Selecteer een pagina

Een pil die voorheen enkel werd gebruikt voor de behandeling van HIV patiënten mag vanaf nu in de Verenigde Staten ook verkocht worden als preventief middel. De FDA (Food and Drug Administratrion) heeft hiervoor toestemming gegeven.

De FDA, die toestemming moet geven voor een medicijn op de Amerikaanse markt verkocht mag worden, gaf dat het middel Truvada (van Gilead Sciences Inc.) veilig is. Daarnaast gaven zij aan dat onderzoeken hebben aangetoond dat dagelijkse inname van het medicijn de kans op HIV cignificant vekleind.

Ongeveer 1,2 miljoen Amerikanen zijn besmet met het HIV virus. Het HIV virus is een virus dat het immuunsysteem van de drager afbreekt en uiteindelijk, bij het uitblijven van een behandeling, zich in de meeste gevallen ontwikkelt tot AIDS, een dodelijke ziekte die er voor zorgt dat het lichaam zich niet meer kan verweren tegen infecties. De goedkeuring van het medicijn is een grote doorbraak in de strijd tegen HIV en AIDS. Truvada is het eerste medicijn met een bewezen, preventieve werking tegen HIV besmetting.

Gilead Sciences Inc. heeft Truvada al in 2004 op de markt gebracht als een middel dat gebruikt kan worden bij de behandeling van HIV. Het was een combinatie van twee bestaande medicijnen Emtriva en Viread. HIV wordt meestal bestreden met cocktails van medicijnen die als doel hebben om het virus reproduceren zo lastig mogelijk te maken, waardoor de kans dat het virus zich ontwikkelt tot AIDS drastisch verkleind wordt.

In 2010 gaven onderzoekers voor het eerst aan dat Truvada ook een preventieve werking had tegen HIV. Uit een drie jaar durend grootschalig onderzoek onder gezonde homo- en biseksuele mannen bleek dat de kans dat deze groep mensen HIV opliep 44% lager lag wanneer het medicijn dagelijks geslikt werd. Bij hetetoseksuele stellen waarbij één van de partners HIV had bleek de kans dat het virus werd overgedragen zelfs 75% lager te liggen.

Eén kantekening moet wel gemaakt worden. De prijs van het middel Truvada ligt erg hoog. Bij dagelijks gebruik zouden de kosten oplopen tot 11.000 dollar. Veel Amerikaanse verzekeringsmaatschappijen zijn dan ook niet van plan om dit middel voor preventief gebruik te gaan vergoeden.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x