Onsterfelijkheid stapje dichterbij

Inleiding telomeren

Telomeren zitten aan het uiteinde van DNA en vormen als het ware beschermkapjes, die zorgen dat het DNA niet ontvouwt of beschadigt raakt. Bij elke celdeling worden telomeren iets korter, na een bepaald aantal delingen zijn de telomeren zo kort dat de cel stopt met delen en sterft.

Een recent onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van het Amerikaanse National Human Genome Research Institute, toont aan dat korte, of onwerkzame telomeren de productie van progerine stimuleert. Hoe korter de telomeren worden, hoe meer progerine de cellen maken. De toename van progerine wordt geassocieerd met celschade door ouderdom.

Progeria en progerine

Progeria is een uiterst zeldzame ziekte. Kinderen met deze ziekte worden versneld oud en sterven meestal al in hun tienerjaren als gevolg van ouderdomsverschijnselen. Ze vertonen al op zeer jonge leeftijd ouderdomsverschijnselen zoals haaruitval, dunne huid, aderverkalking en skelet vervormingen, meestal sterven deze kinderen uiteindelijk aan hart- en vaatziekten.

Wetenschappers zijn specifiek deze zeldzame genetische ziekte gaan bestuderen om meer te weten te komen over het verouderingsproces op biochemisch en moleculair niveau. Dit leverde resultaten op. Wetenschappers kwamen erachter dat een gemuteerde vorm van een bepaald celproteine (lamine A) de ziekte progeria veroorzaakte. Dit gemuteerde eiwit noemen we progerine. Dit eiwit is giftig voor de telomeren aan het einde van DNA ketens. Hoe meer progerine, hoe progressiever de veroudering.

Kankercellen zijn vrijwel onsterfelijk

Kankercellen hebben als eigenschap continue te kunnen blijven delen, zonder af te sterven. Het blijkt dat kankercellen erg weinig progerine produceren. Daarentegen bezitten ze wel veel telomerase, een enzym die telomeren kan verlengen en daarmee een verkorting van de telomeren voorkomt. Geef je normale cellen een continue voorraad aan telomerase, dan worden ze praktisch onsterfelijk en produceren ze praktisch geen progerine meer.


Fitchef Turbo

Fitchef Turbo is het vervolg op het erg populaire Fitchef boek van Mark van Oosterwijck, waar Gezondbezig.nl eerder al positief door was verrast en over heeft geschreven. Met Fitchef Turbo speelt Mark van Oosterwijck in op de wens van veel mensen om nog sneller gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die gewoon een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan, al helemaal niet op doordeweekse dagen! Met Fitchef Turbo slaat Mark wederom de spijker op zijn kop, een prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo


Onsterfelijkheid

De sleutel tot onsterfelijkheid ligt in het tijdelijk verhogen van je telomerase productie (niet te lang, want je wilt geen kankercellen ontwikkelen). Dit is overigens een proces dat al in onze geslachtscellen gebeurt, hierdoor kunnen mannen tot op hoge leeftijd zaadcellen produceren.

Een mogelijkheid om dit te bewerkstelligen is met behulp van RNA virussen. Deze kunnen messenger RNA voor telomerase injecteren in de cellen, waardoor deze cel telomerase gaat produceren. Of je probeert de progerine productie af te remmen door de productie van enzymen te stimuleren die progerine afbreken.

Zeer waarschijnlijk zijn er ook andere factoren die veroudering veroorzaken op cellulair niveau. Maar toch is de ontdekking van progerine een goede stap op weg naar onsterfelijkheid.


Bronnen

New Clues About Aging: Genetic Splicing Mechanism Triggers Both Premature Aging Syndrome and Normal Cellular Aging, Science Daily (2011)
Kan Cao, Cecilia D. Blair, Dina A. Faddah, Julia E. Kieckhaefer, Michelle Olive, Michael R. Erdos, Elizabeth G. Nabel, Francis S. Collins.Progerin and telomere dysfunction collaborate to trigger cellular senescence in normal human fibroblasts. Journal of Clinical Investigation, 2011 (volledig artikel)

 

Health Alert

Wilt u meteen op de hoogte worden gebracht bij publicatie van nieuwe gezondheids artikelen? Schrijf u dan in voor de Health Alert.

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen

Leave a Reply