Selecteer een pagina

Fysieke reacties op bepaalde voedingsmiddelen komen vaak voor, maar de meeste worden eerder veroorzaakt door een voedselintolerantie dan door een voedselallergie. Een voedselintolerantie kan enkele van dezelfde tekenen en symptomen veroorzaken als een voedselallergie, zodat mensen de twee vaak met elkaar verwarren.

Voedsel intolerantie en voedselallergie

Een echte voedselallergie tast het immuunsysteem aan. Zelfs kleine hoeveelheden van het allergene voedingsmiddel kunnen een reeks symptomen veroorzaken, die ernstig of zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Een voedselintolerantie daarentegen tast vaak alleen het spijsverteringsstelsel aan en veroorzaakt minder ernstige symptomen.

Als u een voedselintolerantie hebt, kunt u zonder problemen kleine hoeveelheden van het intolerante voedingsmiddel eten. Misschien kunt u ook een reactie voorkomen. Als u bijvoorbeeld lactose-intolerantie hebt, kunt u lactosevrije melk drinken of lactase-enzympillen (Lactaid) nemen om de spijsvertering te bevorderen.

Zowel een voedsel intolerantie als -allergie kunnen bovendien leiden tot overgewicht.

Oorzaken van voedselintolerantie

  • Afwezigheid van een enzym dat nodig is om een voedingsmiddel volledig te verteren. Lactose-intolerantie is een veel voorkomend voorbeeld.
  • Prikkelbare darm syndroom. Deze chronische aandoening kan krampen, constipatie en diarree veroorzaken.
  • Gevoeligheid voor levensmiddelenadditieven. Zo kunnen sulfieten die worden gebruikt bij het conserveren van gedroogd fruit, conserven en wijn astma-aanvallen uitlokken bij mensen die gevoelig zijn voor levensmiddelenadditieven.
  • Intolerantie voor fodmaps, dit zijn koolhydraten (sachariden) die slecht of helemaal niet opgenomen worden in de dunne darm en daarom in de dikke darm terechtkomen waar ze allerlei problemen veroorzaken.

Hoe zit het met coeliakie?

Coeliakie is een chronische spijsverteringsaandoening die wordt veroorzaakt door het eten van gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe en andere granen. Coeliakie heeft enkele kenmerken van een echte voedselallergie omdat het immuunsysteem erbij betrokken is. Symptomen zijn vaak maag-darmproblemen en klachten die niets met de spijsvertering te maken hebben, zoals gewrichtspijn en hoofdpijn. Mensen met coeliakie lopen echter geen risico op anafylaxie.

Na iedere (allergene) reactie dit laten controleren

Als je een reactie hebt na het eten van een bepaald voedingsmiddel, ga dan naar je arts om vast te stellen of je een voedselintolerantie of een voedselallergie hebt.

Als u een voedselallergie heeft, loopt u het risico op een levensbedreigende allergische reactie (anafylaxie) – zelfs als de reacties in het verleden mild waren. Leer hoe u een ernstige allergische reactie kunt herkennen en weet wat u moet doen als die zich voordoet. Misschien moet u een epinefrine-injectie (Adrenaclick, Auvi-Q, EpiPen) bij u dragen voor zelfbehandeling in noodgevallen.

Als u een voedselintolerantie hebt, kan uw arts maatregelen aanbevelen om de spijsvertering van bepaalde voedingsmiddelen te bevorderen of om de onderliggende aandoening die uw reactie veroorzaakt te behandelen.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x