Gezonde tanden en tandvlees helpen je om goed te eten en er ook meer van te genieten! Echter, verschillende problemen kunnen de gezondheid van uw mond en tanden aantasten…maar met een goede mondverzorging kunt u uw tanden en tandvlees sterk en gezond houden, ook als u ouder wordt. Wij geven u de beste informatie en tips.
Tandbederf
Tanden zijn bedekt met een harde, buitenste laag die glazuur wordt genoemd. Elke dag vormt zich een dunne film van bacteriën, tandplak genaamd, op uw tanden. De bacteriën in tandplak produceren zuren die het glazuur kunnen beschadigen en gaatjes kunnen veroorzaken. Je tanden poetsen en flossen kan tandbederf voorkomen, maar als zich eenmaal een gaatje heeft gevormd, moet een tandarts het repareren met een vulling om verdere schade te voorkomen.
Gebruik fluoridetandpasta om je tanden te beschermen tegen tandbederf. Als u een hoger risico loopt op tandbederf (bijvoorbeeld als u een droge mond heeft vanwege een aandoening die u heeft of medicijnen die u gebruikt), heeft u mogelijk meer fluoride nodig. Uw tandarts of mondhygiënist kan u tijdens een kantoorbezoek een fluoridebehandeling geven of u vertellen dat u thuis een fluoridegel of mondspoeling moet gebruiken.
Tandvleesziekte
Tandvleesaandoeningen beginnen wanneer tandplak zich ophoopt langs en onder uw tandvleesrand. Plaque veroorzaakt een infectie die het tandvlees en het bot beschadigt dat uw tanden op hun plaats houdt. Een milde vorm van tandvleesontsteking kan ervoor zorgen dat uw tandvlees rood en gevoelig wordt en sneller gaat bloeden. Dit probleem, gingivitis genaamd, kan vaak worden verholpen door elke dag te poetsen en te flossen.
Een ernstigere vorm van tandvleesontsteking, parodontitis genaamd, moet door een tandarts worden behandeld. Indien niet behandeld, kan deze infectie leiden tot pijnlijk, bloedend tandvlees, pijnlijke kauwproblemen en zelfs tandverlies. Raadpleeg voor meer informatie een specialist op dit gebied zoals Fleeck.
Om tandvleesaandoeningen te voorkomen:
- Poets je tanden twee keer per dag met fluoridetandpasta.
- Flos regelmatig.
- Bezoek regelmatig uw tandarts voor controle en reiniging. Vertel de tandarts over eventuele medische aandoeningen die u heeft en medicijnen die u gebruikt.
- Eet een uitgebalanceerd dieet.
- Stoppen met roken. Roken verhoogt het risico op tandvleesaandoeningen.
Samenvattend de belangrijkste tips
Zorg dat je je tanden in optimale conditie houdt, hierbij helpt dagelijks poetsen en flossen al een hele hoop. Ga daarnaast minimaal 1x per jaar naar de tandarts en/ of mondhygienste.