Selecteer een pagina

Hoe jong van geest veel mensen zich ook mogen voelen en hoe jeugdig ze er tot op hoge leeftijd ook uitzien, vroeg of laat krijgt iedereen te maken met het verschijnsel huidoveroudering. Zoals de meeste mensen wel weten zijn er verschillende factoren van invloed op het tempo waarin de huid veroudert.

Pas op met zonlicht

Eén van de belangrijkste oorzaken is zonschade. Als de huid op jonge leeftijd vaak of lang aan UV-straling blootstaat, ook op bewolkte dagen, kan dit vaak later in het leven pas tot uiting komen in de vorm van schade aan de huid en een versneld proces van huidveroudering.

Dit mechanisme wordt versterkt wanneer er niet alleen sprake is van gewone blootstelling aan de zon, maar ook van huidverbranding. Tegenwoordig is er bij sommige huidtherapeuten apparatuur beschikbaar waarmee deze zonschade zichtbaar gemaakt kan worden, zelfs als dit aan de huid nog niet te zien is.

Roken versnelt huidveroudering

Ook roken zorgt ervoor dat huid er sneller oud uit gaat zien en dat rimpels sneller kunnen toeslaan. De huid raakt minder goed doorbloed als gevolg van roken en daardoor worden collageen en elastine sneller afgebroken. Elastine en collageen zijn de stoffen die verantwoordelijk zijn voor de elasticiteit en het gladde en jeugdige uiterlijk van de huid.

Erfelijke factoren

Naast roken en de zon, speelt ook erfelijkheid een rol. Sommige mensen hebben het geluk van zogenaamde `goede genen` waardoor huidveroudering langer uitblijft dan bij anderen. Gelukkig zijn er tegenwoordig behandelingen beschikbaar om de uiterlijke kenmerken van huidveroudering te herstellen of te camoufleren. Het proces van huidveroudering zelf kan echter niet worden gestopt of hersteld.

Huidveroudering remmen

Wel is het mogelijk preventief het huidverouderingsproces langzamer te laten verlopen door bijvoorbeeld niet te roken, op te passen met blootstelling van de huid aan zon en UV-straling, een zonnebrandcreme met SPF 30 te gebruiken en geen of weinig gebruik te maken van de zonnebank. Daarnaast zijn er vijf behandelingen die behulpzaam kunnen zijn bij het minder zichtbaar maken van de uiterlijke effecten van huidveroudering:

1. Het gebruiken van een goede dag- en nachtcrème. Dit is niet per se een crème van een duur merk met een grote pr-campagne en mooie beloften. Een crème dient om werkzaam te zijn de juiste werkzame stoffen te bevatten in de juiste hoeveelheden. Daarnaast kunnen andere stoffen irriterend werken op de huid en kunnen deze beter worden vermeden. Tenslotte bevat een goede dagcrème bij voorkeur een SPF-filter tegen de zon. Een huidtherapeut kan u adviseren over werkzame en irriterende stoffen en welke merken crèmes u bij uw huidverzorging en uw huidtype het beste kunt toepassen of juist beter kunt vermijden. Lees ook ons vorige artikel over Wat is een goede antirimpelcreme?

2. Camouflage-middelen, zoals een extra dekkende concealer of foundation kunnen verschillen in de kleur van de huid camoufleren. Bij veel apotheken zijn deze producten verkrijgbaar of te bestellen.

3. Chemische peelings en dermabrasie kunnen de huidstructuur en teint van de huid verbeteren;

4. Coagulatie kan worden toegepast om huidoneffenheden te verwijderen;

5. IPL- en laserbehandelingen zijn effectief voor verschillende soorten huidproblemen, zoals huidverkleuringen, pigmentvlekken, couperose, rimpels en problemen in de huidstructuur. Ook kan deze behandeling de aanmaak van elastine en collageen stimuleren, wat een huidverjongend effect tot gevolg kan hebben.

Deze laatste drie technieken worden door veel huidtherapeuten en huidklinieken aangeboden. Meer informatie over deze behandelingen, voor- en nadelen en eventuele risico´s vindt u op internet en op de websites van de meeste huidtherapeuten en huidklinieken.

Hoe word ik 100?

Benieuwd wat je zelf allemaal kunt doen op gebied van voeding, beweging, psychologie en leefstijl om het maximale uit je genen te halen? Lees dan Hoe word ik 100? Boordevol praktische info en alles supergoed wetenschappelijk onderbouwd.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x