Selecteer een pagina

Omega 3-vetzuren is sinds het afgelopen decennia de heilige graal van diëtisten en gezondheidsgoeroe’s. Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Aan deze vetzuren zijn een hoop positieve eigenschappen gekoppeld zoals het verlagen van het cholesterolgehalte. 

De Omega 3-vetzuren worden echter ook in verband gebracht met het verbeteren van de werking van de hersenen. Volgens een recentelijke studie blijkt deze eigenschap echter in de praktijk niet bewijsbaar te zijn waardoor je vraagtekens kunt zetten bij de indrukwekkende positieve eigenschappen van Omega 3-vetzuren.

De studie, uitgevoerd door de Universiteit van Iowa, volgde zes jaar lang ongeveer 2.000 vrouwelijke bejaarde deelnemers. In deze zes jaar werden de oudere dames veelvuldig onderworpen aan allerlei tests die onder andere het geheugen en het denkvermogen van het brein op de proef stellen. Naast het regelmatig meedoen aan tests werd ook het bloed van de dames afgenomen om zo het gehalte aan Omega 3-vetzuren in het bloed te bepalen.

Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat oudere vrouwen die weinig tot geen Omega 3-vetzuren binnenkregen gemiddeld niet slechter scoorden tijdens de tests dan vrouwen die Omega 3-supplementen of veel voedsel met Omega 3-vetzuren innamen. Het effect van het stimuleren van de hersenen dat aan Omega 3-vetzuren toegeschreven wordt, kan dus niet worden bewezen.

Het is overigens niet de eerste keer dat een onderzoek naar Omega 3-vetzuren de positieve effecten van de zuren niet kan bevestigen. Destijds kon men echter niet aangeven waarom de positieve effecten van Omega 3-vetzuren niet bewezen kon worden. Inmiddels heeft men een idee waarom Omega 3-vetzuren een goede reputatie hebben opgebouwd. De meeste mensen die namelijk bewust letten op het innemen van Omega 3-vetzuren, zijn sowieso beter bewust van hun gezondheid. Daarnaast zijn Omega 3-vetzuren meervoudig onverzadigde vetzuren waardoor de vetzuren gezonder zijn dan de meeste andere vetzuren.

Omega 3 toch nemen?

Hoe dan ook, omega-3 vetzuren blijven ontzettend gezonde vetten die eigenlijk in geen enkel menu mogen ontbreken. Omega-3 zit vooral in vette vis zoals zalm, makreel en haring. Eet je niet minimaal 2x per week vis, dan is suppletie zeker aan te bevelen.

Bekijk omega 3 supplementen

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x