Nieuwe bloeddruk norm wel of niet aanhouden?

Het meten en vooral het interpreteren van je bloeddruk is geen eenvoudige kwestie. Want wanneer bevindt je bloeddruk in de gevarenzone en wanneer is alles in orde? Er is in de loop van der jaren behoorlijk over gediscussierd. Afgelopen week is er een nieuwe bloeddruknorm vastgesteld. De nieuw norm heeft echter zowel voorstanders als medestanders. Waar sta jij als gewone patiënt?

Laten we eerst eens kijken wat de nieuwe normen zijn. De maximale bovendruk is opgelopen tot 140 mm kwikdruk. Is je bloeddruk dus hoger dan 140, dan heb je reden om je zorgen te maken. De onderdruk van maximaal 90 is echter komen te vervallen. Dit heeft te maken met het feit dat Nederlandse artsen al jaren geen rekening meer houden met de onderdruk maar enkel kijken naar de bovendruk.


Fitchef Turbo

Fitchef Turbo is het vervolg op het erg populaire Fitchef boek van Mark van Oosterwijck, waar Gezondbezig.nl eerder al positief door was verrast en over heeft geschreven. Met Fitchef Turbo speelt Mark van Oosterwijck in op de wens van veel mensen om nog sneller gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die gewoon een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan, al helemaal niet op doordeweekse dagen! Met Fitchef Turbo slaat Mark wederom de spijker op zijn kop, een prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo


Het gros van de artsen geeft aan dat een hoge onderdruk altijd gekoppeld is aan een hoge bovendruk. Toch zijn er gevallen bekend waarbij een patiënt een hoge onderdruk heeft en niet perse een te hoge bovendruk. Een hoge onderdruk heeft alsnog effect op je geestelijke gesteldheid en je concentratienivieau. Je kunt niet geschikt verklaard worden door de arbeidsarts bij een te hoge onderdruk, zeker in het geval als je bijv. een grote verantwoordelijkheid draagt. Deze trend is dus niet voor iedereen even positief.

Het beste is dan ook om de omschrijving van hypertensie aan te houden voor het interpreteren van je bloeddruk. Deze domschrijving stelt dat je een hoge bloeddruk hebt wanneer je bovendruk hoger is dan 140 en/of je onderdruk hoger is dan 90. Voor diabetes patienten is het zo dat de onderdruk niet hoger dan 85 mag zijn.

Verder is het aan te raden om rekening te houden met angst voor het ziekenhuis. In veel gevallen wordt er bij veel mensen een hogere bloeddruk waargenomen op het moment dat zij in het ziekenhuis zijn. Het is daarom het beste om je bloeddruk thuis op te meten. Als je bloeddruk thuis te hoog is (bovendruk boven de 140 of onderdruk hoger boven de 90) dan is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts en je levensstijl onder de loep te nemen.

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen

Leave a Reply