Tegenwoordig worden kankerpatiënten veelal met een coctail van therapieën behandeld, omdat er nog geen specifiek middel voor een een specifiek type kanker voor handen is. Hierin schiet de moderne techniek nog te kort. Onderzoekers van de Universiteit Twente proberen hier een einde aan te maken met de ontwikkeling van een persoonlijke kankertherapie.
Hoewel de therapieën tegen kanker tegenwoordig gelukkkig meer en meer aanslaan, zijn het vooralsnog merendeel agressieve behandelmethodes, met name de chemotherapieën, die worden toegepast. Hierbij gebeurt het wel dat mensen aan de chemotherapie zelf overlijden, dus in feite aan de behandelmethode in plaats van aan de ziekte zelf. Immers ook gezonde cellen worden aangetast…
Kort gezegd zijn er twee manieren om kankercellen te onderzoeken: enerzijds in levende mensen of dieren (in vivo genoemd), anderzijds buiten het lichaam (in vitro). De laatste methode laat experimenten toe, alleen is het nog nauwelijks mogelijk om de kankercellen buiten het lichaam in leven te houden en vervolgens te onderzoeken hoe de kankercellen op heel specifieke behandelingen reageren.
De Twentse onderzoekers werken nu aan een apparaat en techniek waarin de kankercellen wel een aantal dagen in leven kunnen worden gehouden, waardoor kan worden gevolgd hoe de kwalijke cellen reageren op therapeutische antilichamen. Naast het apparaat, dat al in de handel is, werken de onderzoekers nu aan een applicatie om kankercellen op te sporen en te testen. Het doel daarbij is een sensor te ontwikkelen die moet achterhalen welke stoffen het beste welk soort kanker kunnen tegengaan bij een specifieke patient. Immers iedere patient is uniek en ook iedere kankercel is uniek.
Een gerichtere therapie, die de gezonde cellen ongemoeid laat, zal naar verwachting niet alleen effectiever, maar ook goedkoper voor de gezondheidszorg in haar geheel, uitwerken.
Helaas zal het nog wel zo’n tien jaar, en veel onderzoek en geld, duren voordat het zover is. Met name het testen van de klinische validatie op patienten zal veel tijd vergen. Maar uiteindelijk moet deze onderzoeksmethode leiden tot het detecteren en screenen van kankercellen bij specikieke patienten die vervolgens een specifieke behandelmethode krijgen voorgeschreven.
De tijd van ongerichte, algemene en te agressieve kankertherapieën is dan voorgoed voorbij.