Selecteer een pagina

De jonge Motocoureur Marc Márquez heeft recent een wereldrecord neergezet. De 20-jarige coureur uit Spanje is namelijk de jongste MotoGP wereldkampioen ooit. Het oude record stond op de naam van Freddie Spencer uit de Verenigde Staten.

Spencer was destijds 21 jaar toen de coureur 30 jaar geleden de titel veroverde.Márquez wist de afgelopen race in Valencia niet te winnen. De jonge coureur behaalde een derde plek. Dit was echter genoeg om zijn koppositie in het klassement te houden. De race werd gewonnen door Jorge Lorenzo, eveneens een Spanjaard. Lorenzo was de grootste bedreiging voor de koppositie maar Márquez had een ruime voorsprong opgebouwd waarbij een derde plek genoeg was voor de beker.

Niet alleen de leeftijd van de coureur dwingt veel respect af bij andere coureurs. Ook het feit dat Márquez meteen in het eerste jaar dat hij deelneemt aan de MotoGP, de hoogste klassement van de motorcross sport, de beker pakt, is heel bijzonder. Die laatste keer dat dit gebeurde was 35 jaar geleden.

Márquez wist eigenlijk al in de eerste paar races van het seizoen uit te lopen op de rest. In oktober maakte de jonge coureur een fout waardoor het gevecht voor de nummer één positie in het klassement spannender werd. Márquez maakte te laat een pitsstop waardoor de coureur als straf zijn punten voor de race werden afgenomen. Hierdoor maakte Jorge Lorenzo een goede kans om de jonge Spanjaard in het klassement in te halen.

Omdat Márquez in de ronde van Valencia niet perse als eerste over de streep hoefte te gaan, koos de jonge coureur voor een conservatieve aanpak. Márquez vermeed een duel met Lorenzo waardoor de coureur wellicht niet als eerste over de streep ging maar wel genoeg punten wist te garanderen voor de beker.

Márquez won de titel uitendelijk met 13 punten voorsprong op landgenoot Lorenzo. De aanpak om elk duel te vermijden en ervoor zorgen dat de coureur de race kon uitrijden, was dus de juiste keuze. Voorheen wist de adrenaline nog wel eens de overhand te krijgen waardoor Márquez onnodige risicos nam. Wellicht heeft de fout in de ronde van Australie juist Márquez op gewezen dat niet alleen goed racen belangrijk is maar het nemen van de juiste, tactische beslissingen even belangrijk zijn.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x