Selecteer een pagina

Iedereen kent schoolpleinen, we hebben er zelf immers ook op gespeeld! Toch is er een enorme variatie in hoe ze eruitzien en welke faciliteiten ze bieden. Het kan geen verassing zijn dat de aard van een schoolplein enorm kan bijdragen aan de gezondheid, het plezier en ontwikkeling van kinderen die erop spelen. In dit artikel geven wij onze visie op wat nu een gezond schoolplein is, of zou moeten zijn.

Stimuleren van spelen

Een gezond schoolplein moet uitnodigen om te spelen. Dit betekent dat er voldoende, gevarieerde en niet onbelangrijk, veilige speeltoestellen horen te staan. Hierbij onderscheid makend tussen speeltoestellen waarop ze in hun eentje kunnen spelen, als toestellen waarop je samen kunt spelen. Zo is een klimrek ideaal om je eigen motorische vaardigheden te trainen en een wip iets wat je samen doet.

Niet alleen de speeltoestellen zijn belangrijk, maar ook speelveldjes. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een voetbalveldje, een basketbalveldje of een volleybalveldje. Misschien ook nog een tafeltennistafel? Hoe meer variatie, hoe beter!

Een andere mogelijkheid is om een deel van het schoolplein in te richten als verkeerssituatie. Dus met wegen, stoplichten, zebrapaden. Zorg dat de kinderen beschikking hebben over autootjes, skelters, fietsjes, stepjes en ze kunnen heerlijk daarop spelen en meteen de verkeersregels oefenen.

Voldoende groen

Uit allerlei onderzoeken is naar voren gekomen dat groen iedereen goed doet, dus ook kinderen! Groen betekent dus, bomen, struiken, gras. Groen kalmeert, geeft zuurstof en op een zachte grasmat val je minder hard dan op een blok beton.

Wat in dit kader erg educatief is, is een moestuintje onderhouden samen met de kids. Zo zien ze wat er groeit en bloeit en leren ze vanzelf meer over de natuur.

Allergie vriendelijk

Helaas kampen (steeds meer) kinderen met allergische klachten. Dit betekent dat ze sneller kortademig zijn, misschien zelfs verstuivers moeten gebruiken. veel kinderen zijn allergisch voor dezelfde soorten bomen en struiken en/ of grassen. Door te zorgen dat deze niet in de buurt van het schoolplein staan kan je veel klachten helpen voorkomen. Indien je wel gras wilt, dan kan dit, maar tijdens hooikoortsseizoen kan je beter maaien als de kinderen naar huis zijn.

Gezond schoolplein tegen obesitas

Vandaag de dag moeten kinderen, vooral gezien de huidige obesitas epidemie, worden aangemoedigd om voldoende te bewegen en te spelen. Ook als sommige kinderen beperkingen hebben is het ontzettend belangrijk dat ook zij kunnen sporten en spelen. Schoolpleinen moeten daarom leuke, veilige, allergievriendelijek en gezonde plekken zijn.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x