Selecteer een pagina

Wat is resveratrol?

Resveratrol is een polyfenol die al langere tijd in de aandacht staat van gezondheidswetenschappers. Niet alleen vanwege zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen maar ook voor zijn effect op anti-verouderings mechanismen. Er zijn al diverse studies hierop uitgevoerd, maar nog nooit eerder is het effect van resveratrol gemeten op primaten, een groep waar de mens ook toe behoort. Resveratrol is een polyfenol die vooral gevonden wordt in de huid van druiven en bessen. Ook zit het daarom in wijn en druivensap, maar ook in pinda’s.

Welke positieve effecten zijn aangetoond van resveratrol?
Het effect van resveratrol is met name onderzocht op muizen en ratten. De proefdieren die resveratrol in voldoende dosis toegediend kregen bleken meer beschermd tegen overgewicht, diabetes, kanker, en ontstekingen.
Toch is de fysiologie van knaagdieren anders dan die van primaten, dus om de conclusies direct door te extrapoleren naar mensen kan eigenlijk niet. Maar nu is er voor het eerst een onderzoek uitgevoerd naar het effect van resveratrol op primaten. Hieruit kwamen hoopvolle resultaten. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat resveratrol het metabolisme opvoert en gewichtsverlies stimuleert. Ook denken de onderzoekers dat het goed mogelijk is dat resveratrol, net als in andere levensvormen, de levensduur verlengt.

Het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Fabienne Aujard (Centre National de la Recherche Scientifique in Paris, France). Zij werkte samen met een team wetenschappers om antwoord te geven op de vraag wat het effect is van resveratrol (200 mg/kg/) op het rustmetabolisme, energie inname, spontane activiteit, dagelijkse variaties in lichaamstemperatuur, plasma concentratie van een aantal hormonen die verzadiging reguleren en lichaamsgewicht van zes Grey Mouse lemurs. Dit zijn geen knaagdieren, maar primaten ter grootte van muizen. Het onderzoek is gepubliceerd in BMC Physiology wetenschappelijk tijdschrift.

De resultaten
Na vier weken resveratrol suppletie was er een significante afname van de voedsel inname, wat samen viel met een vermindering van gewichtstoename, wat normaal is voor Mouse lemurs in deze periode van het jaar ter voorbereiding op de winter.
Een ander effect van resveratrol suppletie was dat het rustmetabolisme hoger was dan normaal. Dit betekent dat de beestjes in rust een hogere lichaamstemperatuur hebben en daarom ook meer calorieën verbranden zonder ervoor te hoeven bewegen.
De onderzoekers vonden dat een dieet met resveratrol de energie inname reduceerde met 13% en hun rustmetabolisme verhoogde met 29%.

Dr Aujard:”Deze resultaten geven nieuwe informatie over de potentieel positieve effecten van resveratrol op energie metabolisme en gewichtscontrole in primaten. De fysiologische voordelen van resveratrol worden momenteel nog uitvoerig onderzocht, maar dit onderzoek suggereert dat resveratrol een rol kan spelen bij het ontwikkelen van overgewicht therapieën.

Resveratrol aanbieders vergelijken
Resveratrol vergelijken

Bron
BMC Physiology, Wednesday, July 21, 2010 by: S. L. Baker, features writer

Health Alert

Wilt u meteen op de hoogte worden gebracht bij publicatie van nieuwe gezondheids artikelen? Schrijf u dan in voor de Health Alert.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x