Selecteer een pagina

Knie artrose is een aandoening die het hele gewricht aangaat. Artrose ontstaat wanneer er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan het lichaam kan produceren. Hierdoor verslechterd het kraakbeen en kan soms zelfs helemaal verdwijnen. Wanneer de kwaliteit van het kraakbeen verminderd, kunt u last krijgen van ontstekingen. Soms kan ook de vloeistof (synovium) dat in een gewricht zit, verminderen of verdwijnen. De botten schuren dan over elkaar waardoor deze van vorm kunnen veranderen. Artrose veroorzaakt soms veel pijn, het gewricht wordt stijver en u kunt moeite krijgen met bewegen. Artrose is een vorm van reuma en wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Het komt voornamelijk voor in handen, knieën, nek, schouders en heupen. Bijna iedereen die ouder is dan zestig jaar heeft waarneembare artrose. Het kan zich ook al openbaren op heel jonge leeftijd. 

Symptomen en diagnose van knie artrose

Wanneer er sprake is van knie artrose, zijn de klachten, vooral in de ochtend en na wat langer zitten, merkbaar. Daarnaast kan traplopen, op de hurken zitten of lang wandelen zorgen voor pijnklachten. Ook vochtig weer en kou spelen een rol bij artrose. Zit er, als gevolg van ontstekingen, vocht in het gewricht, dan is er ook pijn, bij het strekken van de knie. Wanneer u met deze klachten naar een huisarts gaat zal deze op basis van u klachten en een lichamelijk onderzoek de diagnose kunnen stellen. Zeker wanneer er duidelijke bot uitgroeisels of kraakgeluiden van het gewricht herkenbaar zijn. Een huisarts kan ook bloedonderzoek voorstellen om bijvoorbeeld reumatoïde artritis uit te sluiten. Er kunnen röntgenfoto’s worden gemaakt. Soms zie je hier afwijkingen op, maar in de meeste gevallen (nog) niet. 

Behandeling van knie artrose

Voor het behandelen van artrose in de knie kunt u terecht bij een fysiotherapeut. Alle klachten worden bij de eerste afspraak, in kaart gebracht en er wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Hierbij krijgt u ook de nodige informatie over het eventuele verloop van de knie artrose. De hele behandeling is gericht op verminderen van de pijn en verhogen van de belastbaarheid van de knie. U kunt, ter verlichting van de pijn, ook medicatie aanvragen bij uw huisarts. Wanneer tijdens of na fysiotherapie toch blijkt dat de pijn en het bewegen steeds slechter wordt, en dit u te zeer beperkt in het dagelijkse leven, kan het zijn dat u in aanmerking komt voor een knieoperatie of knieprothese.

Revalidatie na knieoperatie of na het plaatsen van een nieuwe knie

Voor een knie operatie is het belangrijk dat u in goed blijft bewegen. Na de operatie moet u revalideren. Ook hiervoor kunt u terecht bij de fysiotherapeut. Revalideren met een nieuwe knie moet zo snel mogelijk worden opgepakt. U mag uw geopereerde knie direct volledig belasten. Toch is de revalidatie er in eerste instantie op gericht om een goede beweeglijkheid van het kniegewricht te verkrijgen. Langzaam wordt daarbij gestart met lopen en traplopen. Het revalideren na een knie operatie kan een halfjaar tot een jaar duren. 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x