Welke oliën zijn het beste om te verhitten en waarom?

 Oliën degraderen net als andere stoffen. De mate waarin is allereerst afhankelijk van het type vet of olie:

  1. Meervoudig onverzadigde vetzuren
  2. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren
  3. Verzadigde vetzuren

Waarbij de meervoudig onverzadigde vetzuren het makkelijkst degraderen.

Andere factoren:

  • Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller vetten afbreken (vlampunt ± 220 ⁰C, echter nooit verhitten boven de 175 ⁰C)
  • Hoe langer verhitting plaatsvindt, hoe groter degradatie
  • Hoe vaker je dezelfde olie/ vet gebruikt, hoe groter degradatie

Verhitting boven de 175 graden Celsius kan leiden tot de vorming van acrylamide, een kankerverwekkende stof.

[thrive_leads id='3269']

In de praktijk

  • Het beste zijn harde vetten zoals palmolie en kokosolie
  • Olijfolie kan, maar is minder stabiel
  • Speciale bak en braadproducten kunnen meer transvetzuren bevatten
  • Kokosolie bevat veel Medium Chain Triglycerides (MCT’s). Deze hebben een laag molecuulgewicht en worden vrij snel afgebroken in het maag/darm kanaal. Ze zijn bovendien weinig tot niet cholesterol verhogend. Ze worden ook grotendeels verbrand en niet snel opgeslagen als vet.

Biologische kokosolie is o.a. hier te koop.

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen
By | 2017-12-23T12:27:52+00:00 27 mei 2011|Feiten&Fabels|0 Comments

Leave A Comment

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com