Prostaatkanker overleven dankzij kool?

Mannen die lijden aan prostaatkanker hebben een grotere kans op overleven als zij regelmatig kool eten. Dat blijkt uit een onderzoek dat wetenschappers van Harvard School of Public Health bekend maakten in de International Journal of Cancer. Door het regelmatige consumptie van kool zorgen deze mannen ervoor dat de snelheid waarmee de ziekte zich ontwikkelt halveert.

Voeding & prostaatkanker

De eetstijl van een man bepaald of hij te maken zal krijgen met prostaatkanker. De kans op een leven zonder deze ziekte word volgends onderzoekers groter als mannen meer visvetzuren en voldoende selenium binnenkrijgen, en hoe vaker ze spruiten, bloemkool, broccoli of andere koolgroenten en tomatenproducten consumeren.

Maar wat nou als je al prostaatkanker hebt? Is het dan  mogelijk dat voeding alsnog  een positief effect heeft? Volgends epidemiologen wel. In een aantal studies kun je zien dat veel tomatensap en tomtenpuree de ontwikkeling van de ziekte een beetje afremt. Echter hebben een hoge inname van eierdooiers een negatief effect.

Studie

Erin Richman rapporteerde in de zomer van 2012 dat ook kool positieve effecten heeft bij prostaatkanker. Hiervoor gebruikte hij gegevens van 1560 mannen met een niet uitgezaaide vorm van prostaatkanker, deze gegevens zijn in de periode van 2004-2009 verzameld in de Cancer of the Prostate Stretegic Urologic Research Endeavor-studie.


Fitchef Turbo

Fitchef Turbo is het vervolg op het erg populaire Fitchef boek van Mark van Oosterwijck, waar Gezondbezig.nl eerder al positief door was verrast en over heeft geschreven. Met Fitchef Turbo speelt Mark van Oosterwijck in op de wens van veel mensen om nog sneller gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die gewoon een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan, al helemaal niet op doordeweekse dagen! Met Fitchef Turbo slaat Mark wederom de spijker op zijn kop, een prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo


Uit dit onderzoek bleek dat fruit totaal geen effect had op de ontwikkeling van de ziekte maar groenten daarentegen wel. Binnen deze categorie was er maar 1 soort dat daadwerkelijk positieve effecten gaf en dat was kool.

De mannen die bijna elke dag [0.92 keer per dag] kool aten de kans op het ontwikkelen van de ziekte reduceerde tot 0.41, vergeleken met mannen die bijna nooit [0.06 keer per dag] kool aten. Zie hieronder.

Overleef prostaatkanker met kool

 

De onderzoekers vermoeden dat glucosinolaten de werkzame stoffen in kool zijn.

Conclusie

Deze data geven aanleiding tot meer onderzoek dat bepaalde stoffen in kool-achtige planten prostaatkanker kunnen remmen. Als nader onderzoek dit ook aantoont, zou dit tot nutritionele aanbevelingen moeten leiden. Ofwel, eet meer koolsoorten!

BRON

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen

Leave a Reply