Selecteer een pagina

Wie geen noten eet is niet slim bezig. Iedereen die een goede gezondheid nastreeft zou noten standaard in zijn dagmenu op moeten nemen.

Wat doen noten voor je gezondheid?

Om te begrijpen wat noten precies voor je gezondheid kunnen betekenen, is het belangrijk te weten wat noten in de eerste plaats zo gezond maken:

 • Noten zijn een natuurlijke bron van heilzame vitaminen, waaronder vitamine E
 • Noten zitten boordevol goede mineralen waaronder zeldzame spore elementen zoals selenium
 • Noten zitten vol met gezonde onverzadigde vetzuren
 • Noten zitten vol vezels, die zorgen voor een langzame afgifte van de aanwezige koolhydraten
 • Noten bezitten veel gezonde eiwitten

Allemaal leuk en aardig, veel vitamines, gezonde vetten en etc, maar welke gezondheidseffecten kan ik concreet verwachten van notenconsumptie?

Vrij vertaald zorgt regelmatige notenconsumptie voor de volgende indrukwekkende lijst aan positieve eigenschappen:

 • Noten helpen je slank houden
 • Noten voorkomen hart- en vaatziekten
 • Noten voorkomen diabetes en het metabole syndroom (voorloper van diabetes)
 • Noten verhogen het goede cholesterol (HDL)
 • Noten zorgen voor een betere zaadkwaliteit (mede dankzij het selenium)
 • Noten zorgen voor een lang verzadigd gevoel, waardoor je vanzelf minder (ongezonde) dingen eet
 • Dankzij de gezonde, onverzadigde vetten zorgen noten voor een gladde en gezonde huid

Misverstanden over noten

Noten zijn vet, daar wordt je dik van!

slank blijven met noten

Wie dit zegt kent zijn studies niet, dit is namelijk een grote fabel. Integendeel, noten kunnen er juist voor zorgen dat je slank blijft! Een grote studie onder 13.000 mannen en vrouwen heeft dit laatst nog aangetoond. Het bleek dat mensen die een notenmix aten (waaronder amandelen, cashewnoten, pistachenoten e.d.) minder vaak overgewicht hadden, een lager BMI en een smallere taille omvang vergeleken met mensen die nooit noten aten. Daarnaast bleken de noteneters minder last te hebben van hart- en vaatziekten, diabetes en het metabool syndroom. Nog een duidelijk teken aan de wand, was dat noteneters vrijwel standaard een hoger HDL cholesterol (het goede cholesterol) hadden dan niet noten-eters.

De studie was gepubliceerd in het Journal of the American College of Nutrition.

Het maakt niet uit of de noten naturel zijn of gebrand

Jawel! Gebrande noten zijn verhit, wat betekent dat een (groot) deel van de vitamines verloren is gegaan. Neem dus altijd zoveel mogelijk ongebrande noten! Daarnaast, als je kan kiezen tussen gezouten of ongezouten, neem dan de ongezouten. Het is misschien even wennen aan de smaak, maar teveel zout is ook niet goed.

Elke noot is even gezond

Nee, dit is ook een misverstand. Hoewel alle noten gezond zijn, verschilt elke soort noot van structuur en samenstelling qua vitamines, mineralen, vetten, koolhydraten, eiwitten etc. De ene noot scoort weer wat beter met de ene vitamines, de andere weer met de andere. Zo ook met mineralen. Als je altijd maar dezelfde soort noot eet, krijg je dus altijd ongeveer dezelfde vitamines/ mineralen samenstelling binnen. Het is altijd verstandig een notenmix te eten, dit zorgt voor een completer vitaminen/ mineralen profiel.

notenmixBent u geïnteresseerd in een goede, ongezouten, ongebrande notenmix van uitstekende kwaliteit voor een bodemprijs? Bekijk dan de notenmix van Krachtshop. Deze bezit maar liefst 5 soorten, oergezonde noten: amandelen, pecannoten, paranoten (veel selenium!), hazelnoten en walnoten. Samen bezitten ze een ideale vitaminen/ mineralen samenstelling!

Go nuts!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x