Vitamine B12 voor gezonde hersenen en zenuwen

Vitamine B12 is nodig voor de vorming van methionine, een aminozuur dat essentieel is voor de DNA synthese. Een tekort aan B12 leidt derhalve tot een probleem bij sneldelende cellen die DNA moeten aanmaken. Vitamine B12 is daarom essentieel voor gezonde rode bloedcellen, beenmergcellen, hersenen en zenuwen.

De tweede functie van B12 is het stimuleren van myeline rondom de zenuwen.  Het myeline zorgt voor een goede geleiding van de zenuwen.  Vitamine B12 werkt nauw samen met foliumzuur en is ook betrokken bij de opname van ijzer.

Vitamine B12 is een complexe vitamine dat veel meer doet dan bloedarmoede voorkomen. Vitamine B12 wordt in de maag vrijgemaakt van eiwitten uit de voeding door de werking van enzymen en het maagzuur. Vervolgens wordt het met de intrinsic factor gebonden. Dit is een proteīne die door de maagwand wordt geproduceerd. Het gevormde geheel wordt vervolgens opgenomen in het laatste stuk van de dunne darm door specifieke receptoren. Voor een goede opname van B12 is de intrinsieke factor van de maag en de receptoren in de darm essentieel. Het langdurig gebruik van maagzuurremmers van het type PPI kan daarom leiden tot een tekort aan B12.

Vitamine B12 voor gezonde hersenen en zenuwen

Vitamine B12 bevordert de deling en de werking van hersencellen en is essentieel voor de gezondheid van het zenuwstelsel, voor het immuunsysteem, en voor de vorming van DNA.  Omdat vitamine B12 op zoveel systemen in het lichaam van invloed is, uit een deficiëntie zich bij iedereen anders. De uiteenlopende klachten en symptomen hangen samen met een onvermogen van het bloed om voldoende zuurstof te vervoeren naar weefsels die dit nodig hebben. Er ontstaat een geleidelijke aantasting van het zenuwstelsel.

Uit recente studies blijkt dat een adequate hoeveelheid vitamine B12 bescherming biedt tegen dementie, de immuniteit een boost geeft, gezonde zenuwcellen behoudt, cellen regenereert, beschermt tegen atherosclerose en diabetes. Eén van de cruciale gebieden van B12-activiteit zijn de hersenen. Vitamine B12 is onontbeerlijk voor een goede hersenfunctie en een optimale mentale gezondheid. B12 zit in dierlijke producten als melkproducten, vis en vlees.

[thrive_leads id='3269']

Hersenen krimpen naarmate mensen minder vitamine B12 opnemen. Krimpende hersenen bij ouderen worden in verband gebracht met dementie op latere leeftijd. Hoeveel B12 iemand opneemt uit voedsel blijkt genetisch bepaald, maar is ook afhankelijk van de toestand van het maagslijmvlies. Koude, prikkelende handen en voeten of doof gevoel, het uitvallen van de wenkbrauwen van buitenaf, dof en onhandelbaar hoofdhaar kunnen het gevolg zijn van vitamine B12-tekort. Foliumzuur, ook een van de vitamines uit de B-groep, werkt vertragend op de cognitieve achteruitgang, bevordert de alertheid en het geheugen. Foliumzuur zit in bladgroenten (andijvie, spinazie, raapstelen), koolsoorten, asperges, erwten en gist, maar wordt voor 80 procent afgebroken tijdens het koken. Foliumzuurtekort komt daardoor vaak voor. Vitamine E ondersteunt de werking van hersenhormonen. Omega 3-vetzuren spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling en het goed functioneren van de hersenen. Wij raden daarom ook extra visolie aan met een hoog EPA (350 mg) en DHA (250 mg) gehalte, Krachtshop biedt een zeer goede en zuivere vorm van omega-3.

Een gebrek aan vitamine B12 en foliumzuur kan de oorzaak zijn van een depressie of een dementie die niet van Alzheimer te onderscheiden valt en van al die psychische beelden zoals vergeetachtigheid, niet op woorden kunnen komen, nervositeit, prikkelbaarheid, psychose en verwardheid.

Conclusie

Het nemen van vitamine B 12 supplementen in de vorm van cyanocobalamine of methylcobalamine in combinatie met foliumzuur (en eventueel B6 en biotine) kan zinvol zijn om de hersenfuncties te verbeteren. Bekijk deze vitamine b12 supplementen tabel voor een goede prijs/ kwaliteit vergelijking en betaal niet teveel voor uw b12 supplement.

Een tekort van deze vitaminen komt zeer veel voor, zeker bij ouderen, vegetariërs, of bij mensen die medicijnen slikken voor de maag. Een tekort kan met een bloedonderzoek eenvoudig worden aangetoond. Alleen worden hiervoor in Nederland veel lagere normaalwaarden gehanteerd dan in andere landen zoals in Japan. Bij klachten zoals omschreven bij B12-tekort is bij een waarde van < 400 pg/ml het aan te raden om verder onderzoek te doen naar homocysteïne en  methylmalonzuur (MMA). Men kan ook direct beginnen met het nemen van een dosering van 3000 mcg B12 (cyanocobalamine of methylcobalamine) als smelttablet onder de tong (alleen als u een zwaar vitamine b12 tekort heeft, anders heeft doseren boven de 1.000mcg geen zin). Deze tabletten worden direct via het mondslijmvlies opgenomen. Als er een tekort is zal men met het nemen van deze vorm van B12 in combinatie met foliumzuur en B6 vrij snel resultaat merken.

Door het nemen van een hoge dosering aan vitamine B12 in de vorm van cyanocobalamine of methylcobalamine, foliumzuur, vitamine B6 en biotine kunnen dementie en depressie bij ouderen worden voorkomen en klachten verminderen.

Wilt u meer informatie over vitamine B12? Bezoek dan www.vitamineb12.org

 

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
 • Uit algen, geen vis gaat dood
 • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
 • Helpt bij vetverbranding
 • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen
By | 2018-01-25T14:14:36+00:00 06 augustus 2012|Vitamine B12|4 Comments

4 Comments

 1. Andrea Jonker 15 februari 2017 at 07:40 - Reply

  Hi Admin, ik zocht naar een boost voor het zenuwstelsel en kwam op jouw advies. Ik heb DVN en sensitieve polyneuropathie. Beiden ontwikkelen zich met spurts op onbepaalde momenten. Oorzaak onbekend. De reguliere gezondheid heeft geen antwoord en oplossing. Wat te doen om de spurts te voorkomen en de progressie te stoppen? Wat is goed voor een gezond zenuwstelsel? Benieuwd naar jouw reactie.

  • Patrick van der Velde 16 februari 2017 at 09:46 - Reply

   Beste Andrea,

   Helaas gaat deze materie ook mijn kennis te boven. Het enige wat ik je nog kan adviseren is om eens naar een natuurgeneeskundig arts te gaan. Wellicht komt die met andere invalshoeken waar je baat bij kunt hebben. Aangezien de normale geneeskunde je niet verder kan helpen…

   Gezonde groet,
   Patrick

 2. M roks 20 februari 2018 at 20:08 - Reply

  Ik heb weleens gehoort dat mensen met deze (denk ik ) zenuwaandoening antidepressiva krijgen,daar zit een stofje in wat wat helpt

 3. Harm 6 april 2018 at 17:36 - Reply

  PEA en D3.

Leave A Comment

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com