Selecteer een pagina

De stelling dat extra vitamine D zorgt voor sterkere botten, kan volgens de recente studie van het ziekenhuis van de Amerikaanse Winthrop universiteit naar het rijk der fabelen. Vitamine D en calcium worden gezien als voedingsstoffen die de botten sterker maken. Extra vitamine D blijkt, in tegenstelling tot extra calcium, echter niet bij te dragen aan betere botten.

De studie werd gedaan naar aanleiding van de hypothese dat vrouwen in de menopauze gebaat zijn bij het innemen van supplementen. Vrouwen krijgen na de menopauze te kampen met een overschot van het hormoon PTH waardoor de kans op botbreuken en fracturen vergroot worden. Nu blijkt echter dat vrouwen die nog niet in de overgang zijn ten onrechte supplementen slikken.

Aan het onderzoek deden in totaal 159 vrouwen mee die al door de menopauze heen waren. De deelnemers werden opgesplitst in vier groepen die ieder verschillende supplementen toegediend kregen: vitamine D, calcium, vitamine D en calcium en, tot slot, enkel een placebo.

Conclusie
Het resultaat was dat de twee groepen van vrouwen die calcium supplementen kregen uiteindelijk sterkere en gezondere botten bleken te hebben. De groep met vrouwen die enkel de vitamine D supplementen toegediend kregen, bleken even slecht af te zijn als de groep die enkel een placebo kreeg toegediend.

De conclusie uit het onderzoek is dan ook dat vitamine D supplementen niet bijdragen aan sterkere botten, tenzij er sprake is van een vitamine D tekort. Zowel calcium als vitamine D zorgen ervoor dat de productie van het PTH hormoon geremd worden. Overigens is het ook oppassen met het innemen van een overschot aan calcium. Hier kleven namelijk ook gezondheidsrisico’s aan.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x