Selecteer een pagina

Ondanks aanhoudend onderzoek, is er nog geen eenduidige oorzaak gevonden voor chronisch vermoeidheidssyndroom. Er wordt aangenomen dat CVS zich kan ontwikkelen na een ernstige virusinfectie of na langere periode van extreme stress.

Yuppen ziekte

De diagnose CVS wordt sinds 1988 gegeven aan patiënten met onverklaarbare vermoeidheidsverschijnselen. Door de vaagheid van de klachten en dat veel patiënten jonge werkenden waren, werd het al snel de yuppen ziekte genoemd.
Hoewel steeds meer duidelijk wordt dat er wel degelijk een aandoening is, krijgen veel patiënten toch nog te horen dat het tussen de oren zit. Ze worden door hun omgeving en zelfs door artsen niet altijd serieus genomen.

Oorzaak CVS niet psychisch

Hoewel een psychiatrische behandeling patiënten in veel gevallen helpen, heeft dit onterecht geleid tot het algemene idee dat er geen lichamelijke oorzaak zou zijn voor chronisch vermoeidheidssyndroom. Dit idee is versterkt doordat er geen lichamelijke verklaring gevonden werd.
Dat wil niet zeggen dat er geen onderzoek naar is gedaan. Toch is dat onderzoek niet altijd vlekkeloos verlopen.

XMRV en CVS

In 2007 stuitten onderzoekers op de aanwezigheid van het xenotropic murine leukemia virus (XMRV) in het bloed van CVS patiënten. De resultaten waren overtuigend; bij 67 procent van de geteste patiënten kwam DNA van dit virus in het bloed voor.
Er waren direct twijfels over de onderzoeksmethode. Nader onderzoek in 2010, door artsen van de Radboud Universiteit in Nijmegen, leverde geen enkel spoor van XMRV op. Uiteindelijk bleek dat er besmetting plaatsvond van de bloedmonsters in het eerste laboratorium.
Het mogelijke verband tussen XMRV en chronische vermoeidheid was direct ontbonden. Patiënten waren weer bij af; er was nog steeds geen lichamelijke oorzaak.

Epstein-barrvirus

Het Epstein-barrvirus (EBV) komt wereldwijd veel voor. Het is een herpesvirus dat verantwoordelijk is voor de ziekte van Pfeiffer. Het zou ook een aantal andere ziekten veroorzaken. De klachten van de ziekte van Pfeiffer komen sterk overeen met chronische vermoeidheid. Inmiddels wordt chronische vermoeidheid, veroorzaakt door EBV ook specifiek Epstein-barr chronische vermoeidheid genoemd.
Algemeen wordt wel aangenomen dat een virus, eventueel in combinatie met extreme of langdurige stress, de oorzaak is van CVS.

Magnesium tekort

Een veel overkeken oorzaak van chronische vermoeidheid is een magnesium tekort. Deze speelt een erg belangrijke rol bij het energiemetabolisme, vermoeidheid en somberheid. Als je wilt suppleren, kies dan wel voor de juiste vorm (zie de link).

Antilichamen na virusinfectie

Recent (2015) Noors onderzoek heeft aangetoond dat antilichamen tegen een virusinfectie, die het lichaam zelf produceert, mogelijk aan de aandoening ten grondslag liggen. Deze zouden de bloedsomloop rond spierweefsel verstoren, waardoor deze onvoldoende voedingsstoffen en energie krijgen, met de voortdurende klachten van pijn en vermoeidheid als gevolg.
Het klinkt aannemelijk, omdat CVS al werd gezien als een mogelijk gevolg van een infectie van het Epstein-barrvirus of een andere virusinfectie. Het mag daarom het meest veelbelovende onderzoek in 25 jaar worden genoemd.

Lees ook de vervolgartikelen over CSV

We geven het chronisch vermoeidheidssyndroom de komende weken veel aandacht bij Gezondbezig, omdat we weten dat er veel mensen aan lijden en behoefte is aan goede informatie. Daarom dus hier meerdere verdiepingen op het onderwerp:

  1. Chronisch vermoeidheidssyndroom
  2. Heb ik chronisch vermoeidheidssyndroom?
  3. Oorzaken van chronische vermoeidheidssyndroom
  4. Veel gestelde vragen over chronisch vermoeidheidssyndroom
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x