Selecteer een pagina

In het einde van de reeks over het chronisch vermoeidheidssyndroom nog de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Laat dan een bericht achter onderaan het artikel.

Wat is het verschil tussen normale en chronische vermoeidheid?

In de basis lijkt er weinig verschil te zijn tussen een gewone vermoeidheid en chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Bij een normale vermoeidheid gaat het om een gevoel van uitputting, veroorzaakt door lichamelijke inspanning, ziekte en/of stress.
Chronisch vermoeidheidssyndroom geeft ook een gevoel van uitputting, maar er zijn veel bijverschijnselen zoals vertroebelde gedachten en neerslachtigheid, griepachtige symptomen en overmatige vermoeidheid. Deze vermoeidheid wordt gekenmerkt door een extreem laag energieniveau en wordt niet verholpen door extra te slapen.
We spreken van chronische vermoeidheid wanneer de klachten bij de patiënt ten minste zes maanden aanhouden.

Wat veroorzaakt chronisch vermoeidheidssyndroom?

De exacte oorzaak van CVS is nog niet bekend. Er zijn aanwijzingen dat de oorzaak te maken heeft met een verminderde werking van het immuunsysteem, één of meerdere virusinfecties en ernstige stress.
De ziekte begint niet bij elke patiënt op dezelfde manier. Er zijn patiënten die last krijgen na een infectie. Anderen ervaren eerst langdurig een hoge mate van stress.

Wat zijn symptomen van chronisch vermoeidheidssyndroom?

Chronische vermoeidheid geeft meerdere symptomen.
– Spierpijn,
– Gewrichtspijn,
– Slaapproblemen,
– Slaap die geen energie geeft,
– Algehele malaise van ten minste 24 uur na inspanning,
– Regelmatig terugkerende keelpijn,
– Verminderde mentale helderheid,
– Verminderd geheugen,
– Concentratieproblemen,
– Gevoeligheid van lymfeklieren (met name in hals en oksel).
Omdat een aantal van de symptomen ook voorkomen bij normale vermoeidheid en stress, moet de patiënt minstens vier van deze symptomen hebben om mogelijk de diagnose chronisch vermoeidheidssyndroom te kunnen krijgen.
De klachten moeten langere tijd aanhouden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er zijn geen medische onderzoeken en tests of laboratoriumonderzoeken om CVS vast te stellen. Bij de diagnose wordt daarom gebruik gemaakt van het uitsluitingsbeginsel om de aanwezigheid van chronisch vermoeidheidssyndroom vast te stellen.
Door op deze manier te werken, worden andere ziekten en aandoeningen met overeenkomstige symptomen uitgesloten.

Is CVS te genezen?

Chronische vermoeidheid is op dit moment niet te genezen. Er is geen medicatie beschikbaar, mede omdat de exacte oorzaak nog niet duidelijk is. Behandeling van CVS is wel mogelijk. Deze richt zich op het verlichten van de symptomen., wat in veel gevallen ook daadwerkelijk lukt.

Welke behandelingen zijn er?

Er zijn vier soorten behandelingen beschikbaar;
1. Medische behandeling
2. Alternatieve behandeling
3. Ondersteunende behandeling
4. Verandering van levensstijl
Onder de medische behandelingen valt het gebruik van medicijnen. Deze worden op dit moment voorgeschreven aan patiënten voor het bestrijden van de symptomen. Het kan de hinder van die symptomen verminderen. Met name pijn, hoofdpijn en gevoel van stress kunnen hiermee behandeld worden.
Daarnaast is alternatieve behandeling mogelijk. Een patiënt kan ervoor kiezen om de medische en alternatieve behandeling naast elkaar te laten lopen. Sommigen gebruiken liever geen onderdrukkende medicatie en kiezen uitsluitend voor een alternatieve behandeling.
Daarbij worden natuurlijke middelen en kruiden gebruikt. Deze kunnen het lichaam ondersteunen en herstellen en weer kracht en energie geven. Ook het ontgiften van het lichaam wordt vaak toegepast bij mensen met CVS.
Met verschillende ontspanningstechnieken en gedragsmatige technieken kan stress op een meer natuurlijke manier onder controle worden gebracht. Patiënten moeten vaak leren omgaan met de beperkingen en de beschikbare energie op de juiste manier verdelen. Yoga en ademhalingsoefeningen worden door veel patiënten met succes toegepast.
Verder helpt het veranderen van de levensstijl patiënten om meer grip te krijgen op hun leven, en beter om te gaan met de beperkingen die chronisch vermoeidheidssyndroom met zich meebrengt.

Overigens, een veel overkeken oorzaak van chronische vermoeidheid is een magnesium tekort. Deze speelt een erg belangrijke rol bij het energiemetabolisme, vermoeidheid en somberheid.

Hoeveel mensen hebben CVS?

Omdat de diagnose niet altijd goed gegeven kan worden, is niet bekend hoeveel mensen de ziekte hebben. Het lijkt een aandoening te zijn die vrouwen eerder of harder treft dan mannen. Het is niet duidelijk of dit komt door een verschil in levensstijl of dat vrouwen eerder melding maken van hun vermoeidheidsklachten.
De ME/CVS-Stichting Nederland noemt aantallen van 60.000 tot 150.000 patiënten in Nederland. De kans is groot dat er meer mensen zijn met CVS. De kans dat mensen de diagnose CVS hebben gekregen en eigenlijk een andere aandoening hebben is ook vrij groot.
In de VS hebben onderzoekers naar de ziekte van Lyme al aangegeven dat misschien wel de helft van de patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom, zeer waarschijnlijk de ziekte van Lyme hebben.

Lees ook de vervolgartikelen over CSV

We geven het chronisch vermoeidheidssyndroom de komende weken veel aandacht bij Gezondbezig, omdat we weten dat er veel mensen aan lijden en behoefte is aan goede informatie. Daarom dus hier meerdere verdiepingen op het onderwerp:

  1. Chronisch vermoeidheidssyndroom
  2. Heb ik chronisch vermoeidheidssyndroom?
  3. Oorzaken van chronische vermoeidheidssyndroom
  4. Veel gestelde vragen over chronisch vermoeidheidssyndroom
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x