Uit vele onderzoeken is ondertussen naar voren gekomen hoe belangrijk vitamine D is voor een goede gezondheid. Veel mensen krijgen vaak in de winter ‘allerlei klachten’ waarvan de oorzaak vaak niet goed aan te tonen is. De kans is groot dat dit (mede) komt door een vitamine D tekort. Daarnaast kan langdurig vitamine D tekort tot osteoporose (poreuze botten), spierzwakte en verminderde bewegelijkheid leiden.
Hoe maakt het lichaam Vitamine D?
Vitamine D krijgt men voornamelijk via zonlicht en niet zozeer door voeding, zoals vitamine A en C. Voldoende vitamine D wordt aangemaakt in de huid door minimaal handen en gezicht onbedekt 15-30 minuten aan direct zonlicht bloot te stellen. In de winter en ook herfst is er minder zonlicht beschikbaar voor de dagelijkse benodige hoeveelheid, bovendien is het zonlicht minder krachtig. Juist in deze seizoenen is het voor normale mensen al lastig om voldoende vitamine D binnen te krijgen, laat staan voor kwetsbare groepen.
Kwetsbare groepen
Voor een aantal kwetsbare groepen raadt de Gezondheidsraad de inname van extra vitamine D gedurende het gehele jaar aan. Dit betreft mensen van wie de huid moeilijker vitamine D aanmaakt op basis van de blootstelling aan zonlicht. Deze groepen betreffen met name oudere mensen, vrouwen al vanaf 50 jaar. Mannen vanaf 70 jaar en dan vooral mensen die in een verpleeg- of verzorgingstehuis wonen met weinig dagelijkse buitenlucht. Maar ook mensen met een donkere huid hebben meer zonlicht nodig om voldoende vitamine D aan te maken. Hieronder bevinden zich ook mensen die (vanwege religieuze redenen) het gehele lichaam bedekkende kleding dragen.
Symptomen vitamine D tekort
Niet iedereen heeft dezelfde symptomen bij een vitamine d tekort, maar hieronder de meest voorkomende:
- Moeheid
- Verzwakt
- Sneller blauwe plekken
- Sneller geirriteerde spieren en gewrichten
- Sneller spierkrampen en/of trillingen
- Verminderde energie en motivatie
- Hyperventilatie
- Slecht slapen, zwetend wakker worden
- Gevoelig tandvlees
- Droge huid
Vitamine D tekort test
Om te onderzoeken of uw lichaam voldoende vitamine D binnenkrijgt, kunt u online de gratis vitamine D test uitvoeren. Gratis Vitamine D test op de website van vitamineinformatie.
Vitamine D in voeding
Vitamine D komt voor in voeding en dan met name in vette vis. Ook wordt het tegenwoordig vaak toegevoegd aan margarines. Het advies is om minimaal 1x per week vette vis te eten zoals haring, makreel of zalm. Bent u geen viseter? Dan is het heel verstandig om vitamine d te suppleren, kies dan wel gelijk voor een kwalitatief goed merk zoals de flinndal vitamine d.
Gaat u liever voor een plantaardig alternatief, kies dan voor Vitashine van Vegetology.
Samenvattend advies
Kwetsbare groepen wordt aangeraden minimaal eenmaal per week vette vis te eten en daarnaast vitamine D supplementen te nemen. Voor andere bevolkingsgroepen volstaat alleen het eten van eenmaal per week vette vis. Eventueel vitamine d suppleren in de herfst en winter.
Onderzoeken naar gezondheidseffecten van vitamine D
Om te benadrukken hoe belangrijk vitamine D3 voor uw gezondheid is, hieronder een opsomming van een aantal interessante onderzoeken naar het effect van vitamine D op gezondheid.
Effect Vitamine D3 op sporters
Hieronder enkele belangrijke onderzoeken naar het effect van vitamine D3 op sporters.
Meer vitamine D3, minder ontstekingseiwit
Heeft een tekort aan vitamine D – dat bij de bewoners van onze contreien vaker wel dan niet voorkomt – negatieve gevolgen voor sporters? Jazeker, concludeerden bewegingswetenschappers van de University of Wyoming in een studie waarin ze 19 doortrainde duursporters bestudeerden. Hoe meer vitamine D3 er in het bloed van de sporters circuleerde, des te minder TNF-alfa vonden de onderzoekers. TNF-alfa is een ontstekingseiwit. In kleine hoeveelheden is het onmisbaar voor spierherstel, in hoge concentraties remt het de werking van anabole factoren in spiercellen en stimuleert het spierafbraak.
Bron: Open Access J Sports Med 2012;3:35–42.
Meer vitamine D3, sterkere spieren
Voldoende vitamine D is een voorwaarde voor sterke spieren. Een theorie is dat vitamine D voedingsstoffen als calcium en fosfor de spieren inloodst. Daardoor kunnen spieren beter samentrekken en werken groei- en verbrandingsprocessen beter. In dierproeven krijgen ratten die worden vetgemest meer spieren en minder vet door extra vitamine D. In humane studies verbranden proefpersonen meer kcals na een ontbijtmaaltijd met een halve gram calcium en 9 microgram vitamine D. Ouderen die supplementen met vitamine D slikken zijn fysiek sterker,net als sporters met veel vitamine D in hun bloed.
Bron: J Clin Endocrinol Metab. 2010 Apr;95(4):1595-601.
Sporters die vitamine D slikken presteren beter
Sporters zouden – net als de rest van de mensheid – extra vitamine D moeten slikken. En niet zo’n klein beetje ook. Wat sporters aan vitamine D binnenkrijgen via hun voeding, ook als ze daar een multivitamine-supplement bijzetten, is niet genoeg om optimaal te presteren. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers binnenkort in Medicine & Science In Sports & Exercise.
Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19346976
Effect vitamine D3 op gezondheid en vitaliteit
De meeste onderzoeken naar vitamine D3 gaan over het effect van vitamine D3 op gezondheid en vitaliteit. Hier zijn vele onderzoeken over verschenen en geeft aan hoe belangrijk vitamine D3 is voor de mens. Hou hierbij in het achterhoofd dat een erg groot gedeelte van de mensen op dit deel van de wereld niet voldoende vitamine D3 in het bloed heeft buiten de zomermaanden.
Vitamine D3 werkt levensverlengend
Onderzoekers ontdekten dat suppletie met vitamine D levensverlengend werkt. Een hoge vitamine D-spiegel vertraagt de moleculaire veroudering, en mensen die meer vitamine D consumeren leven langer dan mensen die weinig vitamine D binnenkrijgen.
Bronnen: