De cijfers spreken voor zich. Bijna de helft van alle volwassen Nederlanders kampt met overgewicht. Het is dan ook geen wonder dat diëten en afvallen ‘big business’ zijn. Nieuwe dieetmethodes schieten – vooral na de jaarwisseling en voor de zomer – als paddestoelen uit de grond. In veruit de meeste gevallen staan gezonde voeding en lichaamsbeweging hierbij centraal. Een goede nachtrust – een onderwerp dat minstens zo belangrijk is – komt helaas niet tot nauwelijks aan bod. Ten onrechte, want de kwaliteit van je nachtrust heeft een grote invloed op je gewicht. Andersom heeft overgewicht weer alles te maken met een slechte nachtrust. In dit artikel lees je meer over deze negatieve spiraal.
Uit diverse onderzoeken blijkt dat te weinig slaap in veel gevallen leidt tot een groter hongergevoel en uiteindelijk meer eten. Dit heeft de volgende redenen:
- Een verstoorde hormoonbalans zorgt ervoor dat je meer honger hebt.
- Slecht slapen leidt in vele gevallen tot een trager verlopende stofwisseling; het lichaam verbrandt minder calorieën.
- Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen die te kort slapen 30 procent meer insuline nodig hebben om hun bloedsuikerspiegel op peil te houden. In de praktijk betekent dit dat je meer gaat eten. Helaas vaak de verkeerde producten.
- Het klinkt gek, maar een vermoeid gevoel wordt vaak verward met een hongergevoel. We gaan dus eten, terwijl we eigenlijk slaperig zijn.
Verstoorde ademhaling
Overgewicht heeft op haar beurt ook weer een negatieve invloed op de nachtrust. Dit komt in de meeste gevallen door een verstoorde ademhaling. Het teveel aan vet zit namelijk niet alleen aan de buitenkant van het lichaam, maar ook in het lichaam bij de luchtwegen. Dit heeft – in combinatie met de druk van het complete lichaamsgewicht – een negatieve invloed op de ademhaling. Dit leidt tot slaapstoornissen, zoals snurken en het slaapapneu syndroom, die de nachtrust grondig verstoren. Het aanpakken van snurken is makkelijker dan u denkt met de juiste antisnurkmiddelen.
De negatieve spiraal doorbreken
Het mag duidelijk zijn. Overgewicht en slaapproblemen zijn een gevaarlijke combinatie. Beide ‘kwalen’ versterken elkaar, waardoor je gevangen kan raken in een negatieve spiraal. Toch kan het ook op een positieve manier bekeken worden. Met het verdwijnen van de kilo’s, zal ook de nachtrust een positieve impuls krijgen. En – je voelt hem al aankomen – door het verbeteren van de slaapkwaliteit zal ook het kwijtraken van de extra kilo’s eenvoudiger gaan.
Binnenwereld
Afvallen is niet eenvoudig. Met structureel te weinig slaap is het helemaal een grote uitdaging. Zie maar eens gemotiveerd te blijven om gezond te eten en veel te bewegen, terwijl je kampt met een moe en lusteloos gevoel. Toch is het zeker mogelijk met een positieve benadering. Daarnaast zijn er – naast het kwijtraken van gewicht – veel mogelijkheden om de oorzaken van slaapproblemen te achterhalen en structureel op te lossen.
Extra hulp om in te slapen
Heeft u weleens gehoord van melatonine? Melatonine is een lichaamseigen stof die wordt aangemaakt in de pijnappelklier als het donker is; wanneer het weer licht wordt neemt de productie af en wordt men weer wakker. Melatonine draagt effectief bij aan de opwekking van slaap, alsmede de vermindering van de tijd die nodig is om in slaap te vallen. Het goede nieuws is, u kunt melatonine simpelweg als supplement kopen en innemen. Als u dit vlak voor het slapen inneemt valt u veel makkelijker in slaap.
Wij adviseren overigens dit product te combineren met L-tryptofaan. L-tryptofaan verkort ook de inslaaptijd en verbeterd de nachtrust. Deze producten versterken elkaars werking. Tevens kan je de concentratie van beide wat lager houden als je ze combineert.