Selecteer een pagina

Nieuw onderzoek van het Centrale Bureau voor de Statistiek (CBS) in afgelopen week toont aan dat 40 % van onze bevolking overgewicht heeft. In 2012 vertoonde 30 % van alle Nederlanders matig en nog eens 10% ernstig overgewicht. Dat percentage is in de afgelopen decennia steeds verder opgelopen.

Overgewicht erg ongezond

Ernstig overgewicht, obesitas genaamd, treedt vaak op samen met levenslange ziekten als diabetisch, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en gewrichtsslijtage. Zo heeft 13 % van de mensen die veel te zwaar zijn diabetes type 2, negen keer zo veel als bij mensen die een normaal gewicht hebben, zo stelt het CBS.

Jong geleerd is oud gedaan…

Onderzoek in Amerika aan de Emorey University bracht eerder deze week in dit verband aan het licht dat overgewicht vaak al op jonge leeftijd begint. Wanneer kinderen in hun vijfde levensjaar al te dik zijn, hebben ze op hun veertiende jaar vier keer zoveel kans op obesitas dan hun ‘lichtgewicht’ leeftijdsgenoten.

In dit Amerikaanse onderzoek werden 7700 kinderen gevolgd vanaf de tijd dat ze gemiddeld, 5,6 jaar oud waren, toen had 12,4% obesitas en 14,9 % overgewicht. In de acht jaren daarna tot hun 14e werden hun lengte en gewicht zeven keer gemeten; op hun veertiende had 20,8% obesitas en 17% overgewicht.

Opmerkelijk daarbij was dat de kinderen die op hun vijfde al zwaar waren vier keer zo vaak aan obesitas leden dan hun leeftijdsgenoten die als kleuter slank waren. De helft van de kinderen die tussen hun 5e en 14e obesitas ontwikkelden, had al op de jonge leeftijd van vijf jaar overgewicht.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x