Vitamine D supplementen zorgen niet voor sterkere botten?

De stelling dat extra vitamine D zorgt voor sterkere botten, kan volgens de recente studie van het ziekenhuis van de Amerikaanse Winthrop universiteit naar het rijk der fabelen. Vitamine D en calcium worden gezien als voedingsstoffen die de botten sterker maken. Extra vitamine D blijkt, in tegenstelling tot extra calcium, echter niet bij te dragen aan betere botten.

De studie werd gedaan naar aanleiding van de hypothese dat vrouwen in de menopauze gebaat zijn bij het innemen van supplementen. Vrouwen krijgen na de menopauze te kampen met een overschot van het hormoon PTH waardoor de kans op botbreuken en fracturen vergroot worden. Nu blijkt echter dat vrouwen die nog niet in de overgang zijn ten onrechte supplementen slikken.


Fitchef Turbo

Fitchef Turbo is het vervolg op het erg populaire Fitchef boek van Mark van Oosterwijck, waar Gezondbezig.nl eerder al positief door was verrast en over heeft geschreven. Met Fitchef Turbo speelt Mark van Oosterwijck in op de wens van veel mensen om nog sneller gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die gewoon een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan, al helemaal niet op doordeweekse dagen! Met Fitchef Turbo slaat Mark wederom de spijker op zijn kop, een prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo


Aan het onderzoek deden in totaal 159 vrouwen mee die al door de menopauze heen waren. De deelnemers werden opgesplitst in vier groepen die ieder verschillende supplementen toegediend kregen: vitamine D, calcium, vitamine D en calcium en, tot slot, enkel een placebo.

Conclusie
Het resultaat was dat de twee groepen van vrouwen die calcium supplementen kregen uiteindelijk sterkere en gezondere botten bleken te hebben. De groep met vrouwen die enkel de vitamine D supplementen toegediend kregen, bleken even slecht af te zijn als de groep die enkel een placebo kreeg toegediend.

De conclusie uit het onderzoek is dan ook dat vitamine D supplementen niet bijdragen aan sterkere botten, tenzij er sprake is van een vitamine D tekort. Zowel calcium als vitamine D zorgen ervoor dat de productie van het PTH hormoon geremd worden. Overigens is het ook oppassen met het innemen van een overschot aan calcium. Hier kleven namelijk ook gezondheidsrisico’s aan.

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen

Leave a Reply