Vitamine B12 voor gezonde hersenen en zenuwen

Vitamine B12 is nodig voor de vorming van methionine, een aminozuur dat essentieel is voor de DNA synthese. Een tekort aan B12 leidt derhalve tot een probleem bij sneldelende cellen die DNA moeten aanmaken. Vitamine B12 is daarom essentieel voor gezonde rode bloedcellen en beenmergcellen

De tweede functie van B12 is het stimuleren van myeline rondom de zenuwen.  Het myeline zorgt voor een goede geleiding van de zenuwen.  Vitamine B12 werkt nauw samen met foliumzuur en is ook betrokken bij de opname van ijzer.

Vitamine B12 is een complexe vitamine dat veel meer doet dan bloedarmoede voorkomen. Vitamine B12 wordt in de maag vrijgemaakt van eiwitten uit de voeding door de werking van enzymen en het maagzuur. Vervolgens wordt het met de intrinsic factor gebonden. Dit is een proteīne die door de maagwand wordt geproduceerd. Het gevormde geheel wordt vervolgens opgenomen in het laatste stuk van de dunne darm door specifieke receptoren. Voor een goede opname van B12 is de intrinsieke factor van de maag en de receptoren in de darm essentieel. Het langdurig gebruik van maagzuurremmers van het type PPI kan daarom leiden tot een tekort aan B12.

Hersenen en zenuwstelsel

Vitamine B12 bevordert de deling en de werking van hersencellen en is essentieel voor de gezondheid van het zenuwstelsel, voor het immuunsysteem, en voor de vorming van DNA.  Omdat vitamine B12 op zoveel systemen in het lichaam van invloed is, uit een deficiëntie zich bij iedereen anders. De uiteenlopende klachten en symptomen hangen samen met een onvermogen van het bloed om voldoende zuurstof te vervoeren naar weefsels die dit nodig hebben. Er ontstaat een geleidelijke aantasting van het zenuwstelsel.

 

Uit recente studies blijkt dat een adequate hoeveelheid vitamine B12 bescherming biedt tegen dementie, de immuniteit een boost geeft, gezonde zenuwcellen behoudt, cellen regenereert, beschermt tegen atherosclerose en diabetes. Eén van de cruciale gebieden van B12-activiteit zijn de hersenen. Vitamine B12 is onontbeerlijk voor een goede hersenfunctie en een optimale mentale gezondheid. B12 zit in dierlijke producten als melkproducten, vis en vlees.

 

Hersenen krimpen naarmate mensen minder vitamine B12 opnemen. Krimpende hersenen bij ouderen worden in verband gebracht met dementie op latere leeftijd. Hoeveel B12 iemand opneemt uit voedsel blijkt genetisch bepaald, maar is ook afhankelijk van de toestand van het maagslijmvlies. Koude, prikkelende handen en voeten of doof gevoel, het uitvallen van de wenkbrauwen van buitenaf, dof en onhandelbaar hoofdhaar kunnen het gevolg zijn van vitamine B12-tekort. Foliumzuur, ook een van de vitamines uit de B-groep, werkt vertragend op de cognitieve achteruitgang, bevordert de alertheid en het geheugen. Foliumzuur zit in bladgroenten (andijvie, spinazie, raapstelen), koolsoorten, asperges, erwten en gist, maar wordt voor 80 procent afgebroken tijdens het koken. Foliumzuurtekort komt daardoor vaak voor. Vitamine E ondersteunt de werking van hersenhormonen. Omega 3-vetzuren spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling en het goed functioneren van de hersenen. Wij raden daarom ook extra visolie aan met een hoog EPA (350 mg) en DHA (250 mg) gehalte, Krachtshop biedt een zeer goede en zuivere vorm van omega-3.


Fitchef Turbo

Fitchef Turbo is het vervolg op het erg populaire Fitchef boek van Mark van Oosterwijck, waar Gezondbezig.nl eerder al positief door was verrast en over heeft geschreven. Met Fitchef Turbo speelt Mark van Oosterwijck in op de wens van veel mensen om nog sneller gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die gewoon een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan, al helemaal niet op doordeweekse dagen! Met Fitchef Turbo slaat Mark wederom de spijker op zijn kop, een prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo


 

Een gebrek aan vitamine B12 en foliumzuur kan de oorzaak zijn van een depressie of een dementie die niet van Alzheimer te onderscheiden valt en van al die psychische beelden zoals vergeetachtigheid, niet op woorden kunnen komen, nervositeit, prikkelbaarheid, psychose en verwardheid.

 

Conclusie

Het nemen van vitamine B 12 supplementen in de vorm van methylcobalamine in combinatie met foliumzuur (en eventueel B6 en biotine) kan zinvol zijn om de hersenfuncties te verbeteren. Bekijk deze vitamine b12 supplementen tabel voor een goede prijs/ kwaliteit vergelijking en betaal niet teveel voor uw b12 supplement.

Een tekort van deze vitaminen komt zeer veel voor, zeker bij ouderen, vegetariërs, of bij mensen die medicijnen slikken voor de maag. Een tekort kan met een bloedonderzoek eenvoudig worden aangetoond. Alleen worden hiervoor in Nederland veel lagere normaalwaarden gehanteerd dan in andere landen zoals in Japan. Bij klachten zoals omschreven bij B12-tekort is bij een waarde van < 400 pg/ml het aan te raden om verder onderzoek te doen naar homocysteïne en  methylmalonzuur (MMA). Men kan ook direct beginnen met het nemen van een dosering van 3000 mcg B12 (methylcobalamine) als smelttablet onder de tong (alleen als u een zwaar vitamine b12 tekort heeft, anders heeft doseren boven de 1.000mcg geen zin). Deze tabletten worden direct via het mondslijmvlies opgenomen. Als er een tekort is zal men met het nemen van deze vorm van B12 in combinatie met foliumzuur en B6 vrij snel resultaat merken.

Door het nemen van een hoge dosering aan vitamine B12 in de vorm van methylcobalamine, foliumzuur, vitamine B6 en biotine kunnen dementie en depressie bij ouderen worden voorkomen en klachten verminderen.

Wilt u meer informatie over vitamine B12? Bezoek dan www.vitamineb12.org

 

Health Alert

Wilt u meteen op de hoogte worden gebracht bij publicatie van nieuwe gezondheids artikelen? Schrijf u dan in voor de Health Alert.

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen

Comments (2)

  1. Andrea Jonker 15 februari 2017
    • Patrick van der Velde 16 februari 2017

Leave a Reply