Selecteer een pagina

Stoppen met roken zonder aan te komen

De verslavende stof Nicotine verhoogt het energieverbruik van jouw lichaam. De stofwisseling neemt in snelheid toe. Zelfs in rust. Nadat je een sigaret hebt gerookt, neemt je energieverbruik al met zo’n 3 procent toe gedurende het eerste half uur. Je zou denken dat de daaropvolgende sigaretten hetzelfde effect hebben maar dat is niet waar. Want de daaropvolgende sigaretten blijken nauwelijks je energieverbruik te beïnvloeden. Niet-rokers verbruiken doorgaans per dag zo’n 15 kcal energie minder dan rokers. Het verschil is dus minimaal. Ben je een verstokte roker, dan zal je gewicht slechts een beetje dalen ten opzichte van niet-rokers. Maar roken heeft wel dergelijk veel invloed op de eetlust: Rokers hebben na het roken van een sigaret, tot 2 uur daarna, veel minder trek in eten dan niet-rokers.

Roken vermindert je eetlust

Het is aangetoond dat roken zorgt voor een vermindering van de eetlust. Rokers hebben tot twee uur na het roken van een sigaret veel minder trek in eten. Rook je meer, dan neemt dit effect toe. Stop je met roken, dan keert het hongergevoel al snel weer terug. Dat is dan ook de reden waarom mensen die stoppen met roken meer gaan eten dan voorheen en sneller geneigd zijn tussendoortjes te nemen. Daarnaast komen stoppers in gewicht aan doordat de stofwisseling vertraagt. Mensen die stoppen met roken komen daarnaast aan in gewicht doordat al het voedsel beter smaakt. De reuk- en smaakorganen gaan namelijk weer als vanouds functioneren. Doordat alles weer lekkerder smaakt, eet men automatisch meer. Mannen die stoppen met roken komen doorgaans gemiddeld tot 3 kilo aan in gewicht in 10 jaar tijd. Vrouwen komen zelfs gemiddeld nog meer aan, namelijk bijna 4 kilo gedurende 10 jaar. Mensen die veel roken komen meestal meer aan dan lichte rokers.

Minder snel aankomen na het stoppen: 4 steengoede tips

Wil je stoppen met roken zonder ook maar een grammetje extra aan te komen? De onderstaande tips kunnen je daarbij helpen. Let op: Uiteindelijk gaat niets vanzelf. Je zult er dus hard voor moeten werken.

  1. Uitkijken met alcohol

Krijg je met regelmaat alcohol of zelfs dagelijks? Alcohol wekt hongergevoel op en daarnaast krijg je behoorlijk wat kilocalorieën binnen. Daarnaast is alcohol wellicht de reden waarom veel mensen in de verleiding komen om toch weer te gaan roken, aangezien het de grenzen verlegt. Drink weer alcohol als je sterk in je schoenen staat en al een geruime tijd niet meer hebt gerookt.

  1. Ga supergezond eten

Door helemaal op de gezonde toer te gaan en alle ongezonde etenswaren en producten te weren uit je huis, word je verplicht om gezond te eten. Je zult je veel beter gaan voelen en ook zelfverzekerder. In een gezond lichaam zit een gezonde geest. Vervang die zak chips voor een andere, gezonde snack. Telkens wanneer je weer zin krijgt in roken, neem je bijvoorbeeld een appel of een ander stuk fruit. Je bent hier even zoet mee en je zult merken dat je die sigaret even vergeet. Daarnaast bevat fruit veel minder kilocalorieën dan veel ongezonde snacks. Het helpt je dus bij het op gewicht blijven.

  1. Wees (nog) sportiever

Wist je dat op gewicht blijven en stoppen met roken nog gemakkelijker is wanneer je dagelijks sport? Door te stoppen met roken gaat je stofwisseling trager werken. Het gevolg daarvan is dat je mogelijk in gewicht aankomt. Door te sporten gaat je stofwisseling echter sneller werken, waardoor je het een en ander compenseert. Maar natuurlijk is het ook zo dat jij je na het sporten fit voelt. Je zult tot een uur na het sporten totaal geen zin hebben in een sigaret. Als je dagelijks sport is het wel belangrijk om voldoende te drinken en te blijven eten. Door juist minder te gaan eten na het sporten gaat je lichaam in de ruststand, om energie te sparen. Je komt dan juist aan in gewicht in plaats van op gewicht te blijven. Vandaar dat we daar ook een tip aan wijden.

  1. Ga nooit extra lijnen na het stoppen met roken

Sommige mensen maken het zichzelf veel te moeilijk door én te stoppen met roken én daarnaast extra te gaan lijnen. Dit werkt echt niet. Ten eerste is de kans groot dat het je allemaal te veel wordt en dat je, gefrustreerd als je bent, toch in de verleiding komt om weer te gaan roken. Daarnaast is extra lijnen niet eens nodig. Als je gezond(er) gaat eten, blijf je op gewicht en krijg je een gezonder lichaam. Dat laatste is erg belangrijk. Je lichaam moet er namelijk veel moeite voor doen om alle gifstoffen, die het tijdens het roken van sigaretten in je lijf heeft opgeslagen, eruit te werken. Dit proces wordt versneld als je gezonder eet. Consumeer met name veel groenten en fruit en drink dagelijks minimaal anderhalf liter water. Daarmee help je de lever met ontgiften.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x