Selecteer een pagina

Transvetzuren zijn zeer slecht voor hart- en bloedvaten en leidt tot een verhoging van het totaal- en het ongunstige LDL cholesterol en zelfs tot een verlaging van het goede HDL cholesterol. Op het etiket worden ze ook wel genoemd onder de naam, gehydrogeneerd vet of (gedeeltelijk) gehard vet en ze zitten vooral in margarines, bakkerijproducten en wit brood. Ook kunnen ze ontstaan door (extreme) verhitting zoals bij bakken, braden, grillen en frituren. Tip, kokosolie is ideaal om in te bakken, braden en frituren, deze olie verandert niet van structuur bij verhitting, kokosolie heeft geen invloed op uw cholesterolgehalte en wordt niet opgeslagen als lichaamsvet. Een goede en goedkope aanbieder van biologische kokosolie is Life Health Strategy.
Er bestaan overigens ook natuurlijke transvetzuren, die vooral zitten in boter, kaas en melk. Hiervan is geen relatie aangetoond met hart- en vaatziekten en een verhoogd cholesterol.

U doet er dus verstandig aan industriële transvetzuren zoveel mogelijk te vermijden.

Bronnen

De Greyt W.;Transvetzuren in de Belgische voeding;Nutrinews 1999;nr. 2 (juni).

Valenzuela A., Morgado N.; Trans fatty acid isomers in human health and in the food inductry;Biol.Res.(1999);v.32 n.4 Santiago.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x