Selecteer een pagina

Mannen die lijden aan prostaatkanker hebben een grotere kans op overleven als zij regelmatig kool eten. Dat blijkt uit een onderzoek dat wetenschappers van Harvard School of Public Health bekend maakten in de International Journal of Cancer. Door het regelmatige consumptie van kool zorgen deze mannen ervoor dat de snelheid waarmee de ziekte zich ontwikkelt halveert.

Voeding & prostaatkanker

De eetstijl van een man bepaald of hij te maken zal krijgen met prostaatkanker. De kans op een leven zonder deze ziekte word volgends onderzoekers groter als mannen meer visvetzuren en voldoende selenium binnenkrijgen, en hoe vaker ze spruiten, bloemkool, broccoli of andere koolgroenten en tomatenproducten consumeren.

Maar wat nou als je al prostaatkanker hebt? Is het dan  mogelijk dat voeding alsnog  een positief effect heeft? Volgends epidemiologen wel. In een aantal studies kun je zien dat veel tomatensap en tomtenpuree de ontwikkeling van de ziekte een beetje afremt. Echter hebben een hoge inname van eierdooiers een negatief effect.

Studie

Erin Richman rapporteerde in de zomer van 2012 dat ook kool positieve effecten heeft bij prostaatkanker. Hiervoor gebruikte hij gegevens van 1560 mannen met een niet uitgezaaide vorm van prostaatkanker, deze gegevens zijn in de periode van 2004-2009 verzameld in de Cancer of the Prostate Stretegic Urologic Research Endeavor-studie.

Uit dit onderzoek bleek dat fruit totaal geen effect had op de ontwikkeling van de ziekte maar groenten daarentegen wel. Binnen deze categorie was er maar 1 soort dat daadwerkelijk positieve effecten gaf en dat was kool.

De mannen die bijna elke dag [0.92 keer per dag] kool aten de kans op het ontwikkelen van de ziekte reduceerde tot 0.41, vergeleken met mannen die bijna nooit [0.06 keer per dag] kool aten. Zie hieronder.

Overleef prostaatkanker met kool

 

De onderzoekers vermoeden dat glucosinolaten de werkzame stoffen in kool zijn.

Conclusie

Deze data geven aanleiding tot meer onderzoek dat bepaalde stoffen in kool-achtige planten prostaatkanker kunnen remmen. Als nader onderzoek dit ook aantoont, zou dit tot nutritionele aanbevelingen moeten leiden. Ofwel, eet meer koolsoorten!

BRON

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x