Het nieuwe jaar is net begonnen en veel mensen zitten nog vol goede voornemens. Een van de voornemens kan zijn om in 2016 wat kilo’s af te vallen. Veel Nederlanders zijn te zwaar en misschien geldt dat ook wel voor jou. Overgewicht manifesteert zich onder andere vaak in overtollig buikvet. Te veel buikvet ziet er niet mooi uit maar belangrijker nog: het resulteert in grotere gezondheidsrisico’s.
Afvallen (rondom de buik) blijkt in de praktijk echter niet zo eenvoudig te zijn. In dit artikel probeer ik je daarom wat op weg te helpen door inzicht te geven in de valkuilen bij het afvallen. Ik ga je vertellen waar ik het in de praktijk vaak zie misgaan. Ben je eenmaal bewust van de valkuilen dan kun je er ook beter op inspelen om te voorkomen dat jou afslankpoging ook mislukt.
Waar gaat het vaak mis?
Het is niet mogelijk om vet op een specifieke plek in je lichaam aan te pakken. Ga je afvallen dan zal automatisch ook de hoeveelheid buikvet afnemen. Wat mij betreft zijn er twee hoofdoorzaken aan te wijzen waarom het vaak niet lukt om af te vallen rondom de buik.
Te weinig eten
De eerste gedachte is dat om af te vallen het nodig is om minder of zelfs heel weinig te eten. Een goed voorbeeld zijn de boeken van Sonja Bakker. Veel Nederlanders kennen de boeken en hebben het gebruik om af te vallen. Vooral het eerste boek van Sonja Bakker is ingericht op het niet meer eten dan 1.000 calorieën per dag. Als je bedenkt dat een gemiddeld persoon circa 2.000 calorieën per dag verbruikt is dat de helft van wat je lichaam nodig heeft. Het gevolg is dat deze methode uiteindelijk niet vol te houden is.
Verder resulteert te weinig eten in een risico op snackgedrag. Je lichaam blijft om eten vragen waardoor je vroeg of laat zult toegeven. Vaak zie ik dan gebeuren dat mensen grijpen naar een ongezonde snack. Vaak bevatten de snacks veel suikers en zijn ze weinig voedzaam. Het gevolg is dat je al snel weer honger hebt en op zoek gaat naar de volgende snack.
Door structureel te weinig te eten schiet jou lichaam als het ware in de ‘overlevingsmodus’. Doordat het te weinig energie binnenkrijgt gaat het heel zuinig om met de aanwezige energie. Het gevolg is dat het aantal calorieën dat je lichaam verbruikt structureel lager wordt. Val je naar verloop van tijd terug in oude eetgewoonten dan komen de kilo’s er extra hard weer aan.
Te weinig eten is daarmee geen structurele oplossing voor je overgewicht. Op korte termijn kun je door weinig te eten resultaat bereiken maar uiteindelijk houdt niemand dit vol waardoor de kilo’s er weer bij komen.
Verkeerd eten
Wat ik ook vaak zie gebeuren is dat mensen gaan afvallen en daarbij verkeerde voeding eten. Steeds meer blijkt dat de zogenaamde snelle koolhydraten (suikers, zetmeel) er voor zorgen dat je structureel meer calorieën eet dan dat er verbruikt worden. Naast een verhoging van gezondheidsrisico’s heeft dit tot gevolg dat je zwaarder wordt. Het blijkt dat diëten nog steeds vaak te veel producten bevatten met snelle koolhydraten. Deze snelle koolhydraten zorgen voor een piek in de suikerspiegel waarna de suikerspiegel weer snel daalt. Het gevolg hier van is dat je na het eten al snel weer honger hebt. Hierdoor is het voor veel mensen niet mogelijk om een dergelijk dieet (lang) vol te houden.
Ook resulteert het te veel eten van snelle koolhydraten in hogere gezondheidsrisico’s. Snelle koolhydraten zorgen voor pieken en dalen in de bloedsuiker (glucose) en voor de aanmaak van insuline die nodig is om de suikers af te voeren. Structureel te veel glucose kan er toe leiden dat de aanmaak van insuline ontregeld wordt. Hierdoor ontstaat een te lage of te hoge bloedsuiker wat gevaarlijk is en kan leiden tot hart- en vaatziekten alsmede diabetes type 2.
In dit artikel over afvallen rondom de buik lees je welke producten je beter wel en beter niet kunt eten.
Wil je afvallen kies dan voor een methode waarbij je gezond(er) gaat eten. Gezond eten is de basis voor een gezond gewicht en daarbij draait alles uiteindelijk om een goede energiebalans. Dit betekent niet meer eten dan je aan energie verbruikt. In de praktijk blijft dit lastig aangezien het vaak een gedragsverandering noodzakelijk maakt.
Wat kan je nu doen om het buikvet direct aan te pakken?
Naast bovenstaande tips zijn er ook dingen die je direct zelf kunt doen om het buikvet op verantwoorde wijze weg te krijgen en weg te houden. Buikvet kan alleen verbrandt worden als je hele lichaam in een ‘vetverbrandende modus’ zit. De beste methode om dit te bereiken is een combinatie van de juiste voeding, training en hulp van bepaalde supplementen. De training moet uit een combinatie bestaan van kracht en cardio. Als u niet aan krachttraining wilt doen, dan kunt u ook cardio en intervaltraining toepassen. Maar de combi krachttraining/ cardio is het beste gebleken. Gelukkig hoeft u niet alles zelf uit te zoeken, er bestaan al uitstekende van dit soort gecombineerde schema’s speciaal voor afvallen.
Betreft voeding is het erg belangrijk dat u meer eiwitten gaat eten ten koste van koolhydraten. Afvallen met eiwit is namelijk een gouden combinatie. Eiwitten beschermen uw spieren tijdens een dieet en geven een vol gevoel waardoor u niet snel trek krijgt in vetmakende snacks. Doet u daarnaast aan krachttraining, dan kunt u zelfs extra spiermassa opbouwen. Dit laatste is erg belangrijk, meer spiermassa zorgt voor een hoger rustmetabolisme. Ofwel, u verbrandt meer energie tijdens rust. Of dit vet is, hangt af of uw lichaam zich in de vetverbrandende modus bevindt.
Er bestaan ook speciale afslankprogramma’s die u volledig bij de hand nemen en precies aangeven wat u wanneer moet eten. Wij hebben er een aantal bekeken en onderstaande leek ons het meeste waar voor uw geld te geven. Dit betreft een echt boek (dus geen eBook) die niet alleen recepten geeft, maar ook goede tips en plan om blijvend gewicht te verliezen.