Selecteer een pagina

 Oliën degraderen net als andere stoffen. De mate waarin is allereerst afhankelijk van het type vet of olie:

  1. Meervoudig onverzadigde vetzuren
  2. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren
  3. Verzadigde vetzuren

Waarbij de meervoudig onverzadigde vetzuren het makkelijkst degraderen.

Andere factoren:

  • Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller vetten afbreken (vlampunt ± 220 ⁰C, echter nooit verhitten boven de 175 ⁰C)
  • Hoe langer verhitting plaatsvindt, hoe groter degradatie
  • Hoe vaker je dezelfde olie/ vet gebruikt, hoe groter degradatie

Verhitting boven de 175 graden Celsius kan leiden tot de vorming van acrylamide, een kankerverwekkende stof.

In de praktijk

  • Het beste zijn harde vetten zoals palmolie en kokosolie
  • Olijfolie kan, maar is minder stabiel
  • Speciale bak en braadproducten kunnen meer transvetzuren bevatten
  • Kokosolie bevat veel Medium Chain Triglycerides (MCT’s). Deze hebben een laag molecuulgewicht en worden vrij snel afgebroken in het maag/darm kanaal. Ze zijn bovendien weinig tot niet cholesterol verhogend. Ze worden ook grotendeels verbrand en niet snel opgeslagen als vet.

Biologische kokosolie is o.a. hier te koop.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x