Selecteer een pagina

Acht jaar geleden kondigde een Harvard professor aan dat een molecuul uit rode wijn (resveratrol) het leven van gistcellen en later fruitvliegen, rondwormen en uiteindelijk vetgemeste laboratoriummuizen kon verlengen. Hedendaags neemt een relatief klein aantal mensen resveratrol pillen. Latere studies hebben aangetoond dat laboratorium muizen, gevoed met een standaard dieet, niet langer leefden toen hun dieet werd aangevuld met een hoge dosis resveratrol (gelijk aan 365 en 1565 mg menselijke equivalent). Hierdoor verloren farmaceutisch bedrijven hun interesse en stopte verder onderzoek naar de ontwikkeling van een resveratrol-based drug . Hiermee kwam tijdelijk een eind aan de hoop dat resveratrol het antwoord was op veroudering.

Werkzaamheid resveratrol hangt af van dosis

Recent verscheen een opmerkelijke humane studie naar het effect van resveratrol, de verassende resultaten deed de resveratrol-hoop weer opleven. Nederlandse onderzoekers hebben voor het eerst gevonden dat een lage dosis resveratrol een calorie-beperkt dieet nabootst (levensverlengend effect), dat het de bloeddruk significant verlaagt, het rustmetabolisme verhoogt en het meer dan 450 genen activeert. Dit zijn resultaten waar geen enkel farmaceutisch medicijn aan kan tippen.

Verder opmerkelijk, de werkzame dosis in mensen is slechts 150 milligram. Proefdieren moesten voor het bereiken van dezelfde bloedconcentratie een veel hoger doses nemen. Een toenemende hoeveelheid onderzoek wijst nu op een lage dosis resveratrol als nuttig en mega-doses als contraproductief.

Een van de belangrijkste aspecten van resveratrol is dat het bekend staat als een “hormetic agent”. Hormese is dat een lage dosis toxine het immuunsysteem stimuleert  met diepgaande positieve effecten op de gezondheid. Dit is de magie van resveratrol. Bij hoge doses resveratrol gedraagt het zich niet langer een “hormetic agent”.

Licht staat op groen voor resveratrol

Werelds grootste publisher, AARP Magazine (24 miljoen lezers) heeft het Nederlandse onderzoek omtrent resveratrol opgenomen in haar magazine. Hiermee rijst de vraag of veel mensen ook daadwerkelijk resveratrol supplementen gaan gebruiken? Of en hoe snel dat zal gebeuren is niet duidelijk, want veel wetenschappelijk onderzoek tot op heden was verwarrend en incompleet. Daarnaast kleven er nogal wat nadelen aan resveratrol suppletie.

Eerst en vooral, een online AARP enquête van een paar jaar geleden toont dat Amerikaanse senioren liever een betere kwaliteit van leven willen in hun resterende jaren, dan meer jaren in hun resterende leven. Zij verlangen naar een pil die jeugdigheid (gladde huid, dik haar, viagra effecten) zou herstellen, in plaats van een pil die kan ervoor zorgen dat ze nog twintig jaar leven in een verzwakte toestand. Resveratrol verbetert zowel de kwantiteit als de kwaliteit van leven, maar veel senioren hebben dit bericht gemist.

Er zijn vele andere redenen waarom senioren niet van plan zijn om resveratrol supplementen te gebruiken. Deze redenen zijn onder andere:

  1. De gemiddelde 65-jarige slikt nu al vijf voorgeschreven medicijnen en heeft een hekel aan het idee nog meer pillen te nemen.
  2. De kosten van resveratrol pillen zijn betaalbaar, maar worden niet vergoed door de zorgverzekeraars. Veel senioren wachten liever tot resveratrol pillen vergoed worden.
  3. Senioren weten niet in hoeverre resveratrol echt effectief is, vaak kom je hier pas na jaren achter. Daarnaast zijn ze bang dat als ze wel werken en ze daadwerlijk langer leven, hun pensioen geld op zal zijn.

Resveratrol supplementen nemen?

Nu steeds meer onderzoek de voordelen van resveratrol onderschrijft, doe je er dan verstandig aan resveratrol supplementen te gaan gebruiken?

Veel hedendaagse resveratrol pillen zijn nog niet getest

De meeste hedendaagse resveratrol pillen zijn niet getest of bevatten de verkeerde dosis, ofwel een overdosis of een te kleine dosis.

Goedkope merken zijn minder goedkoop dan je denkt

Door grote bedrijven worden veel resveratrol potjes verkocht, maar kijk je grondig naar de ingredienten, dan valt op dat resveratrol vaak niet eens het hoofdingredient is. Vaak heb je een paar van deze pillen nodig om de werkzame concentratie van 150 mg te bereiken. Een goedkoop potje wordt zo toch relatief duur.

Resveratrol is een instabiel molecuul

Het werkzame resveratrol wat gebruikt wordt in laboratoriumstudies zit in bevroren, verzegelde flesjes en is gecertificeerd voor het testen. Dit is van cruciaal belang, omdat resveratrol een onstabiel molecuul is die wordt afgebroken bij blootstelling aan ultraviolet licht. Testlaboratoria testen vrijwel altijd op trans resveratrol, de niet-afgebroken vorm. Zouden ze echter testen op cis resveratrol, dan vinden ze waarschijnlijk heel wat van de gedegradeerde vorm in de mix. Resveratrol vereist een specifieke vorm van bescherming om de moleculaire integriteit van dit kruidenextract te behouden (micro-inkapseling en ondoorzichtige capsules). Alle resveratrol experimenten worden uitgevoerd met hoge zuiverheid en kwaliteit resveratrol, een vorm die je normaal gesproken niet in supplementen vindt.

Conclusie

Nieuw onderzoek toont aan dat mega doses resveratrol innemen totaal geen zin heeft. Dat het zelfs contra productief werkt. De werkzame ‘lab-graded’ dosis is 150 mg. Echter, neem je de juiste dosis en de ongedenatureerde vorm van resvertrol, dan mag je zeker anti-aging effects verwachten.

Resveratrol aanbieders vergelijken

Resveratrol vergelijken

 

 

Bron

AGE (2011) 33:555-564

Health Alert

Wilt u meteen op de hoogte worden gebracht bij publicatie van nieuwe gezondheids artikelen? Schrijf u dan in voor de Health Alert.

 

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x