In tegenstelling tot wat veel voedingsdeskundigen jarenlang adviseerden, namelijk vetarm eten, is vet- en eiwitrijk eten juist erg gezond! Echter alleen wanneer je onbewerkte, natuurlijke vetten eet. Dus geen fabrieksmatige vetten en oliën. We leggen in dit artikel aan jou uit waarom ons lichaam juist wél veel vetten en eiwitten nodig heeft en waarom de meeste koolhydraten zo slecht voor ons zijn.

Let op: “de meeste koolhydraten”. Want koolhydraten die je in fruit en groenten vindt zijn wel degelijk gezond en zelfs onmisbaar voor ons lichaam. Daarnaast vertellen we je hoe je op een gezonde manier vetrijk en eiwitrijk eet.

Waarom veel vet en eiwitten eten?

Elk mens heeft nog steeds koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren maar wel de juiste koolhydraten en in de juiste proporties. Voor een evenwichtig voedingspatroon volstaat iets minder dan 10% aan koolhydraten. Géén koolhydraten uit meel maar onbewerkte koolhydraten met vezels. Denk aan groenten en fruit of volkoren producten. Daarentegen bestaat ons voedsel voor het overgrote deel uit vet en eiwitten. Waarom?

Vet is gezond

Vet is erg belangrijk voor je hormoonhuishouding en dient als brandstof voor je lichaam en geeft dus energie. Daarnaast bevatten vetten en oliën essentiële vitamines en hulpvetten zoals linolzuur. Bepaalde vitamines in ons lichaam kunnen alleen in vet opgeslagen worden. Dit noemt men vetoplosbare vitamines (A, D, E en K). Onze cellen hebben bovendien vet nodig omdat deze de bouwstenen leveren voor celmembranen.

Eiwitrijk eten is belangrijk

Eiwitten zijn noodzakelijk voor ons lichaam om het op te bouwen en te onderhouden. Eiwitten worden ook door ons lijf gebruikt als energiebron, tenminste, indien je er voldoende van eet. Maar eiwitten hebben meer belangrijke functies. Zo zorgen ze ervoor dat stoffen in en uit cellen kunnen worden getransporteerd en speelt het een belangrijke rol bij ons immuunsysteem. Je kan zowel natuurlijke- als dierlijke eiwitten eten. Gezonde, dierlijke eiwitten haal je bijvoorbeeld uit (vette) vis. Plantaardige eiwitten haal je o.a. uit groenten, noten en zaden. De meeste mensen eten te weinig eiwitten maar je kan ook teveel eiwitten eten. Iets meer dan een derde van je dagelijkse voedsel bestaat uit eiwitten, dat is het meest ideaal. Meer dan die hoeveelheid belast je nieren overmatig.

Waarom zijn teveel koolhydraten schadelijk voor gezondheid?

De z.g. ‘snelle koolhydraten’ vind je in meelproducten en deze zijn slecht voor ons lichaam. Het geeft je lichaam tijdelijk veel energie maar daarna daalt al vrij snel weer je bloedsuikerspiegel. Dit kan je insulineaanmaak op termijn verstoren. Bewerkte, snelle koolhydraten zijn de grootste oorzaak van diabetes, ziekten aan hart- en bloedvaten en obesitas. Voedingsdeskundigen zijn steeds vaker van mening dat ons voedsel uit niet meer dan 10% uit ‘langzame koolhydraten’ moet bestaan. Deze koolhydraten zitten o.a. in groenten, bonen en volkorenrijst. Snelle koolhydraten zitten in alle meel- en suikerproducten zoals spaghetti, aardappelen, witte rijst, koekjes, snoep en brood (m.u.v. volkorenbrood).