Selecteer een pagina

Er bestaan natuurlijk vele soorten watersporten. We geven je hier belangrijke tips, voor- en nadelen zodat jij straks weet welke watersport het beste bij je past.

Meest populaire watersporten

Onder watersporten verstaan we alle sporten en activiteiten op of in het water. Dit loopt van zwemmen tot het aansturen van complete zeiljachten. Sommige watersporten zijn uiteraard een stuk populairder dan andere.

De Nederlandse bevolking boven de 18 jaar bestaat uit ongeveer 13,6 miljoen mensen. Hiervan is 14,3% minimaal één keer het water op geweest per jaar. Dat komt neer op bijna 2 miljoen personen. Ruim 1,5 miljoen heeft in ieder geval één keer gevaren of gezeild, Meer dan 500.000 mensen beoefenden een funsport (surfen, suppen, wakeboarden etc.) en 320.000 doen aan duiken.

De watersport die het vaakst beoefend wordt is varen in een motorboot (25%), gevolgd door varen in een sloep (15%). Ook roeien en kanoën (13%) en recreatief zeilen (12%) zijn populair.  Funsports scoren afzonderlijk van elkaar maar kleine percentages, maar opgeteld zijn ze toch goed voor 17%!

watersport

(bron)

Duurste watersporten

De duurste watersporten zijn logischerwijs degene waarvoor je het meeste materiaal en mensen nodig hebt, hieronder ons rijtje:

 1. Zeiljacht/ zeilen
 2. Motorboten
 3. Flyboarding
 4. Parasailing
 5. Jetskien
 6. Waterskien
 7. Duiken
 8. Flowboarden
 9. Kitesurfing
 10. Windsurfen
 11. Wakeboarding
 12. Kanoen

Vooral zeilen en met de (motor)boot varen zijn vooral duur door de aanschaf, onderhoud en brandstofkosten. Toch zijn bovenstaande watersporten zeker leuk om een keer gedaan te hebben en mocht je het echt willen, dan kan je vaak met een klein budget (en wat sparen) ook een heel eind komen. Gelukkig is het vaak ook mogelijk om goed materiaal tegen scherpe prijzen te krijgen via bijvoorbeeld Nautic gear. Deze shop heeft vaak ook goede aanbiedingen.

Goedkoopste watersporten

Goedkope watersporten kan je meestal gewoon zelf doen, zonder veel extra materiaal of lessen, zoals:

 1. Zwemmen
 2. Snorkelen
 3. Skimboarding
 4. Golfsurfen
 5. Suppen

Het voordeel van deze sporten is bovendien dat je weinig materiaal nodig hebt en dit op veel plekken kunt doen. Lekker buiten bezig zijn en natuurlijk liefst in de zon.

Beste watersporten voor je lijf

Als je een leuke watersport wilt doen die ook nog eens goed is voor je lijf, dan staan surfsporten wel op nummer 1. Denk hierbij vooral aan golfsurfen, kitesurfen, windsurfen, wakeboarden en suppen. Voor golfsurfen heb je alleen een plank nodig die je bij vrijwel elk strand makkelijk kunt huren. Je bent uren zoet in het water en traint je lichaam er ongemerkt lekker mee. Wil je jezelf goed voorbereiden op bijvoorbeeld een golfsurfvakantie, bekijk dan het trainingsschema voor golfsurfers.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x