Welke oliën zijn het beste om te verhitten en waarom?

 Oliën degraderen net als andere stoffen. De mate waarin is allereerst afhankelijk van het type vet of olie:

  1. Meervoudig onverzadigde vetzuren
  2. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren
  3. Verzadigde vetzuren

Waarbij de meervoudig onverzadigde vetzuren het makkelijkst degraderen.

Andere factoren:

  • Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller vetten afbreken (vlampunt ± 220 ⁰C, echter nooit verhitten boven de 175 ⁰C)
  • Hoe langer verhitting plaatsvindt, hoe groter degradatie
  • Hoe vaker je dezelfde olie/ vet gebruikt, hoe groter degradatie

Verhitting boven de 175 graden Celsius kan leiden tot de vorming van acrylamide, een kankerverwekkende stof.

In de praktijk

  • Het beste zijn harde vetten zoals palmolie en kokosolie
  • Olijfolie kan, maar is minder stabiel
  • Speciale bak en braadproducten kunnen meer transvetzuren bevatten
  • Kokosolie bevat veel Medium Chain Triglycerides (MCT’s). Deze hebben een laag molecuulgewicht en worden vrij snel afgebroken in het maag/darm kanaal. Ze zijn bovendien weinig tot niet cholesterol verhogend. Ze worden ook grotendeels verbrand en niet snel opgeslagen als vet.

Biologische kokosolie is o.a. hier te koop.



Opti omega 3

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen



Fitchef Turbo

Fitchef Turbo speelt in op de wens van veel mensen om snel gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan. Prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo



By | 2017-12-23T12:27:52+00:00 27 mei 2011|Feiten&Fabels|0 Comments

Leave A Comment

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com