nanobots kunnen zich in een geactiveerde of niet-geactiveerde staat bevinden. Ofwel, een soort “aan” of “uit” stand. Als ze “uit” staan gebeurd we niks met de nanobot en het medicijn erin. Echter, wordt de nanobot geactiveerd, dan klapt de structuur open en wordt het medicijn op precies de juiste plaats vrijgelaten. Het “activeren” gebeurd door een trigger. Dit is een structuur op de buitenkant vande nanobot die alleen past op een kankercel (of andere structuur waarvoor hij is ontworpen). Op deze manier kunnen kankercellen gericht vernietigd worden met minimale schade aan omliggende weefsels.

Nanobots zijn tevens dusdanig ontworpen dat ze geen immuunreactie veroorzaken. Met een speciale techniek kunnen grote aantallen gefabriceerd worden. Dat moet ook wel, want voor een behandeling zijn ongeveer een triljoen nanobots nodig. Deze worden met een injectiespuit ingebracht.


Fitchef Turbo

Fitchef Turbo is het vervolg op het erg populaire Fitchef boek van Mark van Oosterwijck, waar Gezondbezig.nl eerder al positief door was verrast en over heeft geschreven. Met Fitchef Turbo speelt Mark van Oosterwijck in op de wens van veel mensen om nog sneller gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die gewoon een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan, al helemaal niet op doordeweekse dagen! Met Fitchef Turbo slaat Mark wederom de spijker op zijn kop, een prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo


Krachtige medicijnen die al bestaan kunnen nu worden toegepast

Er zijn al vele effectieve medicijnen ontworpen tegen kanker, alleen waren die vaak te toxisch in grote hoeveelheden. Echter, in combinatie met nanobots zijn er wel mogelijkheden en kunnen ze gericht ingezet worden. Dit opent een hele nieuwe wereld van mogelijkheden.

Nanobots kunnen ‘geprogrammeerd’ worden

cockroachesDe nanobots kunnen op voorhand geprogrammeerd worden met enkele basisregels. Zo kunnen groepen nanobots samenwerken met elkaar om bijvoorbeeld beschadigt weefsel te helpen teruggroeien. Een klinische toepassing zou kunnen zijn om beschadigt ruggemerg terug te laten groeien. De nanobots hechten op de beschadigde plaats, werken samen zodat ze een keten vormen van het ene naar het andere uiteinde en laten vervolgens hun groeihormonen los die ze bij zich hadden. Ook is er geexperimenteerd op kakkerlakken waarbij het doel was de nanobots berekeningen uit te laten voeren binnen een levend organisme. Op dit moment is dit gelukt op basis van een 8-bit systeem. Het leuke is dat de nanobots dusdanig geprogrammeerd kunnen worden dat ze ook van buitenaf te besturen zijn.

Meedere soorten nanobots tegelijk voor combinatietherapie

Het is mogelijk om meerdere typen nanobots in te brengen die ieder een ander medicijn bevatten. Waar vroeger tegelijk toegediende medicijnen interactie met elkaar aangingen en allerlei nare bijwerkingen veroorzaakten, gebeurd dit bij de nanobot therapie niet. Als nanobot A aanstaat, staat B uit. Zo kunnen om beurten de medicijnen afgegeven worden zonder bijwerkingen en met optimaal resultaat.

Conclusie

Dit is top-notch research en zeer interessant.  In het huidige tempo gaan we binnen afzienbare tijd toepassingen zien in de medische wereld. Nanobots gaan een belangrijke rol spelen.

Hieronder de TEDMED video waar dit artikel op is gebaseerd

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen

Comments (2)

  1. Cornelius 26 januari 2015
    • Chris 29 januari 2015

Leave a Reply