Onderzoekers van de Universiteit Twente werken aan een persoonlijke kankertherapie

Tegenwoordig worden kankerpatiënten veelal met een coctail van therapieën behandeld, omdat er nog geen specifiek middel voor een een specifiek type kanker voor handen is. Hierin schiet de moderne techniek nog te kort. Onderzoekers van de Universiteit Twente proberen hier een einde aan te maken met de ontwikkeling van een persoonlijke kankertherapie.

Hoewel de therapieën tegen kanker tegenwoordig gelukkkig meer en meer aanslaan, zijn het vooralsnog merendeel agressieve behandelmethodes, met name de chemotherapieën, die worden toegepast. Hierbij gebeurt het wel dat mensen aan de chemotherapie zelf overlijden, dus in feite aan de behandelmethode in plaats van aan de ziekte zelf. Immers ook gezonde cellen worden aangetast…

Kort gezegd zijn er twee manieren om kankercellen te onderzoeken: enerzijds in levende mensen of dieren (in vivo genoemd), anderzijds buiten het lichaam (in vitro). De laatste methode laat experimenten toe, alleen is het nog nauwelijks mogelijk om de kankercellen buiten het lichaam in leven te houden en vervolgens te onderzoeken hoe de kankercellen op heel specifieke behandelingen reageren.


Fitchef Turbo

Fitchef Turbo is het vervolg op het erg populaire Fitchef boek van Mark van Oosterwijck, waar Gezondbezig.nl eerder al positief door was verrast en over heeft geschreven. Met Fitchef Turbo speelt Mark van Oosterwijck in op de wens van veel mensen om nog sneller gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die gewoon een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan, al helemaal niet op doordeweekse dagen! Met Fitchef Turbo slaat Mark wederom de spijker op zijn kop, een prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo


De Twentse onderzoekers werken nu aan een apparaat en techniek waarin de kankercellen wel een aantal dagen in leven kunnen worden gehouden, waardoor kan worden gevolgd hoe de kwalijke cellen reageren op therapeutische antilichamen. Naast het apparaat, dat al in de handel is, werken de onderzoekers nu aan een applicatie om kankercellen op te sporen en te testen. Het doel daarbij is een sensor te ontwikkelen die moet achterhalen welke stoffen het beste welk soort kanker kunnen tegengaan bij een specifieke patient. Immers iedere patient is uniek en ook iedere kankercel is uniek.

Een gerichtere therapie, die de gezonde cellen ongemoeid laat, zal naar verwachting niet alleen effectiever, maar ook goedkoper voor de gezondheidszorg in haar geheel, uitwerken.

Helaas zal het nog wel zo’n tien jaar, en veel onderzoek en geld, duren voordat het zover is. Met name het testen van de klinische validatie op patienten zal veel tijd vergen. Maar uiteindelijk moet deze onderzoeksmethode leiden tot het detecteren en screenen van kankercellen bij specikieke patienten die vervolgens een specifieke behandelmethode krijgen voorgeschreven.

De tijd van ongerichte, algemene en te agressieve kankertherapieën is dan voorgoed voorbij.

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen

Leave a Reply