Resveratrol stimuleert vetverbranding en metabolisme

Wat is resveratrol?

Resveratrol is een polyfenol die al langere tijd in de aandacht staat van gezondheidswetenschappers. Niet alleen vanwege zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen maar ook voor zijn effect op anti-verouderings mechanismen. Er zijn al diverse studies hierop uitgevoerd, maar nog nooit eerder is het effect van resveratrol gemeten op primaten, een groep waar de mens ook toe behoort. Resveratrol is een polyfenol die vooral gevonden wordt in de huid van druiven en bessen. Ook zit het daarom in wijn en druivensap, maar ook in pinda’s.

Welke positieve effecten zijn aangetoond van resveratrol?
Het effect van resveratrol is met name onderzocht op muizen en ratten. De proefdieren die resveratrol in voldoende dosis toegediend kregen bleken meer beschermd tegen overgewicht, diabetes, kanker, en ontstekingen.
Toch is de fysiologie van knaagdieren anders dan die van primaten, dus om de conclusies direct door te extrapoleren naar mensen kan eigenlijk niet. Maar nu is er voor het eerst een onderzoek uitgevoerd naar het effect van resveratrol op primaten. Hieruit kwamen hoopvolle resultaten. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat resveratrol het metabolisme opvoert en gewichtsverlies stimuleert. Ook denken de onderzoekers dat het goed mogelijk is dat resveratrol, net als in andere levensvormen, de levensduur verlengt.

Het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Fabienne Aujard (Centre National de la Recherche Scientifique in Paris, France). Zij werkte samen met een team wetenschappers om antwoord te geven op de vraag wat het effect is van resveratrol (200 mg/kg/) op het rustmetabolisme, energie inname, spontane activiteit, dagelijkse variaties in lichaamstemperatuur, plasma concentratie van een aantal hormonen die verzadiging reguleren en lichaamsgewicht van zes Grey Mouse lemurs. Dit zijn geen knaagdieren, maar primaten ter grootte van muizen. Het onderzoek is gepubliceerd in BMC Physiology wetenschappelijk tijdschrift.


Fitchef Turbo

Fitchef Turbo is het vervolg op het erg populaire Fitchef boek van Mark van Oosterwijck, waar Gezondbezig.nl eerder al positief door was verrast en over heeft geschreven. Met Fitchef Turbo speelt Mark van Oosterwijck in op de wens van veel mensen om nog sneller gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die gewoon een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan, al helemaal niet op doordeweekse dagen! Met Fitchef Turbo slaat Mark wederom de spijker op zijn kop, een prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo


De resultaten
Na vier weken resveratrol suppletie was er een significante afname van de voedsel inname, wat samen viel met een vermindering van gewichtstoename, wat normaal is voor Mouse lemurs in deze periode van het jaar ter voorbereiding op de winter.
Een ander effect van resveratrol suppletie was dat het rustmetabolisme hoger was dan normaal. Dit betekent dat de beestjes in rust een hogere lichaamstemperatuur hebben en daarom ook meer calorieën verbranden zonder ervoor te hoeven bewegen.
De onderzoekers vonden dat een dieet met resveratrol de energie inname reduceerde met 13% en hun rustmetabolisme verhoogde met 29%.

Dr Aujard:”Deze resultaten geven nieuwe informatie over de potentieel positieve effecten van resveratrol op energie metabolisme en gewichtscontrole in primaten. De fysiologische voordelen van resveratrol worden momenteel nog uitvoerig onderzocht, maar dit onderzoek suggereert dat resveratrol een rol kan spelen bij het ontwikkelen van overgewicht therapieën.

Resveratrol aanbieders vergelijken
Resveratrol vergelijken

Bron
BMC Physiology, Wednesday, July 21, 2010 by: S. L. Baker, features writer

Health Alert

Wilt u meteen op de hoogte worden gebracht bij publicatie van nieuwe gezondheids artikelen? Schrijf u dan in voor de Health Alert.

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen

Leave a Reply