Selecteer een pagina

We kunnen niet zonder kleding en schoeisel. Het biedt bescherming tegen de invloeden van buiten en daarnaast is het in onze maatschappij een manier om je te kunnen onderscheiden. Hoewel het misschien niet zo lijkt als je het straatbeeld ziet, is dit volop in ontwikkeling. Niet alleen qua fashion, maar zeker ook op gebied van comfort. Altijd handig om te weten wat je (nieuwe) keuzes zijn voordat je weer ‘standaard’ kleding of schoeisel koopt.

Kledingmaterialen en hun eigenschappen

Qua kledingmateriaal gebruikte men vroeger vrijwel uitsluitend katoen (natuurlijk), later kwam polyester (synthetisch) en weer later allerlei combinaties. Wij zetten hieronder in het kort op een rij wat de verschillen zijn tussen de kledingmaterialen en wanneer je het beste voor een bepaald soort materiaal kiest.

Katoen

Voordelen

 1. Neemt goed vocht op
 2. Ademt goed

Nadelen

 1. Verkleurt snel
 2. Kreukt makkelijk
 3. Niet slijtvast
 4. Houdt warmte niet goed vast

Katoen heeft niet de beste eigenschappen. Het neemt goed vocht op, maar tegelijk betekent dit dat als je zweet, de vochtige plekken lang blijven met mogelijk een doorweekt shirt aan het einde van je activiteit.

Polyester

Voordelen

 1. Zeer licht
 2. Veerkrachtig
 3. Vorm en kleurvast
 4. Glad
 5. Duurzaam
 6. Zweet wordt goed afgevoerd en makkelijk verdampt
 7. Droogt zeer snel
 8. Strijken niet nodig

Nadelen

 1. Kan statisch worden

Elastaan/ spandex/ lycra

Allemaal namen voor dezelfde soort stof. Elastaan is zeer rekbaar en wordt daarom veel gecombineerd met andere stoffen zoals katoen en polyester.

Voordelen

 1. Uitzonderlijk elastisch
 2. Zeer sterk en licht
 3. Ideaal voor sportkleding en badkleding

Microfiber

Microfiber is een synthetische stof gemaakt van polyester en polyamide. Wordt vaak gecombineerd met andere synthetische vezels (zoals elastaan) voor optimale eigenschappen.

Voordelen

 1. Neemt geen zweet op, maar laat het snel verdampen
 2. Licht en elastisch
 3. Vormt zich perfect naar de huid
 4. Sterk en duurzaam

Microfiber wordt veel verwerkt in ondergoed. Wist je dat je tegenwoordig ook boxers kunt kopen die gemaakt zijn van microfiber? Dit is voor mannen wellicht de meest comfortabele boxershorts die je tegenwoordig kunt krijgen.

Bamboe

Bamboe is een relatief nieuw natuurlijk materiaal wat tegenwoordig steeds meer wordt gebruikt.

Voordelen

 1. Blijft langer fris, zelfs als je veel zweet
 2. Temperatuur regulerend, als het koud is houdt bamboe meer warmte vast, als het juist warm is voelt de kleding juist koeler aan
 3. Neemt snel zweet op en laat dit ook snel verdampen
 4. Voelt zijdezacht
 5. Hypo allergeen

Nadelen

 1. De bewerking van bamboe tot kleding is erg arbeidsintensief en milieuonvriendelijk. Om de harde bamboe los te weken zijn chemicalien nodig die het milieu erg belasten.
 2. Vaak wordt bamboekleding vervaardigt in lage lonen landen waarbij de arbeiders veelvuldig in contact komen met deze chemicalien.

Dankzij de voordelen van bamboe is deze kleding zeer geschikt voor sporters. Vooral als onderkleding heeft het fijne eigenschappen. Ga er echter wel vanuit dat vrijwel alle kleding van bamboe op milieu onvriendelijke wijze is gemaakt.

Beste high tech kleding voor sporters

Serieuze sporters eisen veel van hun lichaam en verwachten dan ook veel van hun kleding. Gebaseerd op bovenstaande kledingmaterialen volgt hieronder de beste kleding samenstelling voor sporters (in volgorde van geschiktheid):

 1. Elastaan in combinatie met microvezel
 2. Elastaan in combinatie met polyester
 3. Bamboe (als onderkleding en shirt)
 4. Katoen

Beste schoeisel voor sporters

Wat voor sporters zeker zo belangrijk is, zijn de juiste schoenen. Echter, wist je dat je tegenwoordig meer keuze hebt dan alleen sportschoenen? Waarschijnlijk ken je de fivefingers teenschoenen, deze zitten strak om je voeten en het voelt niet als een schoen. Hierdoor maak je meer contact met meer gevoel met de ondergrond. Maar wist je dat er tegenwoordig een nog betere, meer high tech variant hierop is? Bekijk dan de skinners eens. Dit is een zogenaamde schoen sok, ofwel je doet hem aan als een sok en het biedt de bescherming van een schoen. Als je het aan hebt voelt het alleen niet alsof je een schoen aanhebt, maar dat je bijna op blote voeten loopt. Een zeer wonderbaarlijke ervaring en zeker het proberen waard als je sportief bent. Niet voor te stellen? Bekijk dan onderstaande video en zie dat je het voor veel sporten kunt gebruiken, zoals hardlopen, bergwandelen, fitness en meer.

Met een beetje googlen vindt je deze en andere high tech producten zowel online als offline. Mocht je zelf product suggesties hebben, laat dan je reactie hieronder achter!

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x