Selecteer een pagina

Reanimeren, niemand hoopt het ooit mee te hoeven maken maar soms ontkom je er niet aan. Overal gebeuren namelijk ongelukken, of krijgen mensen plots een hartstilstand. Ook bij u in buurt kan dit voorkomen, zoals op school, uw werk of op de vereniging. Een AED kan dan levensreddend zijn.

Hoe herkent u een hartstilstand?

Een hartstilstand wordt gekenmerkt doordat iemand ineens naar het hart grijpt en snel daarna instort en bewusteloos is. De ademhaling is ook gestopt of abnormaal, de huid is erg bleek en het slachtoffer reageert niet meer op aanspraak of aanraking. Het gezicht kan ook paarsblauw worden en ook ongecontroleerde samentrekkingen vertonen.

Bij hartstilstand is AED van levensbelang

Indien iemand een hartstilstand krijgt is het belangrijk zo snel mogelijk te reageren en deze persoon op de juiste manier te helpen. Het is namelijk zo dat na 4 tot 6 minuten zuurstofgebrek hersencellen onherstelbaar beschadigt raken, na deze tijd lopen ook andere organen schade op.

In deze situatie is het belangrijk dat u eerst hulp inroept en meteen daarna de reanimatie start. Het beste is om iemand aan te wijzen die voor u de ambulance belt en dit verder regelt. U kunt dan direct beginnen met reanimeren.

De aanwezigheid van een AED vergroot de overlevingskansen enorm! Een AED is namelijk een Automatische Externe Defibrillator en kan door middel van een of meerdere elektrische schokken het hart van de getroffene weer op gang brengen. Dit lukt doorgaans niet met normale reanimatie.

Overigens moet de reanimatie ook gestart worden in afwezigheid van een AED. De normale reanimatie zorgt in ieder geval voor circulatie van het bloed wat de overlevingskansen vergroot totdat iemand met een AED arriveert, of de ambulance er is.

Zorg dat je feilloos weet waar de AED ligt

De aanwezigheid van een AED bij reanimatie is dus van levensbelang. Het is dus ook essentieel dat u in een noodsituatie weet waar de AED ligt. Als u er op het moment zelf nog naar moet zoeken of vragen verliest u kostbare minuten die het verschil tussen leven en dood kunnen betekenen. Er bestaan tegenwoordig websites waarop u snel en makkelijk de dichtstbijzijnde AED kunt vinden.

Helaas zijn er nog steeds veel bedrijven, scholen en verenigingen die geen AED hebben en hier niet of te weinig mee bezig zijn. Vaak komt het pas op de agenda als het te laat is en er al een slachtoffer is gevallen.

Laat dit jou en je naasten niet overkomen! Zorg dat je weet waar je een AED kunt vinden en spoor je werk, school of vereniging aan om een AED te kopen. Als je hem onverhoopt nodig hebt ben je blij dat hij er is en je wilt niet achteraf tegen de nabestaanden moeten zeggen ‘sorry, daar hadden we geen budget voor’.

Lees ook hoe je de kans op een hartaanval verkleint.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x