Wat is Hoofdpijn?
Hoofdpijn is een verzamelnaam van alle soorten hoofdpijn die je maar kunt hebben. Maar de ene hoofdpijn is de andere niet. Hoofdpijn varieert in locatie, heftigheid en vorm. Ook is de oorzaak van hoofdpijn niet altijd hetzelfde.
Zo worden bij spanningshoofdpijn de bloedvaten vaak soort van afgekneld door een gespannen nek en schouders waardoor er niet genoeg bloed bij de hersenen komt. Bij migraine vernauwen de bloedvaten zich waardoor er ook te weinig bloed in de hersenen komt en hoofdpijn ontstaat. Bij clusterhoofdpijn zetten de bloedvaten zich uit waardoor deze drukt op de zenuw bij je slaap en je een tranend oog, loopneus, pijn aan je kaak, misselijkheid etc krijgt aan de kant van de hoofdpijn. Bij migraine en spanningshoofdpijn zou sint janskruid dus kunnen helpen omdat deze de bloedvaten verwijd, maar bij clusterhoofdpijn zou je weer liever iets gebruiken wat de bloedvaten vernauwd.
Hoe dan ook, het is dus erg belangrijk om te weten welke soort hoofdpijn je hebt voordat je er iets tegen gaat nemen. Neem het verkeerde en het kan je hoofdpijn juist verergeren!
Waar zit de meeste hoofdpijn?
Als je de zoekstatistieken op google bekijkt zie je dat het meest gezocht wordt op hoofdpijn voorhoofd en hoofdpijn achterhoofd. Ook hoofdpijn en misselijk is een veelvoorkomende combinatie. Ook opvallend zijn de hoofdpijn achter ogen en hoofdpijn achter oog. Zie hieronder de belangrijkste hoofdpijn termen waarbij VOL staat voor volume en aangeeft hoeveel zoekopdrachten er per maand worden ingevoerd.

Vormen van hoofdpijn
Er zijn verschillende vormen van hoofdpijn te onderscheiden, hieronder de kenmerken van spanningshoofdpijn.
Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn is een van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn, welke vaak wordt veroorzaakt door langdurig opgebouwde stress, angst en andere minder voorkomende oorzaken (zie hieronder).
Bij spanningshoofdpijn voel je een bepaalde ‘spanning. Het voelt alsof er iets straks om je hoofd zit. De hoofdpijn wordt gekenmerkt door kloppende, pulserende pijn. Het is niet zo scherp of stekend. Het is vooral dof en aanwezig en zit meestal aan beide kanten van je hoofd. Ook misselijkheid komt regelmatig voor bij deze vorm van hoofdpijn en inspanning of activiteit verergert de hoofdpijn.
Meestal duurt dit soort hoofdpijn niet heel lang, maar bij sommigen duurt het een aantal dagen. Hangt af van de oorzaak en wat je er zelf aan doet. Ook kan het samengaan met spierpijn, vaak door een verkeerde houding en verkrampte spieren. Denk vooral aan je zithouding achter een computer en verkrampte spieren in de nek en schouders, dit kan doortrekken naar je hoodf.
Oorzaken van spanningshoofdpijn
Veelvoorkomende oorzaken van spanningshoofdpijn zijn:
- verkeerde lichaamshouding
- stress
- perfectionisme
- angst
- te weinig slaap
- koude omgeving
- het weer (hoge of lage luchtdruk)
- ongezonde voeding
- roken
- oogklachten
- onvoldoende drinken
- ziekte
- hormonale wisselingen
Wat kan je doen tegen spanningshoofdpijn?
- Soms helpt alleen al een frisse neus halen en een goede open lichaamshouding.
- Ook is het altijd goed veel water en (cafeinevrije) thee te drinken
- Ga op tijd naar bed en slaap goed uit
- Verbeter actief je zithouding en neem meer korte pauzes met rek en strek oefeninigen. Een programma als Stretchly kan je hierbij helpen.
- Laat jezelf af en toe masseren in de nek en schouders. Niet te hard, anders kan het verergeren
- Doe aan yoga en meditatie
- Besef dat je niet altijd alles alleen hoeft te doen, vraag om hulp en praat met mensen over je problemen
Probeer dit soort lifestyle changes consistent te blijven doen en je zal merken dat je hoofdpijn minder vaak terugkomt.