Selecteer een pagina

In de afgelopen twee jaar hebben steeds meer mensen de tandarts vermeden. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland. Uit hun onderzoeken blijkt dat circa 1 op de 10 Nederlanders twee jaar of langer niet meer bij de tandarts is geweest. De redenen hiervoor lopen uiteen. Vooral de oudere generatie was angstig om naar de tandarts te gaan gedurende de corona crisis. Veel te bang om het virus op te lopen. Dan zijn er ook eens steeds meer mensen die met zogenaamde tandartsangst leven of simpelweg het hoge kostenplaatje niet kunnen betalen. Dit heeft grote gevolgen voor de algehele gezondheid.

Angst te boven komen

Tandartsangst is vreselijk. Het kan zelfs zo erg zijn dat mensen niet in de nabije omgeving van een tandartspraktijk willen zijn. Dat ze nachten niet kunnen slapen voor een tandartsbezoek en hier zich helemaal niet goed door voelen. In het ergste geval vermijden ze de tandarts compleet. Gelukkig zijn er nu ook nieuwe ontwikkelingen op het gebied van tandartsangst. Zo zijn er meerdere tandartsen die zich inmiddels gespecialiseerd hebben in deze angsten. Zo zorgt de tandarts in Best ervoor dat alle klanten naar hun wens worden geholpen.

Een tandarts gespecialiseerd in angsten zal de nodige maatregelen treffen om de angstige patiënt te kunnen helpen. Zo kan er bijvoorbeeld eerst een afspraak worden gemaakt waarin niets wordt gedaan. Enkel gepraat. Vervolgens kan er langzaam meer worden gedaan. Maar alles in samenspraak en alles na een hele goede uitleg. Dit neemt al heel veel van de angsten weg. In sommige praktijken is het zelfs mogelijk om naar een tandarts onder narcose te gaan. Bijvoorbeeld om gaatjes of andere mondproblematiek te behandelen. Dit kan de oplossing zijn voor mensen die echt fysiek onwel worden van de angst.

Mondzorg terug in het basispakket?

In 2006 werd mondzorg definitief uit het basispakket van de zorgverzekering gehaald. Sindsdien was iedereen verplicht om zelf de kosten te betalen of hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten. Dit betekende echter ook dat mensen met weinig budget eigenlijk nauwelijks nog in aanmerking kwamen voor mondzorg. Simpelweg omdat zij dit niet meer konden betalen. Hierdoor werd een bezoekje aan de tandarts steeds vaker uitgesteld en uiteindelijk kwam het zelfs tot afstel.

De gevolgen hiervan kunnen enorm groot zijn. Zo ontstaat er een groot verschil in gezondheid tussen arm en rijk. Wat veel mensen niet beseffen is dat goede mondzorg van essentieel belang is voor de algehele gezondheid. Slechte mondverzorging kan leiden tot ziektes en een verdere druk leggen op de gezondheidszorg. Daarom klinken er al jaren geluiden om de mondzorg terug in het basispakket te brengen. Wanneer en of dat gaat gebeuren is helaas niet duidelijk.

Experts pleiten voor meer tandartsbezoeken

De gevolgen van te weinig bezoekjes aan de tandarts kunnen desastreus zijn. Niet alleen voor de patiënt zelf, maar voor de gehele gezondheidszorg. Hoe meer mensen hun tandartsbezoeken afstellen, hoe groter de kans dat dit een druk zal leggen op de gezondheidszorg. Experts pleiten er dan ook voor om een groot deel van de standaard mondzorg weer terug te brengen in het basispakket. De kans is dan veel groter dat weer meer mensen naar de tandarts zullen gaan.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x