Selecteer een pagina

Bij lichte pijn nemen veel mensen een paracetamol, goede keus, want deze heeft van alle pijnstillers de minste bijwerkingen. Maar bij heftigere pijn (zoals bij reuma, jicht of chronische ontstekingen) moet er vaak ook naar een zwaarder middel gegrepen worden. Hier komen de NSAID’s om de hoek.

Wat zijn NSAID’s?

NSAID is de afkorting voor “non-steroidal anti-inflammatory drugs”, oftewel niet-hormonale anti-ontstekingsmedicijnen. Deze medicijnen onderbreken op een bepaald punt de ontstekingsreactie. Bekende NSAID’s zijn bijvoorbeeld ibuprofen, diclofenac en naproxen.

 

Veiligheid van NSAID’s

Een NSAID werkt vaak goed, maar er zitten risico’s aan verbonden. De verschillende NSAID’s hebben vaak weer een net iets anders werkingsmechanisme wat betekent dat niet elke NSAID evengoed werkt en de een er anders op kan reageren dan de ander. Leest u altijd goed de bijsluiter en let goed op de dosering en gebruiksduur.

Er is al veel onderzoek gedaan naar het effect van NSAID’s, hieruit voortvloeiend geven deskundigen globaal de volgende gebruiksadviezen:

  • Een lage dosis ibuprofen van 200 mg is altijd een veilige keuze.
  • NSAID’s kunnen de maagwand aantasten, bij chronisch gebruik is het verstandig er een maagzuurremmer bij te nemen (zoals omeprazol, pantazol, nexium)
  • Bij hartproblemen kan het beste naproxen gebruikt worden.
  • Bij gebruik van aspirine moet u geen ibuprofen slikken, de laatste inhibeert de werking van aspirine.
  • Overleg met de huisarts over het gebruik van NSAID’s als u maag of darmklachten heeft, hartklachten hebt, bloedverdunners gebruikt, nierproblemen hebt of  bij gebruik van antidepressiva. Bij hartfalen, een beroerte of maagbloeding moet u sowieso geen NSAID’s nemen zonder overleg met uw huisarts.

Risico’s

Hieronder de belangrijkste risico’s van het gebruik van NSAID’s.

  • NSAID’s werken bloedverdunnend, in combinatie met andere bloedverdunners (die ouderen vaak gebruiken ivm trombose) kan dit leiden tot hersenbloedingen.
  • NSAID’s vergroten de kans op hartfalen.
  • NSAID’s in combinatie met antidepressiva geven grotere kans op maag-, darm problemen.
  • Kijk uit met het gebruik van NSAID’s bij nierproblemen.
  • NSAID’s kunnen de klachten van astma patienten verergeren.

 

Bron:

Prof. Peter de Smet, expert medicatieveiligheid bij de apothekersorganisatie KNMP.

Health Alert

Wilt u meteen op de hoogte worden gebracht bij publicatie van nieuwe gezondheids artikelen? Schrijf u dan in voor de Health Alert.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x