Selecteer een pagina

Snurken komt helaas vaak voor. Regelmatig hoor je dat mensen hierdoor niet of nauwelijks kunnen slapen. In de eerste plaats is dat vaak een kwelling voor de partner, maar het snurken kan ook de snurker zelf een slechte nachtrust bezorgen. In dit artikel lees je alle belangrijke tips en adviezen omtrent snurken oplossingen, met en zonder hulpmiddelen. Ik garandeer dat je na uitvoeren van de adviezen in dit artikel het snurken veel beter onder controle kunt houden of zelfs stoppen! Voor jezelf of eventueel je partner

Wat cijfers over snurken in Nederland

Hoeveel mensen snurken in Nederland?

Snurken doen we allemaal weleens, maar sommige mensen snurken vrijwel dagelijks, anderen nauwelijks. Op alle leeftijden kunnen we te maken krijgen met snurken. Echter, hoe ouder we worden, des te groter de kans wordt dat we ook gaan snurken. Een goede schatting is dat zo’n twee miljoen Nederlanders snurken tijdens het slapen.

Wie snurken meer, mannen of vrouwen?

Snurken komt vaker voor bij mannen dan vrouwen. Van de mannen snurkt ongeveer 1 op de 5, bij de vrouwen 1 op de 10.

Vanaf welke leeftijd begint snurken meestal?

Tussen de 30 en 40 jaar ontstaat het snurken meestal. Het kan ook zijn dat snurken in bepaalde families veel voorkomt en dan kan het al vanaf het 20e jaarontstaan.

Snurkende kinderen

Hoewel je het niet zo snel zou verwachten, zijn er zijn ook kinderen die snurken! Gemiddeld gezien snurkt één op de tien kinderen. Vaak is de oorzaak een verkoudheid, opgezette keel- en/of neusamandelen.

Snurkende ouderen

Er zijn meer oudere mensen die snurken dan jongere mensen. Oudere mensen snurken vaak ook harder. De verklaring hiervoor is dat het slijmvlies in de keelholte bij het ouder worden steeds dikker wordt. De luchtwegen worden hierdoor ook nauwer. Dit zorgt er dan voor dat zij (harder) gaan snurken. Er is nog een reden waarom we bij het ouder worden een grotere kans hebben om te snurken, want de slijmvliezen worden namelijk tegelijk slapper. Deze gaan daardoor sneller trillen, waardoor we ook gaan snurken. Gelukkig bestaan hier ook prima snurken oplossingen voor.

Wat is snurken precies?

Wat is snurken nu eigenlijk? Als iemand snurkt dan wordt dat gezien als een luidruchtige vorm van ademhalen wanneer diegene aan het slapen is. Snurken is voor beide personen erg vervelend. Snurken wordt ook wel ronchopathie genoemd. Het geluid ontstaat door het trillen van zachte delen in de mond, in de keel en in de neusholte.

Hoe werkt snurken?

Het is niet zo dat iedereen snurkt in zijn slaapt, als we ademen dan stroomt er lucht in en uit onze longen, althans bij een gezonde ademhaling. De lucht gaat dan via de neusholte, dan naar de keelholte en dan naar de luchtpijp. Onze stembanden bevinden zich aan de bovenkant van de luchtpijp. Wanneer er een vernauwing is binnen het gebied waardoor de lucht stroomt, kunnen er snurkgeluiden ontstaan. Als iemand snurkt dan gaat de lucht door een vernauwing de luchtweg in. Tussen de neusgaten en de stembanden komt het snurkgeluid tot stand. De meeste vernauwingen bevinden zich achter de huig. De huig is de overgang tussen de mond en de keel. Er kan ook een vernauwing zijn bij de keelholte achter de tong of wanneer de neusholte te nauw is.

Er ontstaat een onderdruk in de keel wegens de vernauwing als we inademen. Dit houdt in dat het zachte deel van het gehemelte, de tong en de wanden van de keelholte naar elkaar toe worden gezogen. Deze delen gaan dan trillen en dan krijgen we een snurkgeluid.

Slaapapneu is de heftige vorm van snurken

Ernstig snurken kan wijzen op slaapapneu; korte ademstilstanden tijdens de slaap. Bij deze ademstilstanden geven de hersenen een signaal af waardoor je bijna wakker wordt, of zelfs met een schok wakker wordt. In beide gevallen leidt dit tot een sterk verstoorde slaap.

Snurken komt vaker voor bij mannen en mensen met overgewicht. Daarnaast kan het gebruik van alcohol en slaapmiddelen ook bijdragen aan het snurken. Beiden hebben namelijk een verslappend effect op de spieren, wat het snurken versterkt. Gelukkig bestaan hier ook prima snurken oplossingen voor.

Oorzaken van snurken

Sommige mensen vragen zich af waarom zij snurken. Het kan simpelweg een genetische aanleg zijn (bijv. een scheef neustussenschot) waar weinig aan te doen valt. Bijvoorbeeld een van nature nauwere luchtpijp. Echter, meestal gaat het om oorzaken waar wel wat aan te doen valt.

Overgewicht

Snurken komt vaker voor bij mensen met overgewicht. De keel is namelijk ook een lichaamsdeel dat dikker kan worden. Hierdoor krijg je verdrukking van de keel door overtollig vet. Grote amandelen kunnen er ook voor zorgen dat je gaat snurken. Dit geldt voor de keelamandelen en de neusamandelen.

Verkoudheid

Indien je verkouden bent heb je een geïrriteerde keel en vaak is deze daardoor vernauwd. Dit bevordert het snurken.

Neuspoliepen

Je denkt er niet snel aan, maar als je last hebt van neuspoliepen vernauwen deze de luchtwegen, met hierdoor grotere kans op snurken.

Grote amandelen

Mensen met grote (of geïrriteerde en opgezette) amandelen hebben een vernauwde luchtweg, dit bevordert snurken.

Abnormaal grote tong

Heb je een grote tong? Helaas bevordert dit het snurken omdat dit je luchtwegen vernauwt.

Alcohol

Als je in de avonduren alcohol hebt gedronken dan is de kans dat je gaat snurken groter. Als je alcohol neemt dan houdt het de spieren in de keelholte open en deze verslappen. De ademhalingscontrole in de slaap wordt hierdoor verstoord.

Spierverslappende medicatie

Medicatie met een spierverslappend effect kan ervoor zorgen dat je gaat snurken.

Slapen op de rug

Er zijn mensen die altijd op hun rug slapen, zij hebben een grotere kans om te snurken. Dit komt omdat de huig, de tong en het zachte gehemelte naar achter zakken. Een slap en zacht gehemelte zorgen voor een toename van snurken (bij sommige mensen is het gehemelte sowieso slapper en zachter en daardoor is er een grotere kans dat zij snurken).

Roken

Door roken kunnen de slijmvliezen in de keelholte geprikkeld raken. Het slijmvlies gaat dan zwellen en dan is de kans dat je gaat snurken groter.

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur kan keelirritaties veroorzaken. Hierdoor kan de wand van de keelholte opzwellen. De doorgang wordt hierdoor nauwer en het snurken wordt bevorderd.

Hooikoorts en allergie

In bepaalde seizoenen wanneer je hooikoorts kunt hebben kun je hierop reageren. Je krijgt een allergische reactie, hierdoor kunnen de luchtwegen last krijgen van de prikkels waardoor de kans dat je gaat snurken groter is.

Risicogroepen snurken

Gebaseerd op bovengenoemde oorzaken kunnen we nu makkelijk de risicogroepen benoemen. Sowieso geldt dat je een hoger risico op snurken hebt zodra je de 40 bent gepasseerd of als snurken in je familie voorkomt. Daarnaast zijn er nog wat andere variabele risicofactoren die (tijdelijk) de kans op snurken vergroot:

  • Als je verkouden bent (de kans op keelvernauwing is hierbij groter)
  • Mensen die altijd op de rug slapen
  • Mensen met slap/ zacht gehemelte
  • Mensen met overgewicht
  • Mensen met grote amandelen
  • Mensen met vaak geïrriteerde keel

Welke snurken oplossingen?

Geen zorgen, er zijn diverse snurken oplossingen om van het snurken af te komen. Begin altijd zo snel mogelijk met leefstijl veranderingen, dat is goed voor de lange termijn en het effect is dan vaak blijvend. Daarnaast zou je bepaalde anti-snurk middelen kunnen gebruiken voor de korte termijn, om meteen het snurken flink te verminderen of zelfs te stoppen.

Leefstijl aanpassingen tegen snurken

Pak overgewicht aan

Dit is wellicht een van de beste anti snurken oplossingen, aangezien overgewicht vaak één van de grootste oorzaken van snurken is. Focus op afvallen ligt dus voor de hand. De ernst van het snurken wordt stukken minder wanneer je slanker bent. Het wil niet zeggen dat iedereen die last heeft van overgewicht ook snurkt, maar de kans is wel groter door gewichtstoename.

Verantwoord afvallen is echter een langdurig proces en voordat het snurken hierdoor minder wordt, ben je makkelijk een paar maanden tot jaar verder. Afhankelijk natuurlijk van de mate van overgewicht.

Eet niet te zwaar voor slapen

Je kunt het beste geen zware maaltijden nuttigen voordat je naar bed gaat. Zorg dat je vroeg in de avond goed hebt gegeten en eet voordat je naar bed gaat misschien nog een stukje fruit, maar geen hele maaltijden meer, daar kun je last van krijgen. Je maag moet alles verwerken en hierdoor kan het zijn dat je lastiger in slaap valt.

Lees ook onze tips hoe je beter slaapt.

Stop met combinatie slaapmiddelen en alcohol

Gebruik je slaapmiddelen of drink je regelmatig alcohol, dan kan het wellicht geen kwaad dit wat te minderen. Alcohol en slaapmiddelen zorgen ervoor dat je spieren verslappen waardoor je sneller snurkt.

Slaap niet op je rug

Dit behoort tot de minder bekenden anti snurken oplossingen, maar is zeker niet onbelangijrk! De slaaphouding kan namelijk invloed hebben op het snurken. Het komt het meest voor wanneer je op je rug slaapt. Je kunt proberen jezelf aan te leren om op je buik te liggen of op je zij, in het begin is dat misschien even wennen, maar de kans dat je gaat snurken is stukken kleiner. Er kan hierbij worden gekozen voor positionele therapie. Je leert hierbij op je zij slapen in plaats van op de rug. Het is altijd het proberen waard!

Een simpel hulpmiddel om jezelf te dwingen om niet op je rug te slapen is het bevestigen van een tennisbal of een bol sokken in de rugzijde van je pyjama.

Eventueel kan je ook een rugband nemen. Dit is een klein apparaat dat speciaal ontwikkeld is om te voorkomen dat mensen die snurken op de rug gaan liggen. Het apparaat is eenvoudig te bedienen. Het bestaat uit een sensor en een verstelbare/elastische band. Je hebt drie oplaadbare batterijen nodig met een ongevaarlijke spanning (4,5 Volt). Deze rugband breng je direct aan op je lichaam, je maakt deze vast over de borst. De sensor zit dan net onder de schouderbladen op de rug. Deze sensor loopt dan parallel met de wervelkolom met de gladde kant op de rug en de sensorknop is dan naar buiten gekeerd. Als je op je rug gaat liggen dan gaat na dertig seconden de sensor vibreren en hoor je een zachte toon. Dit wordt gezien als een irritatie en dan draai je je om.

Bij verkoudheid

Tegen de verkoudheid zelf kan je weinig doen, behalve uitzieken. Maar een gevolg van verkoudheid is vaak snotterigheid en vernauwde luchtwegen. Een goede remedie voor het slapen gaan zou een neus- en voorhoofdholte spoeling zijn met een product als Physiomer. Deze spuit een zoutoplossing door al je holtes (het voelt even raar), maar daarna ben je een poosje van je snot en opgehoopte afvalstoffen af. Het verlicht je verkoudheid.

Bij brandend maagzuur

Voor brandend maagzuur bestaan gelukkig ook diverse anti snurken oplossingen. Zo kan je een mild maagzuurbindend product nemen zoals Maalox. De hierin aanwezige stoffen algeldraat en magnesiumhydroxide zorgen ervoor dat de maaginhoud minder zuur wordt, zodat klachten als zure oprispingen en brandend maagzuur snel verminderen.

Werken deze maatregelen onvoldoende? Bekijk dan de producten die speciaal zijn ontworpen om snurken tegen te gaan, zoals het anti snurk kussen, de antisnurk beugel, neusspreiders en slaapmaskers.

Ons advies voordat u voor bepaalde anti snurken oplossingen kiest

Op het gebied van antisnurken oplossingen zijn drie hoofdcategorieën te onderscheiden: Neus, Keel en Mond. Voor de neus zijn dit met name neusbeugels en neus strips. Voor de keel zijn dit overwegend keelsprays en voor de mond vaak een ‘device’, of apparaatje om de mond meer open te houden.

Voor het eerst een antisnurk product proberen?

Producten voor de neus zijn vaak het goedkoopst en meest simpel en eigenlijk de eerste keus voor snurkers die nog niks geprobeerd hebben. Voor een groot deel van de snurkers werken neus strips prima, of verlichten ze het snurken aanzienlijk.

Bent u een hardnekkige snurker?

snurkbeugel snurken oplossingenVoor sommige mensen werkt een neusstrip niet voldoende. Zij kunnen beter een snurkbeugel proberen.

 

 

 

Bent u een hopeloos zware snurker?

snurkbeugel snurken oplossingenVoor sommige mensen werken neusstrips en keelsprays niet afdoende. Zij kunnen altijd nog naar dit paardenmiddel grijpen, de SleepPro SFA snurkbeugel. Niet goedkoop, maar werkt gegarandeerd, inclusief 30 dagen niet goed, geld terug garantie.

Anti snurk producten

Onderstaande anti snurken oplossingen gaan u echt helpen het probleem op te lossen, maar welke beter werkt is afhankelijk van de heftigheid van uw klachten. Lees u goed in voordat u een keuze maakt.

Neusspreiders

Voor lichte snurkers en mensen die niet altijd snurken is de neusspreider een goede eerste optie. De neusspreider oefent continu druk uit van binnenuit. De neusopening wordt wijder en de luchttoevoer wordt groter. Hierdoor kun je gemakkelijker ademhalen en het is een goede oplossing tegen snurken. Het voordeel van de spreider is, dat deze flexibel is en zich aanpast aan de vorm van je neus.

Er zijn verschillende soorten neusspreiders. Er kan gekozen worden voor Nasivent, Airmax, Nozovent, NasalBreathAid en Clip Air. Bij Nasivent gaat het over een duo pak, verkrijgbaar in verschillende maten van XS tot aan maat L. De prijs van dit product is €17,50. Je kunt ook alle vier de maten kopen, dan betaal je €22,50.

Navisent tubes

Nasivent Tube snurken oplossingenEen andere oplossing voor het openhouden van je neusgaten is de Nasivent Tube. Dit zijn zachte siliconen buisjes die je aanbrengt in je neus en die vanzelf de vorm van je neus aannemen. Je ademt dus door deze buisjes. In Nederland is dit product nog niet erg bekend, maar de reacties van de mensen die het gebruiken zijn over het algemeen erg positief.
Meer informatie over Nasivent Tubes

Neus strips

Neusstrips snurken oplossingen
Neusstrips zorgen ervoor dat je neusgaten net iets verder open komen te staan. Hiermee voorkom je dat je tijdens je slaap door je mond gaat ademen en hierdoor gaat snurken. Met het gebruik van neusstrips krijg je sowieso meer lucht binnen, wat zorgt voor een betere nachtrust. De meeste gebruikers van neusstrips zijn zeer tevreden over dit produkt.
Meer informatie over Breathe Right Neusstrips

Anti snurk beugel

Dit behoort tot een van de meest effectieve anti snurken oplossingen! Zware snurkers kunnen kiezen voor de anti snurkbeugel. Dit wordt ook wel MRA genoemd. Door deze beugel worden de luchtwegen opengehouden als je gaat slapen (alleen dan draag je deze beugel). Het is wel belangrijk dat je je tanden goed poetst wanneer je deze beugel gaat gebruiken omdat er uitdroging op kan treden. Er bestaan verschillende soorten van deze snurkbeugels. De beugel wordt ook wel een monobloc genoemd, dit is een op maat gemaakte plastic beugel. Hij bestaat uit één geheel en wordt met speciale metalen klemmetjes aan je kiezen vastgezet.

De anti snurk beugel kan eenvoudig worden aangemeten en wordt op maat gemaakt. De beugel houdt de onderkaak in een licht vooruit staande positie. Je kunt hierdoor vrijer ademhalen en het snurken wordt hierdoor minder of verdwijnt helemaal.

De anti snurk beugel van SomnoGuard AP is verkrijgbaar vanaf €129,95. Er kan ook worden gekozen voor de Snorban, deze kun je een of twee keer opnieuw passend maken en de SomnoGuard AP meer dan vijf keer. Bij de Snorbaan is een zijwaartse beweging van de onderkaak niet mogelijk, bij de Somno wel. Bij de Snorban is neusademhaling vereist, bij Somno niet.

Als er voor de Snorban wordt gekozen dan is mondademhaling niet mogelijk, bij de Somno wel (afhankelijk van de variant goed of beperkt). De Snorban gaat gemiddeld twaalf maanden mee en de Somon achttien maanden of langer. Deze middelen helpen beide bij licht snurken en bij licht tot matig snurken. Bij zwaar snurken kan de Somno ook in worden gezet, maar de Snorban niet.

Andere anti snurken oplossingen zijn de anti snurk keelsprays.

Anti snurk keelsprays

De oorzaak van snurken is niet altijd duidelijk, maar vaak ligt het aan vibraties achter in de keel. Een keelspray kan mogelijk de oplossing zijn. Hierdoor kan het snurkgeluid minder worden of helemaal worden gestopt. Het is eenvoudig en effectief toe te dienen, het is fris van smaak en het helpt snel. Voordat je gaat slapen gebruik je het vier tot vijf keer, dan spray je tegen de bovenkant achterin de mond en op de huig. Je dient je hoofd hierbij achterover te houden. Je moet de vloeistof dan 20 seconden in de mond houden en dan moet je het doorslikken. Voordat je de spray toe gaat dienen moet je hem eerst goed schudden en daarna niet meer eten en drinken.

Als je de spray in de mond spuit dan komt er als het ware een dun laagje over de huig heen en dan wordt het vibreren tijdens de slaap tegengegaan. Dit kan gedurende een paar uur het snurkgeluiden tegengaan of helemaal laten verdwijnen.

Er zijn ook speciale sprays ontwikkeld voor kinderen. Daarbij is het wel van belang dat er altijd een volwassene bij is wanneer het wordt toegediend. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid mag niet worden overschreden.

Snoreeze anti snurk keelspray

snoreeze snurken oplossingenEr kan worden gekozen voor de Snoreeze anti snurk keelspray. Dit is een receptuur op basis van micro ingekapselde natuurlijke oliën. De trillingen die het snurken veroorzaken worden verminderd door deze spray. Deze spray is verkrijgbaar in een flesje van 75 ml en dit kan gekocht worden voor een prijs vanaf €16.75.

Sleepzz anti snurk spray

Anti snurk snurken oplossingenEr zijn verschillende sprays op de markt die snurken moeten tegengaan. Het middel Sleepzz – Anti-Snurk wordt veel gebruikt. Dit middel brengt een laagje aan op je huig, wat het vibreren tegengaat. De reacties op dit product zijn wisselend. Sommige mensen zweren bij dit middel, anderen merken totaal geen effect. Een kwestie van proberen dus.
Meer informatie over Sleepzz – Anti-Snurk

 

Puranox anti snurk keelspray

puranoxDe Puranox Anti snurk keelspray is een spray op basis van natuurlijke ingrediënten. Deze is verkrijgbaar voor een prijs vanaf €19,95. Deze spray bestaat uit natuurlijke ingrediënten en deze spray je meteen achter in de keel.

 

Middelen tegen snurken bij kinderen

Er zijn veel kinderen die snurken. Zij kunnen gebruik maken van neus strips die speciaal voor hen zijn ontwikkeld. De Breathe Right neusstrips zorgen ervoor dat kinderen vrijer kunnen ademen. Er kan door de strips meer lucht door de neus stromen en dan slapen zij beter. Deze strips zijn per tien stuks verkrijgbaar voor een prijs vanaf €8,45.

Er kan ook worden gekozen voor gezond leven – Nasaline. Dit zijn sachets waar een verstopte neus mee tegen kan worden gegaan. Je gaat dan spoelen met een zoutoplossing. De prijs die je voor dit product betaalt, is vanaf €11,56 voor 50 stuks.

Otrivin neusspray is ook speciaal geschikt voor kinderen. Het is een neusspray en het slijmvlies gaat hierdoor slinken. Het mag drie keer per dag worden gebruikt (een verstuiving per neusgat). De inhoud van een flesje van 10 ml is verkrijgbaar voor een prijs vanaf €4,99.

Snurk operatie als laatste redmiddel

Lukt het je niet van het snurken af te komen ondanks je leefstijlaanpassingen, antisnurk producten of anti snurk keelsprays? Dan zou je als laatste redmiddel nog een snurk operatie kunnen overwegen.

Er zijn mensen die alle middeltjes hebben geprobeerd, maar niet tevreden zijn met de resultaten of totaal geen resultaten boeken. Bij hen kan er altijd worden gekeken of een operatie uitkomst kan bieden. Er kunnen neusoperaties, keeloperaties of kaakoperaties uit worden gevoerd om het snurken te verhelpen. Echter worden de meeste operaties pas uitgevoerd wanneer er sprake is van een fysieke afwijking, die de ademhaling belemmert.

Conclusie anti snurken oplossingen

Er zijn verschillende soorten anti snurk beugels die je kunt dragen. De SomnoGuard plaats je in je onderkaak naar voren. Op deze manier kan de tong niet naar achter vallen en de luchtweg blokkeren. Het snurken wordt hierdoor minder of verdwijnt helemaal. KNO-artsen raden dit product aan. Het is een medisch bewezen hulpmiddel voor snurken bij volwassenen.

Voor zowel kinderen als volwassenen zijn er verschillende houdingen en middeltjes die ingezet kunnen worden om het snurken te verminderen en/of helemaal te verhelpen. Op de rug slapen is sowieso een aanrader, maar de middeltjes die hier beschreven staan zijn ook effectief.

Het is voor iedereen even bekijken welk effect welk middel bij je heeft. Kinderen hebben veel baat bij de keelspray en de neus strips omdat de luchtwegen dan opengaan. Kinderen zijn vaak verkouden en als zij meer lucht krijgen wordt het snurken al een stuk minder. Bij volwassenen kan dit ook helpen, maar bij hen kan de snurkbeugel een goede optie zijn. Deze kunnen zij in de nacht dragen en dan slapen zij veel beter en hun partners en andere huisgenoten ook.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x