Snel afvallen

Iedereen die bezig is met afvallen, wil eigenlijk hetzelfde: niet alleen afvallen maar snel afvallen. Als snel afvallen niet lukt, kan dat erg demotiverend werken en voor je het weet, zijn je goede voornemens als sneeuw voor de zon verdwenen. Daarom laten veel mensen zich verleiden door methodes die snel afvallen beloven.
Maar is dat überhaupt wel mogelijk? En is snel afvallen eigenlijk wel zo gezond?

We geven je hier informatie over methodes voor snel afvallen en over waar je op moet letten als je kiest voor een snelle afvalmethode.

Snel afvallen met crashdiëten

Een bekende methode voor snel afvallen vormen de zogenaamde crash-diëten. Dit zijn vaak eigenlijk kuren, die je gedurende een korte periode dient vol te houden. Het Yoghurtdieet, de Citroensapkuur en het Koolsoepdieet zijn bekende voorbeelden. Crashdiëten blijven populair, hoewel bewezen is dat ze op langere termijn juist tot gewichtstoename kunnen leiden.
Een crashdieet raden wij in principe niet aan, hoewel het in sommige gevallen uitkomst kan bieden.
Wanneer je voor een trouwerij of een fotoshoot bijvoorbeeld snel móet afvallen, heb je weinig keus. En als je een snelle kuur wilt volgen ter compensatie van een korte periode waarin je teveel hebt gegeten; ook dan kan een kuur voor jou geschikt zijn. Houd er rekening mee, dat je na een crashdieet doorgaans sneller weer aankomt omdat je stofwisseling zich heeft aangepast; dit kun je ietwat compenseren door meer te bewegen en door geleidelijk terug te keren naar je gewone eetpatroon.

Snel afvallen met koolhydraatarme diëten

Veel koolhydraatarme diëten, zoals het Dukan Dieet en het South Beach Dieet, bestaan uit verschillende fases waarbij de eerste fases gekenmerkt worden doordat deelnemers snel afvallen.
Dergelijke diëten zijn erg populair; je ziet snel resultaat en bent hierdoor extra gemotiveerd om door te zetten. Een nadeel is voor veel mensen, dat ze zich wat lusteloos kunnen voelen. Dat is een rechtstreeks gevolg van het schrappen van belangrijke voedselgroepen uit het dagelijkse eetpatroon en is kenmerkend voor de meeste koolhydraatarme diëten.
Wil je de startfase van een koolhydraatarm dieet aangrijpen als mogelijkheid om snel af te vallen; zet dan wel het hele dieet door; latere fases schrijven een geleidelijke herinvoering van koolhydraten voor. Mocht je dit ongecontroleerd doen, kan dat ertoe leiden dat je juist weer aankomt: het bekende jojo-effect.


Fitchef Turbo

Fitchef Turbo is het vervolg op het erg populaire Fitchef boek van Mark van Oosterwijck, waar Gezondbezig.nl eerder al positief door was verrast en over heeft geschreven. Met Fitchef Turbo speelt Mark van Oosterwijck in op de wens van veel mensen om nog sneller gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die gewoon een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan, al helemaal niet op doordeweekse dagen! Met Fitchef Turbo slaat Mark wederom de spijker op zijn kop, een prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo


Gezond snel afvallen

Crashdiëten stuiten regelmatig op kritiek van artsen en voedseldeskundigen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het feit dat je meestal van bepaalde voedingsstoffen te weinig binnen krijgt. Bovendien komen deelnemers na afloop regelmatig juist méér aan dan dat ze in eerste instantie kwijt zijn geraakt (jojo-effect). Een crashdieet is dan ook niet geschikt om veel langer dan een week of 10 dagen vol te houden.
Koolhydraatarme diëten zijn erg populair. De meeste daarvan houden er rekening mee dat je lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig heeft en dat je dus niet gedurende lange tijd een belangrijke voedselgroep uit je dieet moet schrappen. Zet wel het hele dieetprogramma door, anders loop je het risico in korte tijd weer evenveel of zelfs méér aan te komen dan je in de eerste fases bent kwijtgeraakt.

Wil je snel afvallen, dan zul je ook meer calorieën moeten verbranden dan je inneemt. Bewegen is daarbij enorm belangrijk. Ben je met geen stok naar de sportschool te krijgen? Zorg dan dat je wat actiever wordt in je dagelijkse bezigheden. Ook fietsen, lopen en huishoudelijke taken zijn goede vormen van lichaamsbeweging. Zo verbrand je bijvoorbeeld met een uurtje tv kijken gemiddeld maar 60 kilocalorieën; als je in dat uur huishoudelijk werk doet, is dat al snel 4 keer zo veel!

Gezond snel afvallen is dus heus mogelijk; doe het wel op een verstandige manier!
Let erop dat je voldoende voedingsmiddelen binnenkrijgt (voedingssupplementen kunnen uitkomst bieden),
Keer geleidelijk terug naar een normaal eetpatroon,
Pas op voor het jojo-effect,
Raadpleeg eventueel een diëtist of een online coach,
Heb je gezondheidsklachten? Dan doe je er goed aan éérst je huisarts te consulteren alvorens je begint met een methode voor snel afvallen.

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen

Leave a Reply