Selecteer een pagina

Eerder schreven we over hoe je jezelf en je partner het beste kunt checken op moedervlekken. Maar wat als je een of meerdere moedervlekken hebt gevonden, wat dan? In dit artikel vertellen we je alles over het weghalen van moedervlekken en waar je op moet letten.

Dat een moedervlek charmant kan zijn, bewees topmodel Cindy Crawford al tijdens de jaren tachtig en negentig. Toch kunnen sommige moedervlekken zorgen opleveren: om gezondheidsredenen of uit cosmetisch oogpunt. Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin mensen besluiten om een moedervlek te laten verwijderen. Welke behandelmethoden en technieken zijn daarbij mogelijk en met welk kostenplaatje moet je rekening houden? 

Redenen om moedervlekken te verwijderen

Moedervlekken kunnen worden verwijderd om medische redenen. Een gangbare moedervlek ontstaat door goedaardige ophopingen van pigmentcellen in de huid. Bijna iedereen heeft moedervlekken en meestal is er niks aan de hand. Toch kunnen sommige moedervlekken kwaadaardig worden en in een melanoom (huidkanker) veranderen. Het is belangrijk om alert te zijn als een moedervlek verandert (van kleur, grootte of vorm) of als deze irritatie veroorzaakt (pijn, jeuk of bloeden). Neem altijd contact op met de huisarts als er twijfels ontstaan. 

Behalve voor de gezondheid, zijn er ook praktische redenen om een moedervlek weg te laten halen. Het kan bijvoorbeeld gaan om grote moedervlekken of om een moedervlek die onhandig onder het elastiek van een kledingstuk zit. Daarnaast zijn er cosmetische redenen om een moedervlek te verwijderen. Sommige mensen vinden hun moedervlek ontsierend of te opvallend, bijvoorbeeld op het gezicht. Het blijft altijd een persoonlijke afweging om moedervlekken wel of niet te verwijderen. 

Moedervlekken weghalen: de procedure

Als er een vermoeden is van een kwaadaardige moedervlek (medische reden), zal de huisarts doorverwijzen naar de dermatoloog. De dermatoloog onderzoekt de hele huid en bekijkt uiteraard ook de moedervlek. De moedervlek wordt vervolgens verwijderd en verder onderzocht. 

Als je een moedervlek laat weghalen om cosmetische redenen, zal een plastisch chirurg een aantal medische vragen stellen (zoals medicijngebruik en allergieën) en de moedervlek beoordelen op verschillende kenmerken. Hierdoor wordt de juiste behandelmethode bepaald en kan de moedervlek zo optimaal worden verwijderd. 

Manieren om moedervlekken te verwijderen

Er zijn verschillende manieren om een moedervlek te verwijderen. Per situatie wordt bekeken welke methode het meest geschikt is om toe te passen: 

  • coaguleren (de moedervlek wordt weggebrand) 
  • curetteren (het wegschaven van de moedervlek) 
  • exciteren (de moedervlek wordt weggesneden) 
  • laseren 

Het wegbranden van een moedervlek (coagulatie) is vooral gebruikelijk bij dikkere moedervlekken. De te behandelen plek wordt eerst ontsmet en verdoofd door middel van een injectie. Het wegbranden wordt gedaan via een elektrisch apparaat. Na de behandeling blijft er een brandwondje over dat na ongeveer drie weken genezen is. 

Bij curetteren wordt de huid met een injectie verdoofd. De moedervlek wordt met een pincet opgetild en met een scherp mesje afgeschaafd. Er blijft een schaafwondje achter. 

Om een moedervlek weg te snijden (exciteren), wordt eerst de moedervlek en de directe huid eromheen gedesinfecteerd. Na het aanbrengen van de verdovingsinjectie wordt de moedervlek uit de huid gesneden. De wond wordt gehecht. Het wondje wat ontstaat, is binnen een aantal weken genezen.. 

Laserlicht zorgt ervoor dat pigmentcellen worden vernietigd. Het voordeel van laseren is dat er er meestal geen diep wondje ontstaat; hierdoor neemt de kans op littekens af. Als de moedervlek groot of nogal donker is, zijn er meerdere behandelingen noodzakelijk. Deze methode is niet geschikt als er twijfel is over de goedaardigheid van de moedervlek: bij een laserbehandeling kan er namelijk geen vervolgonderzoek meer plaatsvinden. 

Kosten van de ingreep

De uiteindelijke prijs hangt van verschillende zaken af, zoals het aantal moedervlekken dat moet worden verwijderd en de grootte van de moedervlek. De prijzen kunnen per kliniek variëren. Houd rekening met een vanaf-prijs van ongeveer € 340,– 

Mogelijkheden voor vergoedingen door de zorgverzekeraar

Als je een moedervlek laat verwijderen omdat er een verdenking bestaat op kwaadaardigheid, kan de zorgverzekeraar besluiten om tot vergoeding over te gaan. Belangrijk is dat je over een verwijzing beschikt van de huisarts. Let op: als je hiervoor in aanmerking komt, valt dit onder het eigen risico. Mocht je nog geen andere zorgkosten hebben gemaakt, dan komt dit deel dus voor de eigen rekening. 

Wanneer je een moedervlek laat weghalen om cosmetische redenen, kom je in principe niet in aanmerking voor een vergoeding door de zorgverzekeraar. Ben je aanvullend verzekerd, dan is het goed om te weten dat sommige verzekeringsmaatschappijen een (beperkte) dekking bieden voor het weghalen van moedervlekken. Neem contact op met de verzekeraar om de mogelijkheden te bespreken. 

Er zijn verschillende redenen en mogelijkheden om moedervlekken te verwijderen. De beslissing om deze ingreep wel of niet te ondergaan, blijft voor iedereen een persoonlijke afweging. 

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x