Selecteer een pagina

Veel vrouwen hebben periodiek last van blaasontsteking. Het hoeft geen uitleg hoe irritant en vervelend dit is. De eerste reactie is vaak om meteen een antibioticakuur te halen bij de huisarts (70%). Maar waarom de symptomen aanpakken als je het probleem ook meteen bij de bron kunt aanpakken?

De oorzaak van blaasontsteking volgens de meeste vrouwen?

Veel vrouwen denken dat een blaasontsteking uitsluitend veroorzaakt wordt door een van de volgende factoren:

  • Een tijdelijk lage weerstand (40%)
  • Het plassen te lang ophouden (36%)

Hoewel bovenstaande factoren wel enigzins invloed kunnen hebben, weten veel vrouwen niet de échte oorzaak.

De échte oorzaak van blaasontsteking

e coliDe echte oorzaak van blaasontsteking is een bacterie, specifieker de E. Coli bacterie. Deze bacterie zit in grote getalen in je poep. Op die plek kan het geen kwaad, maar als deze bacterie terecht komt op of in de vagina, dan neemt de kans op blaasontsteking fors toe. Vooral omdat vrouwen een relatief korte plasbuis hebben, die ook nog eens dicht bij de anus zit.

Hoe komt die bacterie daar dan terecht zal je je wellicht afvragen? De meest voorkomende oorzaak is door verkeerd afvegen van de billen (van achter naar voor). Daarnaast is de kans ook vergroot tijdens seks. Aan dat laatste hoef je niks aan te passen, maar het zou wel flink helpen om na de daad nog even te plassen. Zodoende spoel je de schadelijke E. Coli bacterie makkelijk weg voordat hij zich kan nestelen (met de draden die uit zijn bacterielijf komen – de ‘flagella’) in je plasbuis.

Let op, ook SOA’s kunnen blaasontstekingen stimuleren.

Te laat, je hebt toch blaasontsteking, wat nu?

Water drinken?

Een blaasontsteking herken je direct aan het branderige gevoel en de neiging heel vaak te moeten plassen. Veel mensen drinken liters water per dag om de bacterie ‘uit te spoelen’. Hoewel veel plassen geen kwaad kan, zal dit de ontsteking helaas niet doen verdwijnen.

Huisarts en antibiotiakuur?

Van alle vrouwen met een blaasontsteking gaat bijna de helft direct naar de huisarts voor een antibioticakuur. Men weet dat antibiotica (in de meeste gevallen) echt helpt de bacterien te doden en zodoende de ontsteking te remmen of doen verdwijnen.  Hoewel een correcte gedachte, kleven er ook wat nadelen aan een antibioticakuur. Zo schopt het ook je interne (goede) bacteriebalans in de war (wat ook tot klachten kan leiden) en te vaak een antibioticakuur kan schadelijke bacterien immuun maken, een probleem wat nu al speelt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Veel vrouwen weten niet dat er ook alternatieve middelen zijn tegen blaasontsteking, zonder schadelijke bijeffecten.

Deze alternatieve hulpmiddelen werken gegarandeerd tegen blaasontsteking

Om blaasontsteking effectief aan te pakken moet je of de E.Coli bacterie uitschakelen, of zorgen dat je eigen lichaam de infectie kan indammen.

Cranberry

cranberryWat natuurlijke middel tegen blaasontsteking wat de meeste mensen kennen is Cranberry. Deze wordt verkocht als sap of als capsule. Van Cranberrysap mag je overigens geen wonderen verwachten, de pil kan echter wel echt helpen. Het werkingsprincipe van cranberry is dat deze ervoor zorgt dat de E.Coli bacterien zich niet makkelijk meer kunnen hechten aan de blaaswand. Zitten ze er al, dan worden ze losgeweekt. De verantwoordelijke stoffen zijn de zogenaamde tanninen. Het probleem met cranberrysap is dat de hoeveelheid tanninen te laag is om daadwerkelijk effect te hebben. Zou je cranberrysap wel in de juiste dosering nemen, dan krijg je gegarandeerd maagkrampen. De huidige cranberrysappen verkrijgbaar zijn alleen geschikt om blaasontsteking te helpen voorkomen. Heb je eenmaal blaasontsteking, dan doet het sap weinig voor je.

ortica blaas supportVanwege deze reden wordt cranberry ook verkocht in pilvorm. Hierin zit wel de juiste concentratie. De goede pillen hebben tevens een maagresistente coating (of time-released capsule), waardoor zo’n pil de maag kan passeren en pas daarna opengaat. Wilt u een goed cranberry pil product, dan adviseren wij Orthica Blaas support. Dit is een orthomoleculair supplement met een maagresistente coating. Veel andere cranberry pillen zijn niet maagresistent en heeft u dus eigenlijk niks aan.

Let op, gebruik geen cranberry als je zwanger bent.

Beredruif (Arctostaphylos uva-ursi)

beredruifBeredruif ofwel Arctostaphylos uva-ursi is een kruid waar veel mensen goede ervaringen mee hebben betreffende blaasontstekingen. Beredruif werkt vooral goed bij beginnende blaasontstekingen. Let op, beredruif wordt weleens als heftig ervaren. Ook mag het niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap.

Tips met betrekking tot het gebruik van beredruif

Beredruif werkt het beste in een basische omgeving, dus niet innemen tegelijk met zure middelen zoals cranberry of vitamine C of iets dergelijks.

Doe een flinke eetlepel van het gedroogde blad in een mok met koud water. Gier het geheel in een pannetje met gesloten deksel en breng het op rustig voor aan de kook. Laat dit 15 minuten doorkoken. Het aanwezige water zal nu verdampen, maar de materie blijft achter. Als alles is verdampt op 1 a 2 slokken na giet je het mengsel af door een zeefje en laat het even afkoelen. Drink het beredruif mengsel op en drink direct daarna nog een glas water leeg. Doe dit drie keer per dag.

Beredruif kan maagpijn veroorzaken, het helpt als je er wat lijnzaad of pepermunt bij doet.Het beste kan je beredruif niet teveel dagen achter elkaar gebruiken, maar waarschijnlijk zal dit bij een beginnende blaasontsteking ook niet nodig zijn. Zorg er wel voor dat je genoeg water drinkt tijdens de kuur!

Opmerkingen of eigen ervaringen?

Laat uw bericht onderaan dit artikel achter.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x