Pijnstillers; veiligheid en risico’s

Bij lichte pijn nemen veel mensen een paracetamol, goede keus, want deze heeft van alle pijnstillers de minste bijwerkingen. Maar bij heftigere pijn (zoals bij reuma, jicht of chronische ontstekingen) moet er vaak ook naar een zwaarder middel gegrepen worden. Hier komen de NSAID’s om de hoek.

Wat zijn NSAID’s?

NSAID is de afkorting voor “non-steroidal anti-inflammatory drugs”, oftewel niet-hormonale anti-ontstekingsmedicijnen. Deze medicijnen onderbreken op een bepaald punt de ontstekingsreactie. Bekende NSAID’s zijn bijvoorbeeld ibuprofen, diclofenac en naproxen.

 

Veiligheid van NSAID’s

Een NSAID werkt vaak goed, maar er zitten risico’s aan verbonden. De verschillende NSAID’s hebben vaak weer een net iets anders werkingsmechanisme wat betekent dat niet elke NSAID evengoed werkt en de een er anders op kan reageren dan de ander. Leest u altijd goed de bijsluiter en let goed op de dosering en gebruiksduur.

Er is al veel onderzoek gedaan naar het effect van NSAID’s, hieruit voortvloeiend geven deskundigen globaal de volgende gebruiksadviezen:


Fitchef Turbo

Fitchef Turbo is het vervolg op het erg populaire Fitchef boek van Mark van Oosterwijck, waar Gezondbezig.nl eerder al positief door was verrast en over heeft geschreven. Met Fitchef Turbo speelt Mark van Oosterwijck in op de wens van veel mensen om nog sneller gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die gewoon een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan, al helemaal niet op doordeweekse dagen! Met Fitchef Turbo slaat Mark wederom de spijker op zijn kop, een prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo


 • Een lage dosis ibuprofen van 200 mg is altijd een veilige keuze.
 • NSAID’s kunnen de maagwand aantasten, bij chronisch gebruik is het verstandig er een maagzuurremmer bij te nemen (zoals omeprazol, pantazol, nexium)
 • Bij hartproblemen kan het beste naproxen gebruikt worden.
 • Bij gebruik van aspirine moet u geen ibuprofen slikken, de laatste inhibeert de werking van aspirine.
 • Overleg met de huisarts over het gebruik van NSAID’s als u maag of darmklachten heeft, hartklachten hebt, bloedverdunners gebruikt, nierproblemen hebt of  bij gebruik van antidepressiva. Bij hartfalen, een beroerte of maagbloeding moet u sowieso geen NSAID’s nemen zonder overleg met uw huisarts.

Risico’s

Hieronder de belangrijkste risico’s van het gebruik van NSAID’s.

 • NSAID’s werken bloedverdunnend, in combinatie met andere bloedverdunners (die ouderen vaak gebruiken ivm trombose) kan dit leiden tot hersenbloedingen.
 • NSAID’s vergroten de kans op hartfalen.
 • NSAID’s in combinatie met antidepressiva geven grotere kans op maag-, darm problemen.
 • Kijk uit met het gebruik van NSAID’s bij nierproblemen.
 • NSAID’s kunnen de klachten van astma patienten verergeren.

 

Bron:

Prof. Peter de Smet, expert medicatieveiligheid bij de apothekersorganisatie KNMP.

Health Alert

Wilt u meteen op de hoogte worden gebracht bij publicatie van nieuwe gezondheids artikelen? Schrijf u dan in voor de Health Alert.

 

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
 • Uit algen, geen vis gaat dood
 • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
 • Helpt bij vetverbranding
 • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen

Leave a Reply