Selecteer een pagina

Burgers krijgen meer verantwoordelijkheid. Je moet jezelf al vroeg op de oude dag voorbereiden. Je krijgt veel vrijheid om beslissingen te nemen en dit zelf te organiseren. Op een gegeven moment zal je naaste geen toestemming meer kunnen geven voor medische behandelingen. En deze toestemming is zeker nodig. Wie neemt de beslissing als artsen besluiten dat een dierbare wilsonbekwaam is?

  1. Geef een volmacht

In een levenstestament wordt bepaald wie beslissingen mag nemen over jouw financiële of medische zaken als je dat zelf niet meer kunt. Wil je een levenstestament opmaken? Dan moet je gaan beslissen wie je de volmacht geeft. Volmachten geven aan de mensen van wie je het meest houdt, lijkt een logische beslissing… maar is het wel zo verstandig?

Het is gebruikelijk om een ​​partner een volmacht te geven om namens hem/haar één of meer kinderen aan te wijzen in geval van zijn/haar overlijden. Een volmacht kan worden opgemaakt en afgegeven door een notaris. Dat laatste is zeker zinvol als uw familielid ook het financiële gezag overdraagt ​​aan een gezagsdrager.

  1. Stel een schriftelijke wilsverklaring op

Wilsverklaringen hebben de reputatie nutteloos te zijn, maar heeft bewezen vrij stabiel te zijn in zijn eigen houding ten opzichte van het levenseinde. In een schriftelijke wilsverklaring zet je op papier wat je medische wensen zijn. Hierdoor weten artsen en de familie van de patiënt wat jij wel en niet zou willen. Dit is belangrijk wanneer de patiënt niet meer voor zichzelf kan spreken.

Veelvoorkomende voorbeelden hiervan zijn de verklaring van niet-reanimatie, het verzoek om euthanasie en het verbod op behandeling. Behandelopdrachten zijn ook mogelijk. Iedereen kan zijn eigen levenstestament opstellen en er zijn veel manieren om dit te doen. Tekst kan handgeschreven, getypt of gedrukt zijn.

  1. Een levenstestament met wensen voor het leven

Met een levenstestament kan jouw dierbare al zijn levenswensen vastleggen, ook al is het er maar één. Ze kan het levenstestament op maat maken met één of meer volmachten, een schriftelijke wilsverklaring plus alle andere wensen op het vlak van lijf, leven en vermogen. Een levenstestament is daarom ideaal om vast te leggen hoe je jouw financiële, medische en persoonlijke zaken wilt regelen als je niet meer in je eentje beslissingen kunt nemen.

Bovenstaande stappen zijn dingen die je zelf kan ondernemen om jezelf voor te bereiden op je oude dag. Naast voor jezelf zorgen kan je ook behulpzaam zijn voor andere mensen die het nodig hebben binnen de maatschappij. Wil jij het verschil maken in het leven van een ander? Ook zonder diploma kan je bij WIJ.ZORGEN.NU direct aan de slag in de zorg. Via zij-instroom in de zorg kan je op twee manieren aan de slag. Zonder opleiding direct aan het werk óf werken en leren. 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x