Selecteer een pagina

Astigmatisme is een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door een onvolkomenheid in de kromming van het hoornvlies of de ooglens.

Het hoornvlies is de heldere, ronde koepel die de iris en pupil van het oog bedekt. De lens van het oog is een transparante structuur achter het hoornvlies. Normaal gesproken zijn het hoornvlies en de lens glad en gelijkmatig gebogen in alle richtingen, waardoor de lichtstralen scherp op het netvlies aan de achterkant van uw oog worden gefocust. Als uw hoornvlies of lens echter niet glad en gelijkmatig gebogen is, worden lichtstralen niet goed gebroken. Dit wordt een brekingsfout genoemd.

Wanneer het hoornvlies een onregelmatige vorm heeft, wordt dit cornea-astigmatisme genoemd. Wanneer de vorm van de lens vervormd is, heb je lenticulair astigmatisme. Als gevolg van beide soorten astigmatisme lijkt uw zicht voor zowel nabije als verre objecten wazig of vervormd.

Astigmatisme bij kinderen en volwassenen

Astigmatisme kan zowel kinderen als volwassenen treffen. Het is meestal aangeboren, aanwezig bij de geboorte, maar het kan zich ontwikkelen na een oogoperatie of een oogletsel. De meeste mensen worden geboren met een zekere mate van astigmatisme en kunnen dit samen met andere refractieafwijkingen hebben: bijziendheid (bijziendheid) of verziendheid (hypermetropie).

Volwassenen met aanzienlijke astigmatisme merken meestal wel dat hun zicht niet zo goed is als het zou moeten zijn. Echter, vaak zijn kinderen met astigmatismesymptomen zich er niet van bewust en zullen ze waarschijnlijk niet klagen over wazig of vervormd zicht. Dit is een probleem, want een niet-gecorrigeerd astigmatisme kan ernstige gevolgen hebben voor het kind. Het beinvloed negatief de prestaties op school en bij sport. En sommige vormen van astigmatisme kunnen een teken zijn van keratoconus, een kegelachtige uitstulping van het hoornvlies, die het zicht kan vervormen. Daarom is het belangrijk dat kinderen regelmatig zichtcontroles ondergaan om astigmatisme of andere problemen met het gezichtsvermogen zo vroeg mogelijk op te sporen.

Veelvoorkomende tekenen en symptomen van astigmatisme

  • Wazig of vervormd zicht op alle afstanden
  • Hoofdpijn
  • Overmatig loensen
  • Vermoeidheid van de ogen, vooral wanneer het oog gedurende lange tijd moet scherpstellen, zoals bij het gebruik van een computerscherm
  • Moeite met rijden ’s nachts

Een persoon met deze symptomen heeft mogelijk geen astigmatisme, maar als deze symptomen worden ervaren, wordt sterk aanbevolen een oogonderzoek te plannen.

Astigmatisme is gemakkelijk te corrigeren met een bril, contactlenzen of refractieve chirurgie. Voor een correctieve bril gaat u naar uw opticien. Voor correctieve contactlenzen hebben we een aantal opties voor u hieronder op een rijtje gezet.

Correctieve contactlenzen

Veel mensen dragen contactlenzen. Indien vastgesteld is dat u astigmatisme heeft, dan bieden torische lenzen (lenzen met cilinder) een goede oplossing. Dit zijn maandlenzen.

Indien u slechts af en toe contactlenzen draagt en dit bijvoorbeeld afwisselt met het dragen van een bril, dan zijn torische weeklenzen aan te bevelen. Er bestaan vele soorten en merken weeklenzen. Wij hebben uitgezocht welke weeklenzen het meest geschikt is voor astigmatisme. Een hele goede weeklens die daar speciaal voor is ontwikkeld is de Acuvue Oasys for Astigmatism weeklenzen.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x