Selecteer een pagina

In 2008 had meer dan de helft van de volwassen bevolking in de Europese Unie overgewicht of obesitas. Gemiddeld was 15,5% van de bevolking obees (BMI van meer dan 30 kg/m2). Voor de meeste Europese landen, waaronder Nederland, was dit meer dan een verdubbeling ten opzichte van de cijfers van 1988. Bij mensen is de meest gebruikte maat voor zwaarlijvigheid de Body Mass Index (BMI): het lichaamsgewicht in kilogram, gedeeld door de lichaamslengte in meters in het kwadraat. Bij de BMI wordt er voor het lichaamsgewicht geen onderscheid gemaakt tussen spier- en vetweefsel.
Overgewicht is tegenwoordig een veel voorkomend probleem en een echte welvaartsziekte. De overheid zou een rol moeten kunnen spelen in het terugdringen van obesitas in de vorm van het invoeren van een tax op ongezond eten, de zogenaamde vettax. Dat houdt in dat je meer gaat betalen voor je chips en frisdrank. In Hongarije wordt deze tax vanaf september al ingevoerd en volgens de Econoom Marten van Garderen van de ING zou zo’n vettax in Nederland best kunnen werken. Uit onderzoek van ING onder zo’n 65.000 mensen blijkt namelijk dat 4 op de 10 consumenten de prijs het allerbelangrijkst vinden bij de aankoop van voedingsmiddelen.

Het Voedingscentrum is daar echter geen voorstander van. Zij zijn van mening dat de invoering van zo’n vettax is niet zo eenvoudig omdat voedingsmiddelen niet per definitie slecht of goed zijn. Bij de samenstelling van een gezondere voeding moet er aandacht zijn voor totale hoeveelheid energie, het zoutgehalte, de hoeveelheid verzadigd vet en voedingsvezel. Essentiële vetzuren zijn bovendien belangrijk in de voeding en een onderdeel van de schijf van vijf en kunnen niet zomaar uit de voeding geschrapt worden.

Dit geeft volgens het Voedingscentrum dus aan hoe lastig het is om te bepalen welke voedingsmiddelen wel worden belast en welke niet. “Daarnaast is de effectiviteit van zo’n tax op het gezonder maken van het koop- en eetgedrag van consumenten nog niet aangetoond.”
Er wordt gezegd dat onderzoek heeft aangetoond dat het invoeren van zo’n tax geholpen heeft om het aantal rokers in Nederland drastisch te verminderen. Nog nooit hebben we zo weinig rokers gehad in Nederland als nu het geval is.

Health Alert

Wilt u meteen op de hoogte worden gebracht bij publicatie van nieuwe gezondheids artikelen? Schrijf u dan in voor de Health Alert.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x